ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close
ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Фенклубът на Локо за концесията на "Колежа": Крещящ пример на злоупотреба с власт!
Автор: Стойчо Генов 09:37 / 20.01.2020Коментари (30)10153
© Plovdiv24.bg
Фенклубът на Локомотив Пловдив изрази официалната си позиция относно прекратената концесия на стадион "Христо Ботев". Както Plovdiv24.bg вече информира читателите си, "черно-белите" привърженици имаха среща с областния управител Дани Каназирева, която даде правно разяснение по темата.

Plovdiv24.bg публикува без редакторска намеса официалния текст от Лаута:

Здравейте, Локомотивци!

Умишлено забавихме реакцията си по един толкова наболял за цялата пловдивска общественост проблем, за да дадем възможност на компетентните институции да предприемат действията, които законът им разрешава. За съжаление нищо такова не се случи. Тишината в заинтересованите държавни институции беше толкова оглушителна, та чак кънтеше.

Нито областният управител, нито Окръжна прокуратура – Пловдив не намериха, а може би не пожелаха или не трябваше да видят крещящите допуснати нарушения в Решение № 381, взето с Протокол № 21 от 28.12.2019 г. на ОбС – Пловдив. С него е взето решение за прекратяване по взаимно съгласие на Договор за концесия № 13ДГ342/13.03.2013 г., сключен между Общински съвет – Пловдив и ПФК "Ботев“ АД, гр. Пловдив, във връзка с отправено предложение с вх. № 19Ф-9215/10.12.2019 г. от ПФК "Ботев“ АД, гр. Пловдив.

I. Нито областният управител, нито Окръжна прокуратура – Пловдив не установи, не искаше да установи или не трябваше да установи, че решението е нищожно поради липса на предмет, тъй като договорът за концесия е вече бил прекратен по право, считано от 14.03.2018 г.

Съгласно чл.13, ал.1, т.6 от Договора, последният се прекратява без нито една от страните да дължи предизвестие при неизпълнение на чл. 5, т. 5.6. – от датата на изтичане на 5-годишния срок от подписването на концесията. Задължението на концесионера по чл.5, т. 5.6, от Договора е било да въведе в експлоатация реконструираните обекти на спортния комплекс в срок от 5 години от подписването на договора. Тези разпоредби и срокове не са променяни и с Решение №305 ОбС – Пловдив, взето с Протокол № 14 от 04.09.2013 г.

Промяна в сроковете е направена едва с Решение № 169, взето с Протокол № 9 от 10.05.2018 г., на ОбС – Пловдив за удължаване на срока на строителството, определен в чл. 5, т. 5.6 и т. 5.18, от подписания между страните Договор № 13ДГ 342/13.03.2013 г., но същото отново е нищожно, поради липса на предмет, тъй като е взето след 14.03.2018 г., датата от която договорът за концесия е бил прекратен.

С други думи, договорът е прекратен по право на основание чл. 74, ал. 1, т. 6, от Закона за концесиите /отм./, вр. с §5, ал. 2, от ПЗР на Закона за концесиите, вр. с чл. 13, ал.1, т.6, вр. с чл. 5, т.5.6, от Договор за концесия № 13ДГ342/13.03.2013г., с изтичане на 5-годишния срок от датата на подписване на концесията.

И двете решение на ОбС – Пловдив са нищожни, тъй като обектът на разпореждането в тях не съществува, тоест разпореждането е с невъзможен предмет. С посочване в двете решения на вече несъществуващ /прекратен/ договор и разпореждане със същия, административният орган /ОбС – Пловдив/ е допуснал особено съществен порок в актовете, водещ до несъществуващ предмет и обосноваващ неговата нищожност. След прекратяване на договора Община Пловдив не е предприела никакви действия по отношение на концесионера. Надали е случайно.

II. Дори и да допуснем, че договорът не е бил прекратен, нито Областният управител, нито Окръжна прокуратура – Пловдив не установи, не пожела да установи или не трябваше да установи, че в Договор за концесия № 13ДГ342/13.03.2013 г. е допуснато включването на противоречащи си уговорки и то точно по отношение на обезщетенията и изобщо дължимостта им при прекратяване на договора за концесия. По силата на чл.11, ал.3 от Договора, Концесионерът може да претендира обезщетение за инвестициите. Същевременно съгласно разпоредбата на чл.4.1.14 от Договора при прекратяване на договора по вина на концесионера извършените от него подобрения и приращенията, стават собственост на Община Пловдив без заплащане на обезщетение, съгласно действащото законодателство.

А основания за прекратяване на договора е имало още от третата година след сключването му – невнесени гаранции за изпълнение на инвестиционната програма, невнесени годишни концесионни възнаграждения.

III. Защо в опитите да бъде убедена пловдивската общественост, че Община Пловдив щяла да плаща на концесионера около 5 млн. лв. обезщетение, никой не установи, не искаше да установи или не трябваше да установи, че в изготвената експертна оценка за стойността на стадион "Христо Ботев“ към 2012 г. са налице изключително обезпокоителни факти? Така например за една от сградите, за която в Акт за публична общинска собственост № 2643/01.10.2012 г. е вписана стойност по данъчна оценка 689 522.07 лв., докато в експертната оценка като пазарна стойност на същата сграда, е определена стойност 278 696 лв., - близо три пъти по-ниска стойност. Подобни "разминавания“, чрез които стойността на стадиона към 2012 г. по експертна оценка става около 3,5млн. лева, са налице и при други сгради и техните оценки – в акт за общинска собственост стойност 290 637.50лв., според експертна оценка – 168 440лв.; в акт за общинска собственост стойност 137 643лв., според експертна оценка – 89 230лв. и т.н.

И ако тези цифри сами по себе си не говорят нищо, казано на разбираем език това означава следното:

Обикновено данъчната оценка е около 60% от пазарната. С изкуствено занижаване на тази стойност се внушава, че Община Пловдив е предоставила на концесионера обект с ниска стойност, а инвестицията, направена от последния, превишава стойността на обекта. По този начин Община Пловдив се отказва от правото си да търси реалния размер на неустойката, внушава се, че при тези обстоятелства не тя има да получава средства, а тъкмо напротив – дължи неустойка, което е абсурдно. На всички нас трябва да се внуши как представителите на концесионера са едни хубави хора, които не си търсят дължимите им 5 милиона лева, а прекратяват договора по взаимно съгласие. Истината обаче е точно обратната. Общината прави всичко възможно да не потърси неустойка от концесионера, с което ощетява всички граждани на Пловдив!

Случаят е крещящ пример на злоупотреба с власт и изисква намеса на правораздавателните органи!

Клубът на привържениците на Локомотив Пловдив е провел консултации с юристи и подготвя сигнал до компетентните органи. Запазваме си правото на действия винаги, когато са засегнати нашите интереси като пълноправни граждани на Пловдив и гласоподаватели!
Още по темата: общо новини по темата: 933
24.07.2020
14.07.2020
14.07.2020
14.07.2020
14.07.2020
13.07.2020
предишна страница [ 1/156 ] следващата страница


Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Абе ревльовци. Помните ли че вашия стадион беше на Асеновградското шосе до линиите на сточна гара. Кой ви построи лайнут стадио. Да на би да си го построихте вие с билетите за влака.Държавата ви го построи а сега плачите. Тази циганска алчност и завис няма край.
на 20.01.2020 г.
+3
 
 
Абе буфери прости, чудя ви се на на акъла, той че е ограничен ограничен е ама чак пък толкова че да си губите излишно времето и най-вече на хората да изписвате толкова цифри и сведения с невярно съдържание и да занимавате общественноста с това, въпреки че знаете че няма кой да ви обърне внимание на тия простотии, е те това вече е малоумщина или както се казва тъпи но упорити.
+2
 
 
По важно е да ви е изцапан кафявия вагон винаги ще бъдете изнасилвани от Ботев умряли мангали смотани .
+2
 
 
Излагате Локомотив и феновете му, ставате като лъжливото овчарче, всяка седмица декларация и обезценявате собствения си глас. Вие се борите против прекратяването на концесията на стадион Ботев, за да не може да се довърши, а с тази декларация оспорвате датата на прекратяването и че концесията е имала пороци преди прекратяването и!!! Ако приемем, че концесията наистина не е прекратена на 28.12. 2019 година, а на която и да е друга дата, или че концесията въобще не е трябвало да се договаря поради пороците в договора, то решава ли се въпроса, който ви касае, а именно, държавата да не може да финансира дострояването на стадиона? Друг въпрос е, че компетентен орган, който може да обяви един акт за нищожен, е само съда. Съвсем друг въпрос е, че органът, който може да сезира съда за нищожен акт на ОС е Областния управител, при това в срок. Европейските комисии, прокур, въобще нямат такива правомощия!
-4
 
 
Радостта в жълто няма да е задълго! Много рано се радвате жълти кючеци! Всичко около строежа и концесията ви е купища потъпкване на закони! Не си мислете, че утре Бойко дава парите и почваате. Единствения, който може да ви даде тези пари е собственикът ви, Делян Пеевски! Премиера каза, че ще се посъветва с юристи и тогава може да даде пари за строежа? Така е редно. Но е още по-редно да даде пари поравно, щом ще са държавни! Това е едничката истина. Ако вие бяхте на наше място, щяхте да имате пълното право да недоволствате, защото не би било честно! И това всички го знаем много добре!
-4
 
 
Има Европейски комисии и Прокуртура!
-1
 
 
В коментарите - феновете на Локо кисели, че няма да се доберат до кокола, докато феновете на Ботев за някой лев са готови да се продадат на хора, които ги лъжат от години. Ето това ни е футбола, после не се сърдете на Боби и сие...
0
 
 
Сигнализирайте де,що само плямпате безсилно.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Един от героите на Локо отново се разписа в Бахрейн
БФС обяви програмата! Пусна два мача на Ботев и един на Локо
Нов удар по Локо! Основен играч пропуска първите два плейофа
Феновете на Локо засипаха с похвали Тодор Павлов след "приказния" му гол
Локо стартира плейофите с две поредни гостувания, приема Левски и ЦСКА-София
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: