ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Духът на Ботев витае над клубните членове
Автор: Стойчо Генов 12:20 / 13.08.2019Коментари (13)5263
©
Официалният сайт на ПФК "Ботев" стартира нова рубрика "От историята", в която ще предостави възможност на привържениците да научат повече за делата на хората, допринесли за развитието на "жълто-черната" идея.

Plovdiv24.bg публикува без редакторска намеса материала "Духът на Ботев витае над клубните членове":

"След общоевропейската война, когато на българския народ бе наложен един несправедлив и непоносим договор от Ньой, стопанският ни живот бе спънат, много от нашите сънародници под тежката атмосфера в обществения и частен живот бяха паднали духом, започнаха да се чувстват наченките на обществено разложение, често подклаждано от народни врагове.

В това време младите членове на с. к. "Хр. Ботев“ запазиха своя бодър национален дух, черпейки безгранично вдъхновение от своя патрон. В тяхната среда се породи идеята да носят на ревера на палтата си народния трицвет, за да се познават и външно по вътрешните си чувства. Те знаеха писмото, което Христо Ботев отправя до жена си, когато да тръгне с четата си за България и което в заключителните си думи гласеше: "Ако умра, то знай, че после Отечеството си съм обичал най-много тебе, затова гледай Иванка и помни Любящия те Христо“.  Това писмо бе като техен завет за дълг към родина и семейство.

Ботевият ден се отбелязваше всяка година от клуба с подобаваща тържественост. След войната членовете на клуба се бяха събрали да обмислят начина за поставяне на клубния живот в нормален ход, защото войната беше оказала влияние върху правилното му развитие.

Един ден настоятелството му обмисляше как да се отпразнува по-тържествено и по подходящ начин предстоящия Ботев ден и клубен празник. Между другата програма се реши да се изработи в среден формат парахода "Радецки“, с който Христо Ботев мина през Дунава и с нарисувани картонени фигури да се изрази предаването на парахода от капитана му на Христо Ботев и четата и начело с така изработения параход да се проведе тазгодишната клубна манифестация.

Решено с вдъхновение, изпълнено и проведено с възторг!

Още на другия ден клубните членове, някои от които бяха ученици от дърводелското училище, и тия, които можеха да рисуват, бяха впрегнати в работа и за два дни идеята беше вече дело.

На клубния празник младите членове грабнаха на раменете парахода и в стройни редици, бодри, весели, с песента "Тих бял Дунав се вълнува“ … манифестираха из града.

Така проведената манифестация затрогна много наблюдаващото я гражданство, което се трупаше да гледа вдъхновените й  изпълнители и как като че ли параходът плуваше над главите на стройните и пъстри спортни редици.

Ето един светъл лъч на национално чувство, който се проведе в града от клуба след войната, при настъпилото униние в обществото и който напомняше, че свободата иска борба“.

Георги Хитрилов – адвокат

Бивш председател на сп. кл. "Ботев“ и Пловдивската спортна област

* Спомените на Георги Хитрилов са публикувани като част от издадения през 1942 година от клуба "Ботев лист", посветен на 30-годишнината от основаването на "Ботев".
Още по темата: общо новини по темата: 745
21.07.2020
21.07.2020
20.07.2020
20.07.2020
19.07.2020
19.07.2020
предишна страница [ 1/125 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Преди време бях в заведение, на съседната маса имаше голяма компания 10-12 човека, които се оказаха фенове на Ботев. Телефонът ми звънна и те разбраха, че съм от Локомотив. Започнаха се приказките, които всички ги знаем - буфири, малцинства, и т.н. /хора без въображение не могат да измислят кой знае какво/ Естествено се стигна и до грандиозната простотия, да кажат, че моят любим отбор е с име на превозно средство, а техния носи името на велик революционер, следователно феновете на Ботев са по-големи българи и патриоти от черно-белите фенове. Тогава ги попитах: През коя година е роден вашият патрон Христо Ботев? Е, няма такава тишина, като тишината която настана след това. Ето, това са модерните патриоти, които не само опитват да се изпишат големите патриоти, ами май е по-важно да доказват, че другите фенове не са толкова големи патриоти като тях. Статията е хубава, но жълтите да я четат, а не да я използват като доказателство, че са по-велики от нас.
+1
 
 
Не виждам защо черно-бялото малцинство завижда ... доказвали сме и ще продължаваме да доказваме че никога няма да бъдете повече от нас ... палячовци .
-2
 
 
За всеки нормален и трезвомислещ човек е повече от ясно, че ботьяф няма как да има 1912 година за година на официално основаване. Няма магистрат по света, за когото да е законов документ, писан и подписан от 10-ина до 12-годишни пичлигари. Някъде към 1918 г. вече може и да се узакони подобен документ.
Защо нямате тема за избора на генерален секретар на ООН?
на 13.08.2019 г.
+4
 
 
Wind, чети тук бе, мухльо! Виж защо сме велик клуб, а не като вас - еднодневки. даже и в УЕФА ви водят 1936, ама вие нали сте миндили - сменяте си историята през 5 години.
-6
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (1)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Марица обяви контрола с Ботев на "Колежа"
Бароан игра срещу швейцарски колос! Нелеп автогол лиши отбора му от победа
Митко Тонев сложи екипа на националния отбор
Извънредно: Илиян Филипов с категорична позиция! Отказа се от управлението на Ботев!
ПФК Ботев: Никога няма да забравим един от тенорите под рамките на "жълто-черната" врата!
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: