ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
90 години от първата шампионска титла на Ботев
Автор: Стойчо Генов 11:47 / 03.10.2019Коментари (3)4089
©
Днес се навършват точно 90 години от първата шампионска титла на Ботев (Пловдив).

Ето какво написа по този повод официалният сайт на "жълто-черните":

Уважаеми ботевисти,

На днешната дата през 1929 година "Ботев“ Пловдив става Държавен първенец за първи път в своята история. Първата шампионска титла на Пловдив поставя града ни в центъра на българската футболна карта, прекъсвайки хегемонията на софийските  и варненските клубове, считани до този момент за фаворити.

Титлата е спечелена по категоричен начин, след като първо в градското първенство "Ботев“ записва впечатляващите 9 победи и 1 равен, с което окупира върха, а в последвалите двубои със съименника си от Пазарджик, имащи за цел да излъчат областния представител в Държавното първенство, "жълто-черните“ постигат разгромни победи с 5:1 като домакин и 4:2 като гост.

Така се стига и до директните елиминации за титлата, в които "Ботев“ побеждава последователно бургаския "Левски“ с 3:1 и варненския "Шипченски сокол“ със същия резултат.

На 3 октомври 1929 година в София, на игрището на стадион "Юнак“, "Ботев“ се изправя срещу местния "Левски“ в битка за трофея.  До този момент нито един от двата клуба не е вдигал най-престижното футболно отличие и залогът е огромен. Въпреки преобладаващата домакинска публика, няколкостотин привърженици на пловдивчани подкрепят неистово своите любимци, които в крайна сметка успяват да им се отблагодарят.

Първото полувреме на срещата завършва при нулев резултат, като първоначалният домакински натиск е отблъснат и "жълто-черните“ изравняват играта на терена. През втората част двата отбора вдигат темпото и атаките към двете врати се редуват една след друга. Така се стига до 81-та минута, когато "Ботев“ получава правото да изпълни корнер, след който легендарният Никола Щерев – Старика с глава матира "синия“ вратар Мазников и "жълто-черните“ повеждат в резултата. Стихийният натиск на "Левски“ в последните минути е умело отразен от пловдивчани и "Ботев“ става Шампион на България!

Радостта на съгражданите ни от постигнатия успех е неописуема. Стотици жълто-черни сърца понасят на ръце любимците си по софийските улици, а пристигането на Шампионите в Пловдив предизвиква истинска еуфория. Клубът е посрещнат тържествено на Централна гара в Пловдив от духов оркестър, кмета на града  Божидар Здравков, председателя на спортната област Щиплиев, видни общественици и симпатизанти. Многохилядното шествие манифестира по улица "Иван Вазов“ и Главната улица на града, носейки Шампионите на ръце, а по пътя си футболните герои са възнаградени с овации от пловдивското гражданство.

Голямата футболна радост за Пловдив донасят следните футболисти: Емин Мехмедов, Михаил Костов, Андон Стоянов, Георги Бичиров, Найден Радомиров, Александър Касъров, Янко Самоковлиев, Димитър Лафчиев, Никола Щерев, Станчо Проданов, Вангел Каунджиев, Кирил Радомиров, Михаил Дичев, Георги Бояджиев, Драгомир Бояджиев, Ангел Иванов, Никола Тодоров и Иван Петров.
Още по темата: общо новини по темата: 745
21.07.2020
21.07.2020
20.07.2020
20.07.2020
19.07.2020
19.07.2020
предишна страница [ 1/125 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Тогава за първи път в България превърженици на един отбор го подкрепят като гост. Някои са пътували с болски каруци повече от ден.
+4
 
 
За съжаление останаха само спомените.....
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Марица обяви контрола с Ботев на "Колежа"
Бароан игра срещу швейцарски колос! Нелеп автогол лиши отбора му от победа
Митко Тонев сложи екипа на националния отбор
Извънредно: Илиян Филипов с категорична позиция! Отказа се от управлението на Ботев!
ПФК Ботев: Никога няма да забравим един от тенорите под рамките на "жълто-черната" врата!
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: