ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Взе ли Ботев играчи за близо 10 млн. евро?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:50 / 01.02.2014Коментари (27)5622
© Plovdiv24.bg
"Ботев" (Пд) смени половината титуляри и хвърли сума за селекция, каквато в последните години се вижда само в Разград. Станаха ли орли "канарчетата"? И на каква цена? И толкова ли силни играчи взеха?

"Ботев" вече действа сериозно, с трансферни суми. Не взема загубени във футбола свободни агенти или забравени из втори дивизии резерви като повечето клубове. Трима румънци, конгоанец, тунизиец. Двама от "Динамо" (Букурещ), трима от "Петролул". Дуо централни защитници, двама нападатели, едно крило, възможно е да дойде и второ - пак от Румъния. Ако бъдат осигурени пари чрез продажби на двама от "жълто-черните", ще бъде взет французинът Дамиен Буджемаа от "Петролул".

Общата стойност на петорката според сайта "Трансфермаркт" е 7,95 млн. евро, а с шестия биха станали 9,5 млн. Медията понякога очевидно бърка, но и двойно да е надценила играчите, пак става въпрос за нова кръв за милиони в "А" група.

Сърджан Лучин (роден на 4 март 1986 г.) има 8 мача и 1 гол за националния отбор на Румъния, като последният е миналото лято. През август 2011 -а централният защитник премина от "Политехника" в "Динамо" (Букурещ) за 500 000 евро.

Планира се Лучин да е в дует с Александру Бенга (15 май 1989 г.). Миналото лято бранителят смени "Оцелул" с "Петролул" срещу 500 000 евро. Бенга има 3 мача за юношеските национали на Румъния.

Крилото Александру Куртян (27 март 1987 г.) е с 2 мача за младежките национали. Презянуари 2009-а премина от "Газ Метан" в "Политехника" за 1,3 млн. евро, а през януари 2012 г. -в "Динамо" (Букурещ) за 700 000. И тримата румънци бяха безспорни титуляри в отборите си през есента.

Нападателят Хамза Юнес (16 април 1986 г.) още в тунизийското първенство има 66 попадения. В "Петролул" за 2 години записа 52 шампионатни мача с 34 гола. И другият нов нападател е от клуба от Плоещ, Феребори Доре (21 януари 1990 г.) вкара само 6 пъти предишните два сезона във френския "Анже". Има 6 мача без гол за Конго. Нито Юнес, нито Доре бе твърд титуляр през есента. Двамата често се редуваха в атака при схема 4-2-3-1, включително със смени. Но все пак тунизие-цът бе контузен до 3 октомври.

Високият 194 см Доре има 16 мача (9 титулярни) и 5 гола от 19 кръга. Юнес е с 11 двубоя (6 стартовия състав) и 9 попадения. Това са първият и вторият голмайстор на втория в Румъния, който е на 2 точки от водача "Астра". Те са вкарали 14 от 29-те гола на "Петролул". А Бенга идва от най-здравата защита в първенството - допуснати едва 11 попадения.

Никой от привлечените не е бляскав талант като Тодор Неделев, който вкарваше или подаваше за 2/3 от головете. Лучин, Куртян и Юнес обаче са звездички) и завършени сериозни футболисти в идеална за победи възраст - около 27 години. Те не са особена инвестиция за бъдеща продажба, защото към 30-те години едри трансфери трудно стават. Бенга и Доре обаче са на по 24 години. Ако се развият, е възможно да бъдат продадени за по 1 млн. евро и да се възстановят разходите за селекция. Мислено е. Включително -всички петима имат опит в евротурнирите и всеки е вдигал някаква купа. А и всички идват от сходна на България футболна действителност и житейско битие. Не пристигат от Мароко или Боливия, за да трябва адаптация.
И друго - никой не изпъква прекалено. Така в "Левски" на Станимир Стоилов лидер нямаше, лидери бяха почти всички. В един мач изпъкваше Христо Йовов, в друг - Димитър Телкийски, в трети - Валери Домовчийски или Седрик Бардон и т.н.

Всеки от петима (или шестима) нови в "Ботев" е планиран за титуляр. Те идват вместо шестима махнати, сред които само за Неделев си струва да се плаче, но неговият талант го обрече на ранна раздяла. Останалите не се доказаха или надхвърлиха 30-те години.

"Ботев" вече има необходимия за цикъла от два мача на седмица състав от 17-18 нелоши футболисти. Има го, защото управата се убеди, че без инвестиции отборът е обречен като ЦСКА и "Левски" да се бори за третото място.

По данни от румънски медии "Ботев" е похарчил между 2,2 и 2,5 млн. евро за петимата. От "Ботев" обявиха общ разход от 1,5 млн. евро за трансферни суми, като засега не уточняват парите играч по играч.

Селекцията е сред рекордните в историята на родния футбол и сравнима само с харчовете на "Лудогорец" напоследък. Личи обаче полярна разлика.

"Инвестирахме пари от продажбата на Неделев в "Майнц" - каза треньорът Стоилов. - Един продадохме, петима купихме."

"Ботев" похарчи заработено. Докато в Разград няма продаден. Там има само диво наливане на пари в разрез с новите правила за финансов феърплей на УЕФА. От влизането в "А" група през лятото на 2011-а "Лудогорец" взе 41 футболисти (поне 1бстрансферни суми) и махна 36. Клубът купуваше наред, докато улучи с играч. И даде най-малко 4 млн. евро за трансферни суми за 2 години и половина, качи заплатите до 25 000 евро на месец. За сезон 2012/2013 г. шампионът хвърли 1,6 млн. евро за трансферни суми, а през настоящия - 1,8 млн. (само през лятото - 1,5 млн.).

За първи път някой се опира финансово на Разград. По-рано подобни харчове имаше за последно "Левски" през зимния "прозорец" на сезон 2007/2008 г. Дойдоха бразилците Жоазиньо, Зе Суареш и Жеан Карлос срещу общо 2 млн. евро.

Разбира се, и "синият" метод тогава, и "канарският" сега, не стават без добра воля от собственика.

Примерно в "Левски" до март ще влязат над 1 млн. евро от трансфери, но се плащат дребни суми за Антон Огнянов ("Любимец") и Аймен Белаид ("Локомотив" - Пд). Затова Стоилов ще благодари по два пъти седмично на собственика на "Ботев" Цветан Василев. На среща през ноември банкерът прие първият транш от Неделев да се вложи в селекция -1,5 млн. евро. В повечето клубове подобен ход е невъзможен.

А важно е за "Ботев" и че се вдигна таванът за заплати. През цялата 2013-а се привличаха играчи с до 8-10 хил. евро чисто на месец. Петимата нови са футболисти за заплати от калибъра на 15 000. За 8000 евро на месец класа трудно се намира, всеки нов е риск.

Шампионът хвърля луди пари, "Ботев" хвърля едри пачки и? Така ЦСКА и "Левски" тази година ще се борят за четвърто място, а догодина - за бронз най-много. И провинциалното господство ще продължи.

Грандовете имат едничък шанс - да налагат качествени юноши. Така вместо да вземат 10 футболисти със заплати по 5 или 10 хиляди евро, ще привличат петима по-класни с по 15 хил. На "Герена" и на "Армията" могат да използват магнита на марката за младите таланти. Дори малките "сини" и "червени" да бъдат прила-пани от някой като "Удинезе", ще влязат 600 или 950 хиляди евро за нови звезди. И грандовете ще бъдат конкурентни, особено след като в Разград и на "Колежа" юноша не се види.

Накъсо - може и без едър спонсор, стига да има ум, стратегия и все пак "някой лев" за трансферни суми.

Източник: в. "Труд"

Още по темата: общо новини по темата: 284
04.03.2014
04.03.2014
24.02.2014
20.02.2014
19.02.2014
19.02.2014
предишна страница [ 1/48 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Колкото повече опознавам хората ,толкова повече заобичвам животните. ♥ !
на 01.02.2014 г.
-6
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
+4
 
 
А , да кажа още че тази селекция е бледа сянка пред тази която се готви за летния трансферен прозорец - просто бедна ви е фантазиятa … Тогава не ще злобеете , ами направо ще онемеете ! Айде , чао повече внимание не заслужавате .
+5
 
 
Мишките / Прошляците от Лайнута пак са тука ! Въртят , сучат , коментират и все се чудят как нож в снагата на БОТЕВ да забият ... Но , няма да успееш черно - бяла гнидо , олигофрен и вехтошар и всичките патрони и стрели , които насочил си срещу нашия велик и прославен тим ще се върнат пак обратно срещу теб , и ще те сразят и унизят , и веч няма да можеш да пееш лъжливият си грозен и изтъркан стар рефрен , и ще лежиш в прахта и ще скимтиш отново унизен !!!!
-6
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (1)
-20
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (4)
+15
 
 
Имаме пари, харчим. Да му мислят сиромасите.
+21
 
 
Не са 10 млн.! Селекцията ни е за поне 70-80 млн., скоро чакаме и Меси !
-25
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (5)
Veni, vidi, vici--Botev forever. Не е нужно да работиш в аптека, за да бъдеш заобиколен от капути!
на 01.02.2014 г.
+16
 
 
Можем ,знаем и имаме възможност . Бедни като локо не *бем,вън от чадъра
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Платек изненада, договорът на Керкез не е сигурен! Решението ще бъде взето следващия месец
Ботев отпусна 1900 билета за феновете на ЦСКА-София
Феновете на Ботев питат Платек за селекцията и нов договор на Керкез
Локо (София) пусна билетите за Ботев, призова феновете за подкрепа
Ботев насочва поглед към "Коматево"
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: