ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Емо Наков: Нефутболни съветници на Жоро Илиев уволниха Едо през 2004 г. Огромна грешка!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:10 / 08.05.2024Коментари (1)4120
©
Емил Наков ще остане в историята, като ръководителят вдигнал първата и единствена до момента шампионска титла на Локомотив Пловдив. Днес се навършват 20 години от победата над Славия с 3:1, която на практика короняса "смърфовете". Наков бе любезен да се върне в спомените си към онова време.

Г-н Наков, ще ви припомня какво казахте на 8 май 2004-та година след победата над Славия, когато бе узаконена шампионската титла на Локо Пд. Думите ви бяха: “Когато дойдохме през 2001 година в Пловдив, казах, че до три години Локомотив ще стане шампион, и го изпълнихме. На тези, които ни обвиняват, че уреждаме мачове, ще кажа, че това е абсурд и друг път да не купуват по трима футболисти с обща възраст 103 години“. Обиждаха ли ви тези обвинения за “уреден" шампионат?

Титлата, която спечелихме бе проект, за който заслуга имат велики треньори и личности като Стефан Грозданов, Паро Никодимов, Георги Димитров – Джеки, Димитър Димитров – Херо… Те започнаха да изграждат този отбор, а Едуард Ераносян завърши започнатото от тях. Но те имат огромна заслуга, както играчите, публиката, почетният президент Христо Бонев – Зума… За нас титлата не бе на всяка цена, а както казваше Жоро Илиев, Бог да го прости, да се забавляват момчетата. Ние бяхме изградили Локомотив върху огромно доверие. Бяхме като едно семейство. Преминахме и през трудни моменти. На нас реферите също ни пречеха в определени мачове. Да, г-н Венцеслав Стефанов не бе доволен от рефера в онзи мач със Славия (бел.авт. в полза на Локо Пд са отсъдени две дузпи), но такъв е живота.

Имаше ли го онова “титла за купа" с Литекс? Отпаднахте от тях в турнира, който след това те спечелиха, а вие победихте с 3:1 в 27-ия кръг и направихте сериозна крачка към  трофея в шампионата?

Голямата ни крачка я направи мъжкия отбор на Родопа Смолян. Това е истината. Тогава големият ни конкурент бе Левски и всичко вървеше мач за мач и точка за точка. Тогава Родопа бе сателит на сините. Двата отбора бяха издържани от Тодор Батков. За наше щастие водени от един голям мъж като Иван Стойчев – Дофтора и Милан Коприваров тимът от Смолян победи Левски и ни даде предимство. Този мач е равносилен на онзи, в който Израел с Рони Розентал победи Франция и ни отвори пътя към САЩ’94. Без феърплея на израилтяните, нашата мечта нямаше как да се сбъдне. А какво странно има победата ни над Литекс? В Пловдив ние победихме и ЦСКА, и Левски.

В средата на сезона преминахте през трудни моменти. През есента под ръководството на Едуард Ераносян постигнахте 12 победи, едно равенство – 0:0, срещу Локо Сф и 2 загуби – 1:2 срещу Литекс и 0:2 срещу Славия, но най-важни сякаш бяха убедителните домакински победи на над Левски и ЦСКА с по 3:1. В началото на пролетния дял на шампионата не бяхте убедителни, особено след уволняването на Ераносян на 17 февруари и назначаването на негово място на помощник-треньора Иван Маринов – Маслара. Последваха равенство 0:0 с Ботев Пд и загуба с 0:3 от Левски, след което Ераносян бе реабилитиран като старши треньор. Какво беше Едо за Локо Пд?

Онова равенство с Ботев бе част от тези, за които казах, че бяха дело на съдийска намеса. Раздялата с Едо бе огромна грешка и бе продиктувана от нефутболни съветници на Жоро Илиев извън клуба. Радвам се, че бързо осъзнахме грешката и всичко дойде на мястото си. Ераносян е велик човек, който и сега има място на “Лаута", за да помага с опита и знанията си. Тогава много хора се присмиваха, а и аз се чудех как така се провежда зимна подготовка с аеробика, но той показа, че разбира повече и знае как да постигне целите си.

В шампионския сезон Локо Пд е със значително по-нисък бюджет в сравнение с предишната година, когато с Херо и доста опитни играчи бяхте извън Топ 4…

Нека си припомним, че в предишния сезон след един злополучен мач за купата с Левски Жоро Илиев се ядоса и на практика се оттегли от управлението. Бюджета бе свит до минимума и целта бе да не изпаднем. В подготовката Македонска слава ни би с голям резултат и всички предричаха много тежки дни. Едо и футболистите с подкрепата на публиката обаче сториха чудо, а някъде преди края на есенния дял Ераносян дойде при мен с един лист и ми каза: “Шефе, ако бием тук и тук, сме шампиони". Забраних му да казва повече тази дума (смее се).

Тогава Екстра Нина изпя химна на Локо “Оттук започва любовта". Пускате ли си я понякога тази песен?

Големият ми син, който е много голям локомотивец го прави. Аз не. За мен Локо Пд е един спомен за Жоро Илиев. Затова избягвам да ходя там, не ходя и в Слънчев бряг. Много ми е болно и носталгично. Тогава имаше и една друга песен – “Шампанско и сълзи", която покойният Тодор Иванов обичаше да пуска през уредбата на стадиона след победа.

Какво ви каза Жоро Илиев след мача със Славия?

Беше много щастлив. Той винаги наричаше играчите “наш’те момчета".

За него се говори, че премии е давал от куфари, които са стояли в багажника на колата. И вие ли така взехте?

Това е малко и фолклор. Тогава в клуба всичко бе регламентирано – заплати, премии… Но се е случвало той да вади от портфейла си, който наистина беше багажникът. Получавал съм обаждания от рода: “Емо, дай на играча Х еди-колко си хиляди долара".

15 хиляди по улиците на Пловдив – има ли по-силна тръпка?

Феновете на Локомотив са огромен капитал за клуба, за Пловдив, за България! И както е навсякъде те се делят на истински и комерсиални. За щастие в Локо истинските са повече. Няма да забравя как са ни подкрепяли на мач срещу Нафтекс, когато губехме. Поклон пред тях. Те имат огромна заслуга за титлата.

Двама сърби, 4 северномакедонци и Дайо (Екундайо Джайеоба) за цвят…останалите близо 20 човека българи – възможно ли е това сега?

Аз тези момчета от сегашната Северна Македония си ги броя за българи. Това може да е пример за сегашните клубове. При нас обаче бе забранено да стъпват мениджъри, които да ни водят всякакви “перли". Изградихме повече семейство, отколкото отбор, а времето показа, че сме били прави. Вижте сега къде са тези момчета. Великият Мартин Камбуров е играчът с най-много голове, Георги Илиев, който е невероятен човек и беше прекрасен футболист – с най-много мачове, Кирил Котев – директор, Александър Тунчев – треньор, Георги Петров – успешен мениджър… Ванчо Траянов имаше гол срещу Англия… Димитър Илиев тогава прохождаше в кариерата си, а сега е водещ футболист… Нека не изброявам, защото може да пропусна някой. Моето мнение е, че е недопустимо футболни центрове като Благоевград, Враца, Стара Загора да залагат на толкова чужденци. Така е и в Пловдив – градът, от който са двамата велики Христовци – Бонев и Стоичков.

Сложихте определението “велик" пред Мартин Камбуров. Той стана тогава голмайстор на първенството за първи път…

Снимката на Мартин трябва да стои в съблекалните на “Лаута". Той ни бе препоръчан от големия Андрей Желязков. Този играч трябва да се изучава. Не знам сега защо не ходи на стадиона?… Да не би да има градушки там? Камбуров, Едо, всички от онзи отбор са огромна част от историята на клуба. Поклон пред тях!

Интервюто е на Явор Пиргов, "Тема спорт"
Още по темата: общо новини по темата: 816
20.05.2024
20.05.2024
20.05.2024
19.05.2024
18.05.2024
18.05.2024
предишна страница [ 1/136 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Jordi
премахни филтъра

0
 
 
Тия ги разправяй в махалата на циганските ви фенове!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
"Черно-бяла" гордост! Двама от Локо в младежкия национален отбор
Лудогорец пусна евтини билети за Локо, празнува с Борис Солтарийски шампионската титла
Млад и неопитен рефер свири безинтересния мач между Лудогорец и Локо
Мениджърски трик или истина? Ботев и Локо искат белгиец от Етър
Крушарски: Най-обичаме да си дрънкаме празни чинии! Да си фантазираме сме номер 1
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: