ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Зума: Футболистите на Локомотив са щастливци, защото винаги са усещали любовта на феновете
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:20 / 25.08.2023Коментари (3)4206
© Plovdiv24.bg
Едва ли има привърженик на футбола у нас, който не си тананика от време на време рефрена “Зума има тежката дума"… Христо Бонев се съгласи да каже “тежката дума" за старта на любимия му Локомотив Пловдив, ситуацията на “Лаута" и очакванията му за развитието на сезона. Ето какво заяви легендарният футболист и треньор специално за “Тема Спорт".

Г-н Бонев, как оценявате старта на Локо Пд? След първите 6 кръга тимът дели първото място с Черно море…

– Приятно съм изненадан от класирането и представянето на отбора, макар това да не е неочаквано. Следя работата на Александър Томаш с играчите. Основната причина за постигнатите резултати е, че старши треньорът успя да привлече в състава футболисти, които много бързо се вписаха в отбора и в стила на игра. От друга страна Томаш съумя да изгради колектив и да създаде отлична атмосфера в съблекалнята, което се пренесе и на терена. Много ми допада това, че неговите думи за нуждата от отговорност и да вложиш сърцето си, за да победиш, вече ги виждам по време на мачовете.

Големият удар на ръководството е, че му дадоха време и възможност да работи и развива идеите си. Той е млад, амбициран, компетентен човек и го чака светло бъдеще. Виждате какво се случва в другите отбори, където сменят наставниците при всяка грешна стъпка. Томаш със сигурност ще има своите трудни моменти, защото когато отборът побеждава – герои са играчите, но когато губи – виновен е треньорът.

Започнаха сравненията с шампионския сезон. Има ли Локомотив сили за нещо сериозно след тези 5 поредни победи?

– Не мисля, че някой в ръководството, нито Томаш смята, че отсега можем да говорим за шампионска година. Мечтите са много хубаво нещо, но това се постига изключително трудно и не можем да правим такива сравнения.

Самият Томаш каза – излизаме всеки мач за победа и искаме да радваме публиката…

– Според мен отношението му е много правилно. От една страна, той иска да мобилизира играчите, а от друга, да свали от плещите им огромния товар, свързан с поставянето и постигането на конкретно класиране. Виждаме, че подходът му накара футболистите да творят на терена и да се забавляват.

Той ги накара първо да изпитват удоволствие от това, което правят. В играта на Локомотив се вижда емоция и страст, което не остава незабелязано от нашата фантастична публика и тяхната оценка си личи най-вече от пълните трибуни.

Фаворитите за призовите места стартираха по-тромаво. Това дава ли повече шансове на Локо Пд и Черно море?

– Повечето отбори направиха сериозна селекция и привлякоха главно чуждестранни играчи, които да повишат класата. Използвам случая, за да поздравя Илиан Илиев, който бе мой футболист, докато бях селекционер на националния отбор. Той изнесе лекция на Лудогорец, а в отбора му имаше достатъчно български момчета. Гледах и се радвах на представянето на футболисти, чиито имена завършват на “ов" и “ев". Смятам, че всички на "Лаута“ си дават ясна сметка, че работата на Томаш носи прекрасни резултати. А Локо Пд и Черно море са на върха в класирането, защото имат най-добрите треньори, а те успяват да компенсират разликата в бюджетите, възможностите и условията.

В един момент тази победна серия ще свърши. Може ли да очакваме тогава отлив на публиката?

– Тези футболисти, които защитават цветовете на Локомотив, са щастливци, защото нашата публика не се интересува от самия резултат. Отборът е имал много трудни моменти през годините, но любовта на феновете винаги се е усещала, защото те не се влияят толкова от това, което пише на таблото, а искат да виждат страст и хъс. Много хора се учудват на поведението на нашите привърженици, но всичко се корени в онзи надпис “Верни до смърт".

Именно поради тази причина публиката на Локомотив не би освиркала или обидила треньорите и играчите, когато вижда, че те дават всичко от себе си за черно-бялата кауза. В тежките моменти нашите фенове се измъчват, но стискат болката в себе си, за да не огорчат футболистите. Неизменно ще дойде мигът, в който ще загубим точки, но това не е толкова важно. Ако продължи да се работи все така усърдно, резултатите ще дойдат и положителните емоции ще са много повече.

Говорим за мечти, но бяха продадени основни играчи като Зебли и Матеус. Това определено е удар по отбора…

– При всички положения двамата ще липсват и раздялата с тях ще се отрази. Те бяха основни играчи. Особено Матеус бе сред лидерите и може би най-добрият на този пост в България. Разбирам и желанието на собственика за трансфери, които ще помогнат за издръжката, но трябва да се отчете, че Матеус бе много важен футболист.

Имаше леко напрежение в клуба между собственици и фенове, но сякаш всичко вече е изгладено. Дадохте ли някакъв съвет? Все пак вие сте легендата и обединителната фигура на “Лаута"…

– С хората от “Money +" нямам толкова контакти и отношения, но молбата ми към Христо Крушарски беше по най-бързия начин да се изгладят взаимоотношенията и съм щастлив, че той ме послуша и го направиха. Именно това изигра съществена роля в подобряването на цялостния климат в отбора. Поради тази причина искам да пожелая на Крушарски, на когото всички завиждат за успехите с Локомотив, да постигне и онова, което направи Георги Илиев през 2004-та и тогава щастието ще е пълно (смее се).

Как приемате присъствието на Павел Колев в клуба?

– Бях чел и слушал за него, когато работеше в Левски и в БФС, но след идването му в Локомотив и в ежедневните ни контакти наистина приятно ме изненада и остави великолепни впечатления в мен. Той е изключително компетентен и е човек, който знае какво иска и как да го постигне. Много е хубаво, че оттегли подадената оставка и ще продължи да работи за доброто на отбора.

Илко Пиргов от терена се премести на поста спортен директор. Какво ще го посъветвате?

– Илко, освен че е любимец на публиката, е и мое момче. Той е изключително трудолюбив, честен, колегиален, отговорен млад човек. Огромен плюс за клуба е, че той ще бъде част от ръководството, защото подобни характери трудно се намират и са рядкост в българския футбол. Разбираемо е, че хората го обичат и се радват повече от него за това назначение.

Павел Колев заяви, че на този етап в школата няма готови играчи за първия отбор, но след година, две или три Локомотив ще има нужда от новия Димитър Илиев. Какво ще посъветвате младите, които трябват да продължат пътя?

– Надявам се г-н Крушарски да продължи да се грижи и стимулира работата в школата. И когато се създадат добри условия за работа, със старанието, което полагат треньорите там, да видим повече момчета, които са наши рожби в първия отбор. За развитието на тези деца трябва да се вземе и някакво решение от БФС, за да се стимулира налагането на българското за сметка на играчи от чужбина.

На младите ще кажа, че първо трябва да знаят, че Локомотив е институция и че футболът трябва да носи удоволствие първо на тях. Трябва да дават цялото си сърце, да бъдат отговорни, трудолюбиви и упорити в тренировките. Никога да не се задоволяват с малките победи и постигнатото днес, а за утре да имат поставена нова, по-висока цел.
Още по темата: общо новини по темата: 772
27.04.2024
26.04.2024
26.04.2024
26.04.2024
25.04.2024
25.04.2024
предишна страница [ 1/129 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
С тоя под мен, вален, сантос и фекала с многото никове, бяхме да са молим при ходжата в Долно Воден да паднат буфирити.
на 25.08.2023 г.
+1
 
 
Това е нормално за наща общност . Не нормално е ВСИЧКИ ВЪН !
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Повече от 6 години Локо няма победа на "Тича"! Ще свърши ли тази серия утре?
Радост на "Лаута"! Капитанът на Локомотив подписа нов договор
Черно море се надъхва за мача с Локо
Синът на Кривия отново тренира с мъжете на Локо, отлична новина за Евандро
Фенклубът на Локо към Хоркаш: Ела на стадиона, за да получиш изпращането, което заслужаваш!
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: