ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (21) | Вчера (28)
Президентът на Академик: Надявам се, че и на нашата улица ще изгрее повече слънце
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:19 / 18.03.2019Коментари (0)1930
© Plovdiv24.bg
Президентът на баскетболния Академик Пловдив Васил Врачев празнува своята 50-годишнина точно преди седмица. По този повод той направи своята равносметка в личен и професионален план и сподели впечатленията си от постигнатото начело на пловдивския баскетболен клуб. Ето какво каза Врачев за официалната Фейсбук страница на клуба:

-Г-н Врачев, как се чувствате на 50 и как отпразнувахме юбилея си?

Като на 30. Важното е човек на колко се чувства. Зарадваха ме много хора на юбилея – хора, с които се познаваме от деца, хора не само от Пловдив. Събрахме се много компании, съученици, поне 15 човека набори. Беше много весело.

-50 години е време за равносметки. Каква е вашата?

Много съм доволен от всичко. Ако трябваше пак да се родя, бих избрал същия път и същите неща да ми се случат. Радвам се, че по-голямата част от живота ми е била свързана с баскетбола. Имал съм страхотни преживявания и като състезател и като председател. Волю неволю ще продължавам да се занимавам с баскетбол, защото първото внуче върви доста височко. Имам много приятели покрай баскетбола. С доста хора си помагаме, събираме се, веселим се, не скучая.

-Вече повече от 10 години сте президент на Академик, вероятно положителните емоции са повече от главоболията?

Напоследък май главоболията са повече, защото даваме всичко от себе си, но задачите, отговорностите и очакванията стават все повече и повече. Вдигнахме летвата, но финансово не сме на това ниво, че да искаме титли. В това отношение разликата между първите 4 отбора и останалите е доста голяма. Пловдив е втори по големина град и все се надявам, че и на нашата улица ще изгрее повече слънце. Нямаме си наша зала, а тя би ни икономисала едно голямо перо от наеми. Ако имаме зала и спестим тези пари, бихме могли да ги вложим за селекция.

-Кога назря проектът Академик в НБЛ?

В началото решихме да направим отбор в А група. В Пловдив имаше аматьорска лига от 6-7 отбора. Избрахме най-добрите момчета, които са наши юноши. Включиха се Асен Николов и Димитър и Мартин Хорозови и направихме най-доброто класиране – трето място в А група. Това беше през 2011 година. След 5 години в А група момчетата пораснаха и се видя, че имаме сили и възможности да опитаме в НБЛ. Спонсорът също застана зад нас, а той е от първата ни година в А група. Благодарение на него всъщност успяхме. Бяхме в жестока финансова криза и ако не бе той – баскетболът в Пловдив щеше да изчезне така, както се бе появил отново. През 2014 година станахме държавни шампиони в последното издание в Младежката лига. Това бе конкретния повод да решим за НБЛ – тогава ни светна лампата. В състава бяха играчи като Митко Димитров, Васко Бачев, Милен Дудев. Първата ни година в НБЛ бе трудна и не можахме да стигнем до плейофите. След това си видяхме пропуските, коригирахме някои неща и вече мога да кажа, че сме фактор в елита.

-За тези години освен отбор в НБЛ успяхте да създадете и солидна школа…

В началото имахме двайсетина деца в 4-те възрасти. Само при най-малките имахме пълен отбор. В другите възрасти бяха по 2-3 деца. Започнахме да събираме деца и през 2012-2013 година имахме по два отбора във всяка възраст. Това е начинът, по който трябва да се работи, за да има основа и успехи в мъжкия отбор. Кметът на Перущица Ради Минчев много ни помогна по една програма "Спорт за децата в свободното време“, по която за 5-6 години от спортното министерство ни отпуснаха средства и успявахме да събираме по 30-40 деца на година. И тук отново проблемът със залите. За децата ни от Тракия, например е много трудно да се придвижват до залата в Спортното училище, която стопанисваме. Това малко или много спъва процеса. В момента имаме около 200 деца в училищата – 11 групи в 9 учебни заведения. Особено през зимата обаче липсата на зали е голям проблем.

-Сигурно трудно се ръководи клуб като Академик – с мъжки отбор в НБЛ и школа с много деца.

Става все по-трудно, тъй като разходите за издръжката на една такава школа стават все по-големи. Участваме с три отбора в А групите при подрастващите – това са разходи за пътуване, съдийски, екипировка и т. н. Средства, които няма откъде да компенсираме, тъй като не сме дружество с търговска цел. Все по-трудно се намират спонсори, всеобщото мнение е, че след като мъжкият отбор върви – значи сме богат клуб, което е много далеч от истината. Разходите се увеличават, приходите са едни и същи.

-Кое считате за най-голямото ви постижение като ръководител на Академик?

Най-много ме зарадваха трите титли на 14-годишния ни отбор миналия сезон – в шампионата, за Купата на България и в Балканската купа. Треньорът Данчо Иванов сам си селектира този отбор, ходеше по училищата, събра децата още от 10-11 годишни и ги направи шампиони и в двете възрасти. Тази селекция му костваше няколко месеца, постоянно обикаляше с колелото по училищата. Миналия сезон този отбор завърши без загуба в българските надпревари за първенството и за купата. Изключително ме радват и двете втори места с много малко загуби в редовния сезон, които постигна мъжкия ни отбор миналия и по-миналия сезон. Това са много големи постижения за клуб, който се е появил преди 2-3 години в елита. С бюджет, който е поне наполовина по-малък в сравнение с този на най-силните. А разликата в парите се изразява най-вече в селекцията и в средствата за заплати. Другите разходи са равни за всички. Все едно сме станали два пъти шампиони. Всичко това срещу отбори, които са изградени от години, докато ние се учим в движение.

-Кои са хората, които стоят зад тези успехи?

Администраторът Христо Караджов е вещ организатор на всички мачове не само при мъжете, но и при подрастващите. Като бивш съдия нещата са му ясни и много помага на клуба. Спортният директор Тина Димитрова е позната в баскетболните среди и не се нуждае от представяне. Тя живее с баскетбола и също ни помага изключително много. С нейното активно участие клубът стана част от редица благотворителни инициативи и бе създаден специалния отбор на Академик за деца с интелектуални затруднения, който ни представя в България и в чужбина. За старши треньорът Асен Николов всичко е казано – това е човекът с огромен принос за възраждането на мъжкия баскетбол в Пловдив и завръщането му сред най-добрите. Проблемът е, че ни трябват още хора като тях, тъй като ангажиментите станаха много. Иначе отново използвам случая да благодаря за подкрепата на спонсора си, на Община Пловдив и на хора, които ни помагат в нужда. Без помощта на всички тях нямаше да постигнем тези успехи.

-Доволен ли сте от начина, по който се развива мъжкия отбор през настоящия сезон?

За мен това класиране в Топ 4 на Балканската лига е постижение, което е първо по рода си. Времето ще покаже какво ще направим на финалите. Не започнахме много добре, записахме загуби в Пловдив от отбори, които трудно ни побеждаваха преди това. Може би ни трябваха още 1-2 победи, за да сме пак в четворката. Смятам, че ще наберем скорост, за да се опитаме да повторим 4-тото място от миналата година, което бе без прецедент в клубната ни история. Eдин медал в Балканската лига би бил отлично постижение. Отборите там са доста добри. За първенството нямаме конкретни цели и никога не сме поставяли такива. На фона на бюджета, с който разполагаме, очакванията ни са за 4-7 място, което успяваме да постигнем в последните два сезона. Миналата година бяхме на крачка и от финали – за Купата и за шампионата. Малко не ни достигна. Останахме на 1 точка от финал за Купата на България, Балкан също ни би с 1 точка в полуфиналния плейоф за шампионата. В предния сезон пък Черно море ни победи в третия четвъртфинален плейоф с кош със сирената.

-Как искате да виждате Академик за в бъдеще?

Най-вече изграден като структура и като ръководство. Но трябва да сме финансово стабилни, за да можем да си го позволим – да има отделни хора, които да си отговарят за подрастващите и за мъжкия отбор. Всичко е свързано с финанси, които всяка година стават все по-необходими. А може да се помага не само с пари. Надявам се да се разберем и с ръководството на ПУ да ползваме зала Академик. Това би облекчило работата ни. Ако залата се ремонтира, в нея могат да играят и мъжете. Бихме могли също да направим стойностен отбор в А група. ПУ разполага с хубав тим, изграден предимно от наши състезатели, минали през Академик. Защо да не обединим усилията си и да направим отбор с техни и наши момчета? Защото едно участие в А група би осигурило мачове за момчетата в трудния им преход от юношите към мъжете. Целта ни е след години да намалим външните играчи и да разполагаме с повече местни таланти. Има доста неща, които могат да се желаят и всички те са в организационен план. Защото физическото време започва да не стига и допускаме грешки именно заради липсата на хора. Ако успеем да създадем по-голяма и стройна структура и организация, нивото ще ни се вдигне – и при подрастващите, и в мъжкия отбор.
Още по темата: общо новини по темата: 368
21.06.2019
03.06.2019
09.05.2019
03.05.2019
02.05.2019
30.04.2019
предишна страница [ 1/62 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Академик Пловдив ще опита да сътвори сензация тази вечер
Академик Пловдив не успя да спре лидера в ББЛ
Академик Пловдив загуби в Ямбол след много слаба първа четвъртина
»
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: