ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (3) | Вчера (28)
Президентът на Марица: Ако намерим повече пари, отборът ще бъде по-добър
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:47 / 04.07.2019Коментари (0)2876
©
Президентът на ВК Марица (Пловдив) Илия Динков даде повече от положителна оценка на представянето на клубните селекции през завършилия миналата седмица сезон във вътрешните първенства на България. В обширно интервю за клубния сайт Динков, който е и вицепрезидент на Българска федерация волейбол, не само отговори на въпроси относно Жълто-сините, но и обсъди проблемите във волейболните дисциплини в национален мащаб.

– Шест от седемте формации на Марица постигнаха максимума – шампионските титли. Освен това, жените спечелиха и Купа България. Общата равносметка е 92 победи и 2 загуби. Каква е цялостната оценка на сезона от страна на президента на клуба?

– Цифрите са красноречиви. Дори не знаех, че така изглеждат нещата – малко стряскащо. Сред тези победи имаше някои особено драматични – най-вече финалите в старшата възраст и до 15 години, които бяха спечелени с 3:2, с много емоция… Така че, да, сезонът е много успешен. Мисля, че е най-успешният поне откакто аз съм в ръководството на клуба.

– Петото място на отбора до 17 години на фона на златните медали на всички останали може да изглежда едва ли не като провал, но всъщност и тази формация допусна само една загуба, която ги лиши от мястото в полуфиналите…

– Това бих казал и аз. Мач с мач не си приличат. Стечение на обстоятелствата – губиш един мач и не успяваш да се класираш за финалната четворка. Най-вероятно, ако това не се беше случило по този начин, а си бяха влезли във финалната четворка, и те щяха да бъдат медалисти. Нищо фатално не е станало.

– Кое радва повече – трофеите при жените или тези при подрастващите?

– Този въпрос много често ми се задава. Логично е да кажа – при подрастващите, т.е. децата, колкото са по-малки, толкова са по-емоционални и толкова по-чиста радост излъчват. Но не мога да ги деля. Всички трофеи радват. Всички успехи радват.

– Каква е причината за тази доминация на Жълто-сините в българския женски волейбол. Нивото в Марица ли се вдига или нивото в останалите клубове пада?

– Нивото в Марица със сигурност се повишава, в смисъл, качеството на игра и качеството на работа в клуба със сигурност се повишава, но не бих го сравнявал с нивото на останалите клубове. Просто с всяка следваща година нивото става все по-високо и играта става все по-добра. А в останалите клубове как работят и как виждат те резултата от своята работа, този въпрос предпочитам да го коментират те.

– Появиха се и обвинения към клуба, че едва ли не е виновен за състоянието на женското ни първенство като обезличава конкурентите, привличайки най-силните им състезателки. Така ли е наистина?

– Не напълно. Привличаме всички, които желаят да дойдат в клуба и са желани от треньорското ръководство. Това, че в някои случаи се оказват най-добрите състезателки на даден клуб, също е  естествен ход на нещата. Това е просто прогрес. Марица играе в групите на Шампионска лига, а не някой друг отбор. Нормално е тези състезателки да искат да видят докъде стигат техните собствени възможности като премерят сили с най-добрите, а най-добрите са именно в групите на Шампионска лига. А за да не обезличаваме първенството, абсолютно никой не пречи на другите клубове да правят аналогични ходове. И със сигурност не сме привлекли всички най-добри състезателки в България. Това е невъзможно.

– Споменавайки Шампионската лига, на Марица предстои четвърто поредно участие в тази надпревара като отново отборът ще започне директно от груповата фаза. След постигането на първата си победа в групите през миналия сезон, какви са шансовете на Марица отново да надгради върху този успех?

– Този въпрос изпреварва с няколко дни времето. Съвсем скоро ще имаме среща със старши-треньора и с останалата част от ръководството на клуба да обсъждаме точно този въпрос – как ще изглежда отборът есента във връзка с участието в групите на Шампионска лига, каква част от миналогодишния състав ще запазим и какво ще надградим. Ще направим всичко възможно, защото това участие, освен че е признание за успешната работа, е и огромна отговорност.

– Кога да очакваме новини за селекцията за следващия сезон, за привличането на нови състезателки…?

– Както казах, след тази разширена работна среща ще научите имената на тези, които желаем да привлечем или вече са привлечени.

– А дали ще успее клубът да изгради селекция, която е поне толкова силна, колкото тази от последния сезон?

– Длъжни сме да опитаме. Това ще бъде нашата цел. Водили сме разговори с потенциални спомоществователи на идеята, в допълнение на тези, които досега бяха спонсори клуба. Успеем ли да намерим повече пари, отборът ще бъде по-добър, естествено.

– Ще продължи ли сътрудничеството между Марица (Пловдив) и Раковски (Димитровград)? Има ли вече някаква конкретика в какво ще се изрази то през следващия сезон?

– В края на сезона имахме среща в община Димитровград с ръководството на клуба там. Да, те изявиха желание да продължим сътрудничеството си. Ние също нямаме нищо против…

– Има ли вече конкретни планове за тазгодишното издание на международния турнир за Купа Пловдив, на който Марица е домакин?

– Трудно е да отговоря веднага. Проблемът е в това, че част от момичетата, както и старши-треньорът и немалка част от щаба, са и ще бъдат ангажирани с националния отбор. От техните ангажименти ще зависи какъв ще бъде форматът на този турнир. Искаме да го проведем. Беше добра традиция.

– Преди време се обсъждаше създаването на балканска лига. За съжаление, не се получи и идеята Марица да заиграе в Средноевропейската лига. Продължава ли клубът да търси варианти да има повече официални мачове на по-високо ниво от това в българското първенство?

– По-официални от Шампионска лига няма накъде. Това е шега, разбира се. Да, получихме мълчалив отказ от Средноевропейската лига. Поне аз така разбрах тишината на многократните ни запитвания. А за балканска лига на този етап не съм чул да има някакво развитие.

– Коментар за представянето на женския национален отбор в Лигата на нациите това лято?

– Аз гледах повечето от мачовете на живо, когато това ми беше възможно, а останалите – на запис. Мога да кажа, че няма как да бъдем недоволни от играта, която показаха момичетата. Те дадоха много от себе си, да не кажа всичко, на което бяха способни на този етап. Уморени след края на първенството, с много кратък лагер, кратко време за подготовка… Грешно се повтаряше непрекъснато, че това е един млад отбор. Не, това не беше един толкова млад отбор. Това беше един нов отбор. А както знаят всички, които следят волейболната игра, на един нов отбор му трябва време, за да се сработи и да покаже най-доброто от себе си. Аз лично съм доволен. Проблем е, разбира се, че се получи така, че отпаднахме от турнира на богатите за следващия сезон, но се надявам отново да влезем. Знаем как, знаят всички – и ние във федерацията, и треньорите, и момичетата знаят вече как се прави… А пък за следващата година може би (нямам представа) ще можем да разчитаме на някои от изявените звезди.

– А каква е оценката на един вицепрезидент на БФВ за представянето на мъжкия национален отбор в Лигата на нациите? Защо отново се получиха някакви скандали с освобождаването на основни играчи още в деня след последния им мач?

– Аз не съм чул за никакви скандали. Кои са основните играчи? Ако очаквате от мен аз да коментирам решенията на (Силвано) Пранди, ме поставяте в много неловка ситуация. Така е преценил старши-треньорът. Предполагам, че това е негово решение. Никога не съм си позволявал да коментирам, или пък, опазил ме господ, да се меся в решенията на треньорите. Представнето на отбора не беше чак толкова лошо. Всичко вървеше добре до може би последния мач от турнира в Пловдив, който от мач без значение, но мач на честта, се превърна в някакво фиаско. Би трябвало да си извадят поуките, а какво ще е становището на федерацията като такава ще разберем – скоро, ако има Управителен съвет.

– И отново като вицепрезидент на федерацията – защо в България става все по-плачевно състоянието на олимпийския спорт плажен волейбол и защо тотално се игнорира развитието на бъдещия олимпийски спорт зимен волейбол? Защо се неглижират тези два спорта от страна на федерацията? А какви са намеренията на волейболен клуб Марица към тези две дисциплини?

– Ние сме разговаряли по тези въпроси. Не само волейболен клуб Марица, а въобще волейболните хора в Пловдив полагаме усилия в това отношение. Поне откъм материална база и треньори, ако щете, сме обезпечени. Въпреки че сме далеч от морето и какъвто и да е плаж, ако не се брои Гребната база, имаме кортове. Те са на разположение на всеки, който желае. А защо се неглижира? Ами може би защото на юг от Будапеща по принцип нещата стават по-бавно, а ние сме доста на юг от Будапеща…

– Лошото е, че при нас не само не стават, ами вървят в обратна посока – към тотална разруха.

– Може би въпросът следва да е отправен към ръководителите на плажния волейбол в България, защото има такова направление, има си отговорници. Ще трябва да ги попитаме.

– Но обикновено техният отговор е: нямаме пари, нямаме бюджет, от страна на федерацията не се отпускат средства…

– Ако няма пари от страна на федерацията, трябва да се намерят пари от другаде. Аз не знам австрийската федерация дали дава пари на австрийските двойки. На основните си да, но не на всички останали. Ще го поставя този въпрос… А за зимен волейбол, да, нищо сложно няма. Най-вероятно двете неща трябва да вървят ръка за ръка, но не съм готов с отговори. Това ще трябва също да е колективно решение, в смисъл да се постави на Управителен съвет, да се разиска и съответно да се предложи решението. Не вярвам парите да са кой знае какви. Един път изградени съоръженията, оттам нататък са нищо…

– За край нещо по-оптимистично – едно лятно пожелание към всички любители на волейболните спортове, които гледат това интервю?

– Хубаво и слънчево лято! Нека всички да си починат добре и да се надяваме, че наесен ще можем да предложим нови положителни емоции на всички, които обичат волейбола.
Още по темата: общо новини по темата: 146
01.06.2020
29.05.2020
23.05.2020
19.05.2020
18.05.2020
16.05.2020
предишна страница [ 1/25 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Марица започва същинската битка за 10-а поредна шампионска титла
Хегемонът Марица завършва днес редовния сезон с домакинство на Хектор
Девойките на Марица се класираха за държавните финали, без да загубят гейм
Марица организира за пети път турнира в памет на Николай Диманов
Хегемонът Марица прегази Левски за 13-ата си поредна победа
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: