ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (28)
Световният волейбол оцени таланта на пловдивчанката Жана Тодорова
Автор: Стойчо Генов 10:16 / 11.06.2019Коментари (0)2381
© Plovdiv24.bg
Официалният сайт на Световната волейболна федерация FIVB публикува на заглавната си страница обширно интервю с либерото на Марица (Пловдив) и националния отбор на България Жана Тодорова.

Отборът и все още не е спечелил мач в настоящата Волейболна Лига на нациите на ФИВБ, но непоколебимото либеро Жана Тодорова е наясно, че, състезавайки се срещу съперници от световна класа в елитния петседмичен турнир, дебютантът България може да израсне неимоверно много в близкото бъдеще. В същото време, високата 170 см Тодорова показва впечатляваща индивидуална статистика, особено в защита, и излиза като най-добрия защитник във ВЛН досега.

22-годишната спортистка от Пловдив има средно по 3.56 спасявания на гейм срещу своето име на върха на тази класация, изпреварвайки с голяма разлика преследвачките си в ранглистата.

– Въпреки тази дълга поредица от загуби, какви позитиви може да извлече България от участието си в Лигата на нациите?

– Дадохме най-доброто от себе си в опит да спечелим всеки един от мачовете си, но не беше лесно. Ние сме всъщност един много млад отбор и мисля, че има още много накъде да растем. Лигата на нациите ни носи много важен опит, който ще направи отбора ни много по-силен през следващите години. Не сме имали все още късмета да постигнем първата си победа в този престижен турнир и не искам да казвам, че не сме играли добре. Всеки от участващите отбори е много силен и ние трябва да даваме повече от 100% от себе си, ако искаме да спечелим мач. Все пак, нашите решителни усилия тепърва ще бъдат възнаградени.

– Обаче България е един от четирите отбора, заедно с Белгия, Доминикана и Полша, застрашени от изпадане…

– Не мисля за това. Това, от което аз и всички мои съотборнички се нуждаем най-много, е да трупаме още състезателен опит. Играейки срещу съперници от световна класа, можем да ошлайфаме уменията си, а подобрената ни игра ще се превърне в един голям плюс и отлична перспектива за българския женски волейбол занапред.

– А какво казва треньорът на отбора?

– Всяка състезателка в състава е наясно, че това ни е първото участие във ВЛН и ние просто трябва да даваме най-доброто от себе си и да продължаваме напред, въпреки че все още не сме постигнали победа. Мотивирани сме да се учим от по-добрите отбори, да се учим от своите грешки и да се учим на нови неща с голямата надежда да се завърнем по-опитни и по-силни.

– Какво е нужно, за да станеш либеро на националния отбор на толкова ранна възраст?

– Станах част от националния отбор преди четири-пет години. Да видиш националния флаг на екипа си е най-гордият момент в кариерата на всеки спортист. Наистина не знам какви са причините да ме повикат, но мисля, че притежавам умения, от каквито отборът се нуждае, като бързина, ловкост и елементите защита и посрещане. Като либеро понякога трябва и да си лидер, да мотивираш останалите в отбота. Трябва да анализираш и играчите от другата страна на мрежата, за да предвидиш къде ще сервират или атакуват.

– Заслугите за спечелването на мач винаги се придават на нападателите и разпределителя, но много рядко – на либерото. Какво мислиш за това?

– Това не ми носи разочарование. Мисля, че, ако успея да направя добро спасяване или да подам перфектна топка към съотборничките си, това доказва, че либерото също играе важна роля за отборния успех. Най-доброто ми представяне в тазгодишната ВЛН досега беше срещу Япония и срещу Холандия. Но не приемам настоящата си позиция на върха в индивидуалната класация за най-добър защитник в надпреварата като нещо кой знае какво… Просто искам моят отбор да започне да побеждава.

– Как ти се стори последният турнир в Тайланд като преживяване?

– Да играя в Тайланд пред толкова много ентусиазирани фенове по трибуните беше невероятно и аз се чувствах страхотно.

– Това първият ти път в Бангкок ли беше?

– Да, но за съжаление нямахме достатъчно време да разгледаме. Това, което научих за тази страна, е че много местна публика идваше да подкрепя своите всеки ден в залата, и че хората и са много приятни и дружелюбни.

– Какви са хобитата ти извън волейбола?

– Предпочитам да ходя на театър или да катеря планините. Измежду останалите спортове, харесвам тенис и тенис на маса.
Още по темата: общо новини по темата: 146
01.06.2020
29.05.2020
23.05.2020
19.05.2020
18.05.2020
16.05.2020
предишна страница [ 1/25 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Марица започва същинската битка за 10-а поредна шампионска титла
Хегемонът Марица завършва днес редовния сезон с домакинство на Хектор
Девойките на Марица се класираха за държавните финали, без да загубят гейм
Марица организира за пети път турнира в памет на Николай Диманов
Хегемонът Марица прегази Левски за 13-ата си поредна победа
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: