ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Новият директор на школата в Ботев мисли като Арсен Венгер
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:08 / 18.10.2017Коментари (1)6070
© ПФК Ботев Пд
Изминаха точно три месеца от първото интервю на Иван Цветанов, след назначаването му на поста директор на детско-юношеската школа на Ботев. По този повод бургазлията сподели мнението си относно работата му до този момент, както и по актуалните въпроси в детско-юношеския футбол у нас. Специалистът не подмина и темата за националния отбор и лошите му резултати в последно време.

- Господин Цветанов, изминаха три месеца, откакто поехте школата на Ботев. Какви са впечатленията Ви за школа №1 в Пловдив от високия пост, който вече заемате?

- Това е школа, която предоставя всички условия за протичането на един нормален тренировъчен процес в обучението на футболистите. Също така е и място, което изисква отговорност от моя страна. ДЮШ на Ботев трябва да стане не само школа №1 в Пловдив, ами и школа №1 в България.

- Какви бяха първите Ви стъпки след стъпването в длъжност?

- Първите ми стъпки бяха предимно разговори с треньорите, защото както знаете аз се стремя да въведа единна методика за развитието на футболистите. И постепенно в разговорите с треньорите обяснявам какво трябва да се тренира във всяка една възраст.

- Какво успяхте да промените за този сравнително кратък период в работата на ДЮШ?

- Мисля, че успях да променя виждането на треньорите относно начина, по който трябва да се тренират отборите във всяка една възраст.

- Има ли нещо, което бяхте планували да се случи за тези три месеца, но по една или друга причина не се осъществи?

- Засега, макар и бавно, всички неща, които бяха запланувани, се изпълняват от ръководството. Последното нещо, което се случи, е привличането на кондиционен треньор в школата.

- В първото си интервю начело на ДЮШ заявихте, че имате идея да се работи по единна програма. Успяхте ли да осъществите тази Ваша идея?

- Да, макар и с бавни стъпки, това не може да стане изведнъж. След Нова година школата на Ботев ще работи по единна методика, като тя ще се изразява в това, че във всяка една възраст ще се тренират неща, характерни за дадената възраст.

- Успявате ли да следите работата на всички набори в школата и включвате ли се в тренировките на отделните възрасти?

- Да, това е малко трудно, защото по едно и също време тренират няколко възрастови групи. Но въпреки това се стремя да участвам в тренировъчния процес на всяка една възраст.

- Кой е наборът, който според Вас показва най-сериозно израстване за последните месеци?

- Във всеки един набор се работи така, както трябва. Треньорите полагат необходимото старание, тренировъчният процес е на ниво и се вижда израстване в почти всеки един набор.

- Един от най-добрите набори в школата на Ботев е този на набор 2001. На последните европейски квалификации националният отбор се представи много слабо, като записа загуби и в трите си мача. Къде според Вас е проблемът, за да се стига до подобни резултати?

- Вижда се, че нашият национален отбор и по-точно юношеският изостава страшно много в сравнение с другите страни. В основата на това слабо представяне е работата в детско-юношеските школи. Крайно време е футболният съюз да въведе методика, по която да се развиват футболистите в България. Ние трябва вече да приемаме нещата такива, каквито са и да започнем да работим в такъв аспект, в който да не се гледат най-вече резултатите, а да започнем да развиваме и изграждаме едни спортисти, които в бъдеще ще бъдат добри професионални спортисти.

- В немалък брой от детско-юношеските в България на първо място е резултатът от мачовете, а не толкова изграждането на футболисти. Това оказва ли влияние върху самото развитие на младите футболисти?

- Да, това оказва огромно влияние най-вече върху треньорите, които работят в тези школи, където на първо място се гледат резултатите. Там треньорите нямат спокойствието, което е необходимо за работа, гледат се непрекъснато резултатите. В едно интервю Арсен Венгер заявява, че му е много болно, когато в последните минути вижда футболисти, които ритат безразборно топката, а това по никакъв начин не им помага да се развиват. Те го правят, за да могат да запазят дадения резултат и някакви си три точки, които по никакъв начин няма да направят дадения футболист по-добър технически или физически.

- До момента или в близкото бъдеще виждате ли се като шеф на школата, който заявява на някой от треньорите: "Ти трябва задължително да спечелиш този мач!"?

- Не! За мен, целта на нашата школа винаги ще бъде производството на футболисти, а не победата в даден мач.

- Успявате ли да осъществите нужната комуникация с предствителния отбор и има ли приемственост на таланти от школата в него?

- Да, комуникация между мен и представителния тим има. Но самият клуб трябва да си постави една концепция за развитие дали ще се взимат чуждестранни футболисти или постепенно ще бъдат налагани юноши.

- Какви са краткосрочните Ви планове за развитието на школата до Нова година?

- Краткосрочните планове са по-скоро дългосрочни. Стремя се постепенно да въведа тази методика, върху която все още работя, за да може след Нова година да стартираме и да започнем да работим като в западните страни.

Още по темата: общо новини по темата: 313
10.06.2019
10.06.2019
07.06.2019
29.05.2019
28.05.2019
11.05.2019
предишна страница [ 1/53 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Марица обяви контрола с Ботев на "Колежа"
Бароан игра срещу швейцарски колос! Нелеп автогол лиши отбора му от победа
Митко Тонев сложи екипа на националния отбор
Извънредно: Илиян Филипов с категорична позиция! Отказа се от управлението на Ботев!
ПФК Ботев: Никога няма да забравим един от тенорите под рамките на "жълто-черната" врата!
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: