ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (28)
БФС с важни подробности за въвеждането на VAR в Първа лига
Автор: Стойчо Генов 12:10 / 23.02.2021Коментари (0)2286
©
Майк ван дер Руст може и да не е особено известно име за българския футболен запалянко, но именно той се явява един от най-важните фактори във втората фаза на сезон 2020/21. Нидерландският специалист е отговорник за системата VAR от страна на ФИФА, а задачата му е да наблюдава обучението на родните съдии, тестването, впоследствие - и въвеждането на видео арбитри в Първа лига.

Пред медийните канали на БФС Ван дер Руст разкри детайли за работата си, за прогреса на VAR в България, както и за самата дългоочаквана система.

"VAR е изключително деликатна материя – необходимо е дълго време за тренировки и подготовка, преди съдиите и видео асистентите да бъдат готови за мачове на живо. Тукашният екип начело с Петър Петров работи чудесно заедно с инструкторите. Те през цялото време напътстват и помагат арбитрите и VAR асистентите за усъвършенстването им, а фокусът е върху протокола, комуникацията и следването на конкретните процедури".

На съдиите са необходими доста време и енергия, за да научат всичко това и да свикнат, защото работата с VAR изисква много опит, а опитът не се купува от супермаркета. Трябват мачове и много тренировки, докато в даден момент бъдат готови за сериозен мач, а във футбола, и особено в съдийството, след края на мача винаги може да има интерпретации. Някои хора ще кажат, че е имало дузпа, други - не. Съдията трябва да вземе решение. Ако той прецени, че има дузпа, след футболната среща ще има дискусии.

Хората, които не са съгласни с решението на съдията, ще питат защо видео асистентите не са го информирали. Защото интерпретацията във футбола и в съдийството винаги ще я има. Дискусиите ще продължат. Това, което искаме е да елиминираме, са големите грешки“, разказва Ван дер Руст.  

"Да кажем, че съдията пропусне чист червен картон за удар с лакът в лицето, но това се е случило зад гърба му - VAR асистентите ще го видят на мониторите, ще му съобщят, а той ще вземе решение. Ситуацията при дузпа е същата. Съдията отсъжда дузпа, но ако е симулация, асистентите ще го отбележат на екраните и ще поискат от рефера да види още веднъж положението".

"Но има и ситуации, които подлежат на обсъждане - дали наистина е категорична дузпа или е симулация, защото контактът е такъв, че е спорно дали нарушението е от страна на защитника или преиграване на нападателя. Това винаги ще го има. Засега се работи усилено за подготовката на съдиите и турнирът в Бояна е много добър шанс за тях да практикуват. Той също така е добра възможност за "бъдещето“, защото младите играчи трябва също да свикнат с мачове със системата VAR."

Що се отнася до различните настроения във футболните среди по отношение на въвеждането на VAR у нас, специалистът е категоричен:

"Оптимист съм! Работи се усилено и резултатите ще дойдат. Във всеки мач може да има ситуация, за която след края на срещата да си кажеш, че е била трудна за отсъждане, а поради различни причини съдиите ще са се справили по различен начин. Но както вече казах, хората се трудят адски сериозно и това ме изпълва със задоволство. Дали съдиите и VAR асистентите ще бъдат готови, ще разберем в бъдеще".

"В момента те реферират не мач от Първа лига, а турнир за юноши, който не се излъчва по телевизията, няма голям интерес, различно е. Резултатите ще станат ясни, когато започнат реална работа в мачовете от професионалния футбол, където всичко може да се случи. Обикновено, когато въведем VAR в някое първенство се вижда, че хората по трибуните или пред телевизорите се оплакват. Това е поради липсата на разбиране на протокола. Например - съдията отсъжда корнер, но всъщност трябва да е удар от вратата – и, ако при този корнер се отбележи гол, феновете са недоволни, че видео асистентите не са поправили съдията. Но това не е позволено".

"Недоразуменията, които се получават според мен не са грешки на съдиите или на асистентите, а се дължат на това, че хората отстрани не са запознати с това какви са функциите и отговорностите на VAR; кое е и кое не е в компетенцията на системата. В крайна сметка главният съдия е този, който взима решението, ако очевидно е грешно, асистентите ще го информират, той ще отиде до монитора, за да види отново положението, и ще вземе своето крайно решение. Съдиите в контролната зала може да са на мнение, че в дадена ситуация дузпа няма, но главният арбитър да види повторението и да не се съгласи с тях. Той е този, който е отговорен за окончателните решения".

"В положенията за потенциален червен картон, при дузпа, ситуации, които позволяват интерпретации, главният съдия трябва да види повторението и да прецени лично. Комуникацията също има съществена роля. Важно е съдиите да общуват правилно по време на мача, когато е необходимо, и да си дават един на друг основната информация. Когато съдията отсъжда нещо, трябва да информира VAR асистентите за какво точно се отнася, та да имат възможност те да реагират в случай на съмнение".
Още по темата: общо новини по темата: 334
30.05.2021
25.05.2021
21.05.2021
20.05.2021
19.05.2021
19.05.2021
предишна страница [ 1/56 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Марица обяви контрола с Ботев на "Колежа"
Браво! Пловдивчанин спечели приза за най-прогресиращ млад играч на България
Избраха Динко Хоркаш за най-добър вратар в България за 2023 година
Пловдивски защитник е лидер в Литва, тимът му не допусна гол в четвърти пореден мач
Бароан игра срещу швейцарски колос! Нелеп автогол лиши отбора му от победа
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: