ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Локо (Пд) с революционно предложение към всички професионални футболни клубове у нас
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:42 / 13.06.2022Коментари (12)8156
©
Ръководството на ПФК Локомотив Пловдив изпрати днес официално предложение към всички професионални футболни клубове в България.

Публикуваме без редакторска намеса официалния текст от "Лаута":

Уважаеми колеги от професионалните футболни клубове,

С настоящото писмо бихме искали да обърнем внимание на следното предложение, което отправяме към органите на изпълнителната власт – с цел обезпечаване възможността за получаване на данъчни облекчения на спомоществователите на спорта, като в това число влизат и спортни бази, подготовка и провеждане на спортни събития. Предлагаме да адресираме предложението директно до Министерство на младежта и спорта, Министерство на икономиката и индустрията и Министерство на финансите и като отворено писмо през медиите.

С оглед на изложеното Ви молим в кратък период от време и работен порядък за обратна връзка от Вас и критичен преглед на подготвеното по-долу предложение, което да изпратим през следващите работни дни, а именно:

В последните години наблюдаваме сериозен упадък в българския спорт, включително и във футбола, като причините за това са много, но особено се откроява силното подценяване на спортната подготовка на подрастващите, която би могла да води след себе си до по-добро здравословно състояние на цялото общество и в частност за развитието на спорта. Предвид ниските доходи на голяма част от населението на България и недостатъчното финансиране на спортните клубове, една голяма група талантливи деца остават извън спортните центрове без възможност за развитие на способностите и талантите им.

Липсата на финансиране, от друга страна, води и до изхабяване на спортните съоръжения, а от там и до не добра подготовка на професионалните спортисти. В следствие на изложеното считаме, че е налице спешна необходимост от изграждане на спортно-технически бази и съоръжения, както поради материалното и морално изхабяване на съществуващите такива, така и поради острия им недостиг – обстоятелства, водещи до упадък в българския спорт.

В търсене на възможности за осигуряване на финансиране, предлагаме иницииране на промени в данъчното законодателство, като същите да предоставят възможност за ползване на данъчни облекчения за лицата, предоставили парични средства, които представляват дарения с конкретна цел:

- целево отпуснати за изграждане на спортна инфраструктура;

- за организиране на мероприятия свързани със спортната подготовка и провеждане на спортни събития.

Спортните клубове функционират като търговски дружества, регистрирани по реда на Търговския закон. В това си качество, същите не могат да се възползват от данъчните облекчения, предвидени за юридически лица с нестопанска цел, регистрирани в обществена полза. Спортните клубове стопанисват спортните съоръжения в страната и освен основата си търговска дейност, предоставят и услуги, които не носят добавена стойност – достъп до спортни мероприятия на учащи, поддръжка на спортна инфраструктура и други.

С цел оптимизиране на дейностите по поддържане и изграждане на нови съоръжения за спорт, мероприятия и обучения, повишаващи спортната подготовка на спортистите и в търсене на възможности за финансиране на тези дейности, считаме за необходимо да бъде инициирана промяна в ЗКПО, която да даде възможност на спортните клубове да се възползват от данъчни облекчения по аналогия на юридическите лица с нестопанска цел, регистрирани в обществена полза.

За постигане на посочената цел, предлагаме за дарителите на търговските дружества, чиято дейност е свързана с развитието на спорта, да бъдат приети данъчни облекчения в размери и при спазване на следните ограничения:

За данъчни цели да се признават счетоводни разходи за дарения в общ размер между 30% до 50% от положителния счетоводен финансов резултат (счетоводната печалба), когато разходите за дарения са направени в полза на спортни клубове, за дейностите по изграждане а спортна инфраструктура и организиране на мероприятия свързани със спортната подготовка.

Дарителят следва да представя доказателствени документи за наредените преводи, за основанието за което са наредени и за разходваните пари от целевото дарение – фактури, касови книги, приемно – предавателни протоколи, описи, декларации, снимков материал и други документи, които могат да се приемат за доказателство за извършените разходи.

Считаме, че горното предложение ще даде работещо решение за един от най-наболелите проблеми в съвременното ни общество, като в същото време средствата, които ще бъдат нужни за неговото разрешаване, ние не искаме да бъдат осигурени от държавния бюджет, а да бъдат поставени в зависимост от желанието за съдействие от страна на бизнеса, за което обаче са необходими законодателни инициативи за въвеждане на данъчни облекчения за стимул за развитието на спорта у нас на едно съвременно ниво.

Държим да отбележим, че приемането на едно подобно на направеното от нас предложение би дало бързо и забележимо отражение на почти всеки един пълнолетен българин, който се интересува, било от професионалния спорт в страната, любителските спортни инициативи или детския спорт, който е толкова изостанал през последните десетилетия в страната.

Надяваме се, че предложението ни ще бъде разгледано обстойно, прието от ресорните ведомства – Министерство на младежта и спорта, Министерство на икономиката и индустрията и Министерство на финансите, а след одобрението му на работно ниво, същото ще бъде внесено като законодателна инициатива за гласуване в Народното събрание на Република България.

При необходимост от допълнително обсъждане на направеното от наша страна предложение за развитие на спорта като цяло и на материалните спортни бази, оставаме на разположение.

С уважение,

Професионалните футболни клубове в Рeпублика България
Още по темата: общо новини по темата: 299
08.06.2023
07.06.2023
07.06.2023
06.06.2023
06.06.2023
05.06.2023
предишна страница [ 1/50 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на hoodlom
премахни филтъра

Защо нямате тема за избора на генерален секретар на ООН?
на 13.06.2022 г.
-3
 
 
Това от къде го преписахте бе? Никой от ваще не може да го измисли! Алкаши!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Черно море се надъхва за мача с Локо
Синът на Кривия отново тренира с мъжете на Локо, отлична новина за Евандро
Фенклубът на Локо към Хоркаш: Ела на стадиона, за да получиш изпращането, което заслужаваш!
Зума разказа за оферта от 3 млн. долара от Юве и за гол от 40 метра срещу вратар №1 в света
Крушарски с интересен коментар за раздялата с Динко Хоркаш
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: