ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (19) | Вчера (18)
Пловдив на второ място по брой футболисти в родния елит
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:57 / 06.02.2023Коментари (0)1910
© Plovdiv24.bg
Началото на пролетния полусезон на efbet Лига наближава и е време за анализи и изследвания. Този път екипът на "Мач Телеграф“ се зае с нелеката задача да извади къде са родени всички български футболисти в отборите от елита. И изненада няма. София е градът, в който са се родили най-много от футболистите в efbet Лига - 53. Така излиза, че 26,5% от българите в елита са родени в столицата.

С оглед на преселението от вътрешността на България към столицата в последните години и фактът, че почти една пета от населението на страната – 1 248 452 от общо 6 520 314 (по последното преброяване), живее в София, това изглежда напълно логично. Отминаха времената, може би безвъзвратно, в които Пловдив или дори Благоевград, даваха най-много футболисти на тогавашната "А“ група.

Сега Пловдив е втори, логично с оглед на своето население – 346 893. Градът е дал 16 футболисти в efbet Лига. Трети е Варна. Морската столица, с население 332 686 жители, е с 13 човека в Първа лига. Смолян и Габрово са единствените необластни градове, които не са дали нито един футболист на отборите от елита, които понастоящем са членове на най-висшия ни ешелон.

Гореспоменатият Благоевград обаче отново дава поводи за футболна гордост и защитава името си на люпилня. От града за големия футбол тръгват 11 човека от елита, но още 20 са родени в градове и села в областта – 5 в Гоце Делчев, 5 в Сандански, 3 в Петрич, 2 в Кресна, 2 в Разлог, 1 в Симитли и по 1 в благоевградските села Ключ, Кочан, Гърмен.

В момента София има 6 отбора в елита – ЦСКА, Левски, ЦСКА 1948, Славия, Локо Сф и Септември София. На "Армията“ имат само един столичанин – Георги Йомов, чийто права са спрени заради положителна проба за употреба на допинг. Пловдивчаните обаче са двама – младоците Християн Петров и Станислав Шопов. В ЦСКА 1948 софиянците са двама – Алекс Колев и Александър Александров-Алвеша, но толкова са родени и в Гоце Делчев – Даниел Наумов и Ангел Лясков. В четирите други столични тима местните са в пъти повече. На "Герена“ те са шестима, в "Овча купел“ и "Надежда“ също толкова. Септември обаче е първенец – 14 софиянци. Но за това си има логично обяснение. Отборът разчита основно на българи, но и на футболисти от своята школа.

Чисто на регионален принцип, в Лудогорец няма футболист от Разград. В Локо Пд има двама пловдивчани – Димитър Илиев и младият Тодор Павлов. В Ботев Пд са също двама – Атанас Чернев и Георги Аргилашки (б.р. тук "Мач Телеграф" най-вероятно неволно е пропуснал Тодор Неделев).

В Черно море варненците са 8 - Иван Дюлгеров, Живко Атанасов, Росен Стефанов, Ангел Ангелов, Мартин Дичев, Виктор Попов, Велислав Василев и Николай Златев, а в Спартак Вн – двама (Велислав Боев и Виктор Митев). В Арда има само един от Кърджали – Джунейт Али, в Хебър двама от Пазарджик – Стоян Стоичков и Богомил Божуркин.

В Ботев Враца също двама са от града. В Пирин Благоевград от града са Александър Дюлгеров, Красимир Станоев и Любомир Тодоров, от а близките Сандански (Венци Бенгюзов, Илиан Костов и Иван Тасев), Гоце Делчев (Славчо Шоколаров), и Кюстендил (Андрей Йорданов). Берое има петима от Стара Загора – Симеон Мечев, Симеон Германов, Денислав Станчев, Георги Динков, както и Иван Гошев.
Още по темата: общо новини по темата: 299
08.06.2023
07.06.2023
07.06.2023
06.06.2023
06.06.2023
05.06.2023
предишна страница [ 1/50 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
ПФК Локомотив с призив към феновете за дербито срещу Лудогорец
Юноша на Ботев вкара от воле за отбора на Вили Вуцов
Националите се завърнаха в Ботев, обявиха дали Секулич и Мертенс ще играят
ОбС Пловдив отпусна 60 000 лева за обновяване тревното покритие на стадион "Марица"
Академик Пловдив пропусна да се изравни с Хасково в ББЛ
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: