ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Пловдивчанин с два мача срещу Марадона: Не можех да спя от радост преди дебюта ми в Локо! Бонев и Стоичков са най-добрите за всички времена!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:17 / 21.11.2022Коментари (1)4530
©
Веселин Балевски е над 25 години член на футболния изпълком. Започва кариерата си в Локомотив Пловдив при Христо Бонев, а след това преминава в Левски и става част от знаменитите победи над германския колос Щутгарт. Играе и в националния отбор, където записва два мача като персонален пазач на великия Марадона.

Новият подкаст Блиц Live потърси мнението на г-н Балевски за незабравимите му футболни спомени, приятелството му с Христо Стоичков, мнението му за бурните събития в Левски и атаката на Димитър Бербатов срещу БФС.

-   Г-н Балевски, добър ден!

-  Добър ден! Много ми е приятно, че съм тук и имам възможност да дам това интервю.

- Благодаря Ви за доверието. Вие сте бил член на изпълкома по времето на президента на БФС Димитър Ларгов, след това при Иван Славков, Борислав Михайлов, след това не сте били в ръководното тяло на футбола 8 години, но преди година се завърнахте отново там. Как виждате развитието на българския футбол през всички тези години?

- Наистина още през 1989 г. Димитър Ларгов ме покани в Изпълкома на БФС. Тогава бях само на 30 години и станах най-младия член на ръководството на футболния съюз. След това изкарах два мандата при Славков, един при Михайлов и от последния конгрес отново съм член на Изпълкома. През последните няколко месеца виждам, че българският футбол върви напред. Постигнахме три поредни победи. Благодарение и на новия треньор Кръстаич нещата тръгват напред.

- Светлина в тунела ли е назначаването на Кръстаич за селекционер?

- Това назначение бе предложено от Борислав Михайлов и Георги Иванов. Мисля, че Кръстаич е много добро попадение. Виждаме, че момчетата играят с желание и амбиция. Нужни са им още малко опит и рутина, но смятам, че пътят е правилен.

- Преди няколко дни се навършиха 29 години от паметната победа на националния отбор над Франция на "Парк де Пренс“. Тогава преживяхме страхотна еуфория. Възможно ли е отново да се класираме на световно първенство?

- Надявам се! През 1993 г. имаше съвкупност от много добри футболисти, които играеха в реномирани западни отбори. В момента това го няма, но се надявам един ден да се случи.

- Кариерата Ви стартира едва на 17 години в Локомотив Пловдив, в който сте поканен от Христо Бонев. Какво е чувството да Ви се довери толкова изявена футболна личност?

Христо Бонев заедно с Христо Стоичков са може би едни от най-добрите български футболисти за всички времена. Още като дете бях любител на Локомотив Пловдив и се възхищавах на такива футболисти като Христо Бонев, Георги Василев и съотборниците им. Когато на 31 август 1976 г. Христо Бонев ме покани да дебютирам срещу ЖСК Спартак във Варна за мен беше празник. Не можех да спя от радост! 

- От дълги години сте приятел с Христо Стоичков, а неговото доверие не се печели лесно. Какво е чувството да сте приятел с Камата?

- С Христо Стоичков никога не сме се карали. Винаги сме били в много добри отношения. Факт е че той ме покани на сватбата на дъщеря си в Правец. Моите синове са приятели с неговите дъщери.

- Вие сте един от малцината български приятели на знаменития Франц Бекенбауер, който става световен шампион и като футболист и като треньор. Разкажете ни от първо лице впечатленията си за Кайзер Франц.

- Благодарение на моя приятел Мишо Касабов, който е изключително близък приятел на Франц Бекенбауер, аз много пъти съм бил на посещение както в неговия дом, а също така и в компанията на семейството му и функционери на "Байерн Мюнхен“. Вечеряли сме заедно много пъти и сме гледали мачове на "Алианц Арена“. Бекенбауер направи много за България, но и България направи много за него. В София той стана доктор хонорис кауза, което е много специално отличие. Много пъти е участвал в благотворителни инициативи в домове за социално слаби деца в нашата държава.

- Футболната Ви кариера не е дълга, но много наситена. Вие сте сред малцината играчи в света, който е играл два пъти срещу великия Диего Армандо Марадона в две поредни години. Какво спомените Ви от това съперничество?

- Кариерата ми започна от юношите на Локомотив Пловдив. Бах извикан в юношеския национален отбор от Цветан Илчев, по-късно от Христо Андонов и Данко Роев. От 1974 до 1980 г. преминах през всички национални формации, а през 1977 г. станахме втори на младежкото първенство в Белгия. През 1980 г. ме привлякоха както в Левски, така и в националния отбор на България от Атанас Пържелов. През 1980 г. година играехме приятелски мач в Аржентина, където за първи път играх срещу Марадона. Загубихме с 2:0 с два гола на Диего, който е фантастичен играч. Оставиш ли го да обработи топката и да тръгне напред, много трудно можеш да го спреш. През месец май 1982 г. пак играехме срещу Аржентина в приятелска среща. Загубихме този път с 2:1, аз играх отново срещу Марадона. Това беше един от може би най-силните отбори на Аржентина.

- Участвате като футболист и в незабравимите мачове на Левски срещу Щутгарт през 1983 и 1984 година, първо за Купата на УЕФА, а после и за КЕШ, когато германците първо са трети в Бундеслигата, а после са шампиони. С каква премия бяхте награден за тези успехи?

- Наистина това бяха паметни мачове за Левски. Аз играх и в четирите мача срещу Щутгарт. В три от мачовете завършихме наравно, а в един победихме. Тъй като всички бяхме офицери към МВР, аз бях повишен от лейтенант в старши лейтенант. Другите награди бяха часовник с надпис от министъра на вътрешните работи и парична премия от 300 лева.

- Но, на следващата 1985 година се стига до финала за купата на България, след който БКП разформирова двата отбора и ги прекръства на "Витоша“ и ПФК "Средец“. Това се оказва фатално за футболната Ви кариера. Какви мисли минаха през главата Ви и имахте ли дилема за житейския си път след зеления терен? 

- Аз не играх в този мач, защото имах разкъсано мускулно влакно на десния крак. Но решенията след тази среща промениха живота ми. След преименуването на Левски, последва и девоенизиране на футболистите, които вече не се водеха към МВР. Аз трябваше да избирам дали да остана в системата на МВР и да приключа с футбола или да приключа с МВР. Предишната година ми се родиха двамата синове. Затова избрах сигурното и след 24-часов размисъл реших да остана в отдел "Задгранични паспорти“ в структурата на МВР, което ми даваше възможност да пътувам.

- Можете ли да направите паралел между тогавашното управление на Левски и сегашното?

- Трудно може да се направи паралел, тъй като тогава финансите на Левски идваха от бюджета на МВР – това са разходите за заплати, премии, стимули, екипировка и всичко останало. Тогава бюджетът на МВР беше огромен. Сега финансовите средства оказват влияние и виждам, че Левски има доста финансови трудности. Налице са и просрочени задължения, които тегнат както на ръководството, така и на футболистите.

- Ще има ли Левски нов собственик, за да си стъпи финансово на краката?

- Надявам се, че Левски ще има нов собственик, защото това е отборът на народа. Публиката на Левски е уникална, а в същото време футболистите не играят това, което искат феновете.

- Вашият коментар за недоволството на "сините“ от съдиите и агресивните декларации срещу БФС?

- Аз смятам, че декларациите на Левски срещу Футболния съюз не са съвсем коректни. БФС не пречи с нищо на Левски да побеждава. Може би проблемите са вътре в самия клуб.

- Как намирате атаките на Бербатов и неговия екип срещу президента на БФС Борислав Михайлов и колегите му?

- Смятам, че тези атаки няма да доведат до нищо. Намирам ги за абсолютно безполезни.

- Смятате ли, че Борислав Михайлов ще запази поста си и ще продължи да управлява българският футбол?

- Да, напълно съм убеден.

- От какви промени се нуждае БФС, за да намалеят критиките и хората да се завърнат по стадионите?

- Критиките са главно към съдийството, а то е самостоятелен орган. Неуместни са критиките за съдийството, които се адресират към БФС.

Интервю на Ивайло Крачунов, Блиц
Още по темата: общо новини по темата: 299
08.06.2023
07.06.2023
07.06.2023
06.06.2023
06.06.2023
05.06.2023
предишна страница [ 1/50 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Само така, пишете за успели футболисти! Стига ни занимавайте с резервата в трета германска дивизия-тошко неделев! Прякорът му е Мекица, а във витрината си има картонена купа за футболист на годината. И с този зеленчук медиите ни занимават през ден???...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Фенклубът на Локо с емоционални кадри на фона на "Радост и тъга"
17-годишен талант тренира с представителния отбор на Локомотив
Фенове на Локо организират благотворителен футболен турнир
Томаш с много важно изказване относно бъдещата селекция на Локо
Огромно признание в Китай за бивша звезда на Локо
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: