ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Усмивката се върна по лицето на Анисе
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:17 / 17.09.2013Коментари (12)5460
© Plovdiv24.bg
Легендарният Ги Ру откри таланта, на Колежа го накараха отново да мечтае
Ботев Пд вече си има нова звезда. На Колежа изпаднаха в паника, след като стана ясно, че младокът Тодор Неделев е продаден на немския Майнц 05. Въпреки че националът ще напусне Ботев чак в края на годината, феновете на отбора започнаха да си задават въпроса, кой ще замени техния любимец.

Едва ли дори най-големите оптимисти са си представяли, че само няколко седмици по-късно те ще се влюбят в друг играч. Но след дербито с Локомотив Пд това стана факт. На Колежа вече си имат своята нова звезда, която в края на сезона трябва да сбъдне мечтите им. А именно - отново да спечелят титлата в България.

С двата си гола срещу Локомотив Абел Анисе завинаги влезе в историята на клуба. Той е от Мадагаскар и има най-дългата фамилия от всички играчи в "А" група. 23-годишният Абел Анисе Адрианантенайна от мадагаскарската столица Антананариво. След близо 2-годишно лутане в България мадагаскарецът най-накрая попадна на точното място.

Кариерата му у нас започна в Черноморец, където имаше възможността да случи на един от най-добрите родни треньори - Димитър Димитров. Само че в тима на Херо Анисе не изпитваше удоволствие от играта. Причината е, че след ерата Балъков Черноморец се превърна в един клуб без амбиции и бъдеще. Затова и не бе чудно, че накрая халфът избяга в ЦСКА. Гладът на мадагаскареца за успехи обаче набързо угасна, и то заради управленската клика на Армията.

През лятото на тази година обаче Анисе най-накрая случи на отбор. Преминаването му в Ботев стана тихомълком и хората някак си го пропуснаха покрай цялата шумотевица около предстоящото участие на пловдивчани в европейските клубни турнири. Треньорът на жълто-черните Станимир Стоилов обаче бе наясно, че е успял да се сдобие с безценен диамант. Анисе пък попадна на място, което отговаря на амбициите му. Клубът от стадиона край Бирената фабрика е друга бира - цели се високо, има читав треньор и сериозни собственици. А за Анисе това е достатъчно.

Новият любимец на Ботев има странна съдба. Хукнал след топката едва проходил, а на 13 години буквално е отвлечен от семейството му. Мадагаскарският му детски тим е заведен на турнир за млади таланти във Франция, където го харесва скаут на Оксер. Франсетата звънят по телефона на родителите му в Антананариво и заявяват: "Малкият остава при нас, за да го направим професионален футболист. Ще му дадем бял хляб в ръцете!"

Без родители, но с 500 евро месечна стипендия в прочутата школа на Оксер, Абел вижда като втори свой баща легендарния Ги Ру. Специалистът го взима под крилото си и шлифова таланта му, както преди това е направил с друг африканец, минал през България - Гара Дембеле. Стои до него и когато биологичният баща на малгаша Жан си отива от този свят. Той е изхранвал семейството с лов на крокодили в Мадагаскар. Абел често разказва колко опасен е ловът на зъбатите влечуги и как като малък с месеци не е виждал татко си.

- Тази работа вероятно ще ви се стори малко рискована, но той бе много опитен. Един от малкото с професионален лиценз.

Печелеше добре, тъй като крокодилите се търсят много на пазара. От кожите им се произвеждат чанти и обувки, месото им е деликатес, сподели преди време пред "7 дни спорт" Анисе.

В България го довежда футболната агентка мадам Сокена Ба, довела преди това и Дембеле в Левски. Така Абел се озовава в Бургас. Животът му се преобръща, трудно му е да свикне с езика и българските нрави. Затова повечето му приятели са от чужденците в отбора, където играе. Най-близък му става настоящият играч на Любимец Майкъл Тевия, с който по цял обикалят Бургас.

В ЦСКА пък Анисе набързо стана дружка с камерунеца Нжонго Присо, с който са като дупе и гащи. Излизат заедно, хранят се задно, забавляват се с африкански песни. Сгащиха ги посред нощ в Студентски град, но нали им беше за сефте - минаха метър. Обещаха повече да не залитат. Католик е, силно вярващ. На рамото си има изрисуван лика на Исус, другите му две татуировки са свързани с починалия му баща. В София до него бе приятелката му Арион, която е канадка, а сега е плътно до своя любим и под Тепетата.

Мачът, който няма да забрави обаче, не е с фланелката на ЦСКА. Двубоят датира от времето, когато играеше за Черноморец. През есента на 2011 г. Левски отива в Бургас като тотален фаворит. Цяла седмица Анисе слуша: "Пристига Левски, Левски е много силен, Левски е гранд, лошо ни се пише..." Малгашът обаче не се трогва от хорските приказки и постоянно повтаря, че Черноморец ще бие. Това и става факт, след като тимът на Херо удря сините, а Анисе вкарва втория гол. Поне до мача с Локомотив Пд това е най-радостният момент в кариерата му.

За негово съжаление на Армията обаче той така и не можа да запише нов успех срещу Левски. Премина в ЦСКА с големи мъки и жестока юридическа битка, която подпали БФС. Въпреки това започна с голяма амбиция и жажда за трофеи. С кой друг да ги спечели, ако не с ЦСКА? Каква измама! Анисе уцели най-позорното време на Армията, безпаричието в клуба, дрязгите в съблекалнята...

- Ужасно, направо не искам да си спомням. Не предполагах, че шест месеца ще бъда извън терена. Отначало ми казаха - за една-две седмици ще ти се реши въпросът. След това се оказа, че трябва да се изчака още месец, а накрая нещата се проточиха до края на сезона. Тренирах като луд, бях готов да почна веднага. Така ми се играеше! Добре че накрая всичко се уреди, спомня си още Анисе.

През миналия сезон обаче ЦСКА бе бледо копие на някогашния славен отбор. Отборът редеше срамни резултати и ден след ден широката усмивка на Анисе изчезваше. Сега отново си я върна, благодарение на Ботев Пд. Спасен от червените мъки, сега мадагаскарецът се надява, че ще успее да сбъдне мечтите си. Престоят му край Бирената започна повече от добре - с нова победа над Левски. Сега обаче Анисе се цели в спечелването на голям трофей.

Източник: в. "7 дни спорт"

Още по темата: общо новини по темата: 82
17.09.2013
17.09.2013
17.09.2013
17.09.2013
16.09.2013
16.09.2013
предишна страница [ 1/14 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 18.09.2013 г.
-1
 
 
Големи сте треньори всички.. :) Не ме слушахте за Анисе, Спрокел и Домовчийски, а ще видите, че точно те ще изградят гръбнака на отбора.. :)
+16
 
 
Силно преувеличено ще е, да очакваме Анисе да бъде изявен голаджия. Нека да не се заблуждаваме. Той играе толкова напред по необходимост. След завръщането на Цветков, Домо, ще мине по-назад. Има много висок отскок, много е атлетичен, но няма особени шансове срещу високи централни защитници. Може би, най-полезен ще е като дефанзивен халф, или зад централния нападател. Но ми прави впечатление на трудолюбив, дисциплиниран, и е възможно да израсте и като реализатор.
-26
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (4)
-25
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (1)
Нищо не пишете - днес в Пловдив, в спортната зала има волейболен мач за суперкупата на България.
на 17.09.2013 г.
+22
 
 
Браво и от тук - за играта и двата гола, Анисе! Аз бях един от тези, които най-много те критикуваха през тези няколко седмици. Но пък и играта ти беше такава - много бягане, малко резултат. Дали заради непривичното ти място на терена или спадналата ти форма, но така си беше, поне според мен. Но, когато се заговори за трансфера ти при нас казах, че ти си най-добрият от чорбата и е добре, че ще дойдеш на Колежа. Сега бъдещето е пред теб с Ботев и се надявам още много да ни радваш! Успех!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Пловдивското дерби се отдалечава… засега
Победи с 6:2 и 4:1 за Стамен Белчев в срещите с Ботев
Стамен Белчев обяви: Голямата цел е спечелването на Купата на България!
ЦСКА с нова схема срещу Ботев
Халф на Ботев: Завръщам се с бавни стъпки, благодарности към феновете!
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: