ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Атанас Пашев: Аз не помня да съм играл на празен стадион, имаше заряд в пловдивското дерби
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:20 / 13.09.2013Коментари (8)5809
© Plovdiv24.bg
Преди поредното издание на битката за Пловдив "7дни спорт" потърси бившите играчи на Ботев и Локо -Атанас Пашев и Георги Карушев, които разказаха за своите спомени от този мач. Първият е истински кошмар за феновете на черно-белите. Той никога не е пропускал да вкара срещу Локо, а в едно от дербитата нанизва четири гола за победата с 5:2. След разбирателство между президента на Ботев Пд Юли Попов и директора на ОП "Чистота" в Пловдив Иван Стоянов, сега Пашев започва да съчетава задълженията в Ботев с работата си на общински служител. Карушев също играе в Пловдив през 80-те, но за Локомотив. Той е част от едно от легендарните поколения на клуба, като играе заедно с Ераносян, Садъков, Сотиров и Христо Колев-Бащата. Сега Карушев е делегат на БфС, има частен бизнес и е организатор по програмата на УЕфА Grassroots.

Пловдивското дерби не е като другите мачове. За него се говори дълго, още като изтеглят жребия за първенството, до началото на срещата и седмици след това. Гол и победа в дербито те издига до полубог, а след загуба ходиш наведен и гледаш да не те познаят. И така до следващото дерби, когато искаш да промениш всичко. Бившият нападател на Ботев Атанас Пашев помни всичко това по-добре от всеки друг. През 80-те Ботев бие всичко наред, но се затруднява много с Локо. Двата отбора правят 9 равни мача в този период. Всяко дерби е въпрос на чест и още нещо. Сега е друго.

- По наше време нямаше добри и лоши, само класни футболисти. Ако ги нямаше Зехтински и Симов, аз нямаше да вкарвам толкова. Имахме хора, които могат да решат мача. Затова балансът ни беше положителен. Всъщност, като дойдох от Пазарджик в Ботев, бяхме с отрицателен баланс в дербито, а като тръгнах за Израел, вече водихме. 6 месеца или си с вдигната глава, или гледаш надолу - това е този мач -споделя Пашев.

При Карушев спомените от дербито са малко по-различни. Има само една победа над жълто-черните в 14 мача срещу тях. Удоволствието от мача обаче си остава.

- Ние не излизахме за премиите, защото не знаехме какви ще са. Всичко опираше до чест, до самочувствие - като биеш Ботев и ходиш по друг начин по улиците. Излизахме да се докажем пред Ботев и града. По наше време много трудно се пробиваше. Отборът беше горе-долу един и същи 7-8 години и най-много по един-двама да влязат. Съставът се знаеше от феновете. Имахме супер индивидуалности, но те бяха малко по-добри. Пашев ни беше най-големият кошмар, водеща фигура. Разбира се, трябва да се отбележат Пехливанов, Костадинов, Зехтински, Симов, няма какво да говорим. Ние бяхме със Садъков, Ераносян и Христо Колев. Да не говорим какви хора са играли преди нас -Чико, Бонев, за мен това са най-добрите футболисти за всички времена - убеден е бившият халф на черно-белите. Пашев също говори за парите и тръпката от футбола. За разлика от играчите сега, през 80-те са знаели какво е да пълниш стадиона и да печелиш любовта на хората. По онези времена Пашев печели много мачове с Ботев. Премиите за победа са 60 лв., за равен 40. Но, както се казва в една реклама, друго е безценното.

- Не говорихме за пари. Това е кеф, голямо удоволствие е да играеш футбол пред препълнени трибуни. Аз не помня да съм играл на празен стадион. Кеф е да те чакат на паметника и да ти кажат "браво, евала". Сега някой вкара два гола и вие журналистите го направите златен и той лети в небесата. Това при нас го нямаше. Треньорите, а и всички изчакваха много. Аз играх млад в националния отбор и малко да си вдигнеш главата, идва някой от големите и те плесне зад врата: "Кой си ти, бе?" -спомня си легендата.

В събота големите легенди ще са на трибуните.

Още по темата: общо новини по темата: 82
17.09.2013
17.09.2013
17.09.2013
17.09.2013
17.09.2013
16.09.2013
предишна страница [ 1/14 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+8
 
 
За какви тудности пише в тази статия- тези 10 години нямаха победа- от 1979 до 1989- 5:0, 5:2, 4:2- през тези години им порихме циганските трътки яко едни от най- забележителните мачове- щеше да е по- зле, обаче се криха в Б група доста години! Иначе тогава и Локото имаше добри футболисти- Курбана, Фидана, Съдъка, Еду, Сотиров.
-26
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (3)
+18
 
 
Това ми е кумира, ейййй, какви времена бяха. Като вкара гола на Байрен и тръгна на спринт с победоносно вдигнати ръце по игрището, уникално усещане!
+21
 
 
Паша ония мачове няма вече как да се върнат за съжаление вече днешните лекета само могат да си мечтаят за нещо подобно да им се случва като футболисти
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Националите се завърнаха в Ботев, обявиха дали Секулич и Мертенс ще играят
Феновете на Ботев обявиха събраните средства за глобата на Попето
Двама от Ботев титуляри за Литва при две загуби
Черно море идва в Пловдив със свито сърце! "Моряците" мачкат във Варна, но какво се случва при гостуванията?
Лудогорец към Неделев: Не се предавай!
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: