ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (2) | Вчера (28)
Стефан Топуров: Трябваше да свалям 7-8 килограма за всяко голямо състезание
Автор: Стойчо Генов 08:00 / 18.08.2019Коментари (0)5523
©
Plovdiv24.bg подкрепя инициативата на ОП "Младежки център" за изготвяне на специални табели със снимка и обогатена визитка на всичките 45 олимпийски медалисти на Пловдив. Нашата медия ще публикува всеки уикенд по две интервюта с героите на града ни.

Интервютата са направени специално за проекта "Олимпийски медалисти на град Пловдив“ към ОП "Младежки център - Пловдив. Те умишлено са без визитка на съответния спортист, тъй като тези визитки ще са приятната изненада за пловдивчани, когато проектът на Гребния канал се реализира напълно. Днес ви представяме щангистът Стефан Топуров - сребърен медалист от Олимпийските игри в Сеул през 1988 г.

С какво Ви привлече вдигането на тежести?

Израснах в Асеновград, който е люлката на този спорт в България, от който са и едни от най-успешните спортисти във вдигането на тежести. Като малък съм присъствал на посрещането на Йордан Митков и Трендафил Стойчев от Олимпийските игри в Монреал, те бяха моите идоли и ме вдъхновиха да започна да тренирам и аз вдигане на тежести.

Как, кога и защо започна всичко?

Когато бях на 13 години, треньорът Петър Арнаудов ме откри в учебен час по физическо възпитание и оттам започна всичко.

На световното и европейско първенства, които се провеждат заедно в Москва през 1983 г., изтласквате 180 кг и така ставате първият човек в света, вдигнал три пъти собственото си тегло. Имате 22-ве поправки на световни рекорди. Какво е необходимо, за да се постигнат толкова много спортни успехи?

За да се постигнат подобни на моите резултати в спортната ми кариера, е нужно най-вече нечовешки труд, упоритост, дисциплина и талант, както и малко късмет да попадна при едни от най-добрите треньори в този спорт.

На цената на какво се става олимпийски медалист?

Олимпийски медалист се става с всекидневен труд, полаган в продължение на много години. Един спортист, който желае да постигне подобни постижения, трябва да си поставя ежедневни цели, които да постига без да се отказва при първата трудност.

Кое бе най-голямото предизвикателство за Вас във кариерата Ви?

Едно от най-големите предизвикателства беше борбата с теглото, за да вляза в необходимата категория. За всяко голямо състезание ми се налагаше да свалям около 7-8 килограма. Същевременно претърпях и две-три тежки контузии, като изваждане на лакти, които са ме довеждали на границата пред това да се откажа от моята спортна кариера. Но винаги съм продължавал с подкрепата на моите треньори, които бяха винаги до мен в тези тежки моменти и ме подкрепяха.

Споделете ни няколко от най-важните неща, които младите спортисти трябва да следват, за да достигнат до високи отличия и сигурен успех?

На първо място не следва да се избързва и да се гони веднага успехът, а да се научи техниката на конкретния спорт. На второ - да бъдат добре подготвени психически и физически и да се стремят да бъдат под ръководството на най-добрите специалисти в съответния спорт и да следват техните съвети.

Като пример може да се посочи методиката на Ганчо Карушков в ССУ "Васил Левски“ – гр. Пловдив. През първата година се залага на обща физическа подготовка, втората – на техниката на спорта, третата – психическа подготовка и физическа за съответния спорт, на четвъртата година състезателят вече е готов да се състезава на републикански първенства, а на петата - за международния подиум. За мен това е тайната на един от най-добрите треньори – Ганчо Карушков, под чието ръководство имах възможността да се подготвям и аз като млад спортист.
Още по темата: общо новини по темата: 85
16.02.2024
21.12.2023
20.12.2023
21.07.2023
12.05.2023
20.04.2023
предишна страница [ 1/15 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Марица победи Спартак-2, но предстои друго градско дерби за първото място
Кирил Десподов отново е №1, ето всички призьори от церемонията "Футболист на годината"
Марица обяви контрола с Ботев на "Колежа"
Браво! Пловдивчанин спечели приза за най-прогресиращ млад играч на България
Избраха Динко Хоркаш за най-добър вратар в България за 2023 година
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: