ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (21)
Абсолютният рекордьор в стрелбата Петър Запрянов: Спортът ме направи човек
Автор: Стойчо Генов 09:35 / 11.05.2019Коментари (0)3928
©
Plovdiv24.bg подкрепя инициативата на ОП "Младежки център" за изготвяне на специални табели със снимка и обогатена визитка на всичките 45 олимпийски медалисти на Пловдив. Нашата медия ще публикува всеки уикенд по две интервюта с героите на града ни.

Интервютата са направени специално за проекта "Олимпийски медалисти на град Пловдив“ към ОП "Младежки център - Пловдив. Те умишлено са без визитка на съответния спортист, тъй като тези визитки ще са приятната изненада за пловдивчани, когато проектът на Гребния канал се реализира напълно. Днес ви представяме олимпийския медалист в стпортната стрелба Петър Запрянов.

Защо избрахте да тренирате спортна стрелба?

Аз съм израснал с оръжия – дядо ми беше ловджия. Беше ми приятно да общувам с оръжията. Трябва да се вземат предвид и патриотичните ми подбуди – да се подготвя както трябва за евентуална защита на Отечеството. Затова избрах точно спортната стрелба – просто беше спортът, за който мечтаех от първи клас. Успях да вляза в спортното училище и започнах да тренирам.

Каква е "тежестта“ и отговорността на медала?

Когато някой българин стане известен, той се превръща в лице на нацията. Трябва да се съобразява с това и да постъпва винаги правилно, отговорно и в никакъв случай да не се излага. Тежестта на медала е голяма. Задължава много.

През 1981 г. поставяте абсолютен рекорд в дисциплината си - 600 от 600 възможни точки. Как се постига отлична форма, за да се постигнат отлични резултати?

Една година след олимпиадата поставих рекорд – 600 от 600 възможни в моята дисциплина. Подготвях се добре за Балканиадата в София. Успях да постигна този резултат на един коридор, който беше централен срещу вратата. Тогава бях студент-редовно обучение – ходех и на лекции, и на тренировки. Просто имах натрупана подготовка от предишната година. Но по принцип, който е бил в големия спорт, знае, че, за да постигнеш резултатите, които се искат от теб, трябва да надскочиш и сянката си, и себе си – всичко. Тоест да заложиш на инстинкта и на подготовката и отвсякъде откъдето можеш, да вземеш нещо положително. Тогава така постигнах 600 от 600. След няколко години смениха мишените – направиха ги с по-малки десетки, но до последно рекордът беше мой. Още е мой. Сега на тази дисциплина въведоха друго отчитане на резултатите. Затова пак има ново броене на рекордите, но все още не са подобрили моите.

Спортът помага ли и в живота?

Спортът винаги помага в живота. Точно спортът ме направи човек. Ако го нямаше него, не знам какъв щях да бъда. Вероятно инженер. Пак щях да постигна нещо в живота, но съм благодарен на спорта за всичко, което съм постигнал.

Как бихте мотивирали бъдещите спортисти?

При мен мотивацията бе да бъда най-добрият – не в света, а в България. Постигнах го още на 19-годишна възраст и го поддържах 13-14 години. Преминах 4 олимпийски цикъла. Затова младите хора задължително трябва да искат да бъдат най-добрите – поне в България, и тогава вече да се състезават с най-добрите от другите държави, които имат същата мотивация. Специално в нашия спорт е така, че в едно състезание участват поне половината участници могат да станат първи. Не е като в другите спортове, двама или трима да са най-добрите и накрая въпросът да е кой какъв медал ще вземе. При нас всеки може да стане шампион. А ако има лоши метеорологически условия – тогава вече добрите стават първи. Когато всичко е наред – няма вятър, няма слънце, няма мараня, мишената се вижда хубаво, не знаеш кой ще победи. Може да бъде и младеж, и зрял мъж. А лошото време отделя мъжете от децата.
Още по темата: общо новини по темата: 85
16.02.2024
21.12.2023
20.12.2023
21.07.2023
12.05.2023
20.04.2023
предишна страница [ 1/15 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Ботев каза кога пуска билетите за реванша с ЦСКА-София
Само една победа дели Марица от 10-а поредна шампионска титла
Марица с информация за тежко гостуване край морето
Фенове на Локо организират благотворителен футболен турнир
Томаш с много важно изказване относно бъдещата селекция на Локо
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: