ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (5) | Вчера (26)
Сандер Даума: Скоро Пловдив ще се гордее с многофункционална зала
Автор: Екип Plovdiv24.bg 23:25 / 16.03.2009Коментари (0)7114
© Plovdiv24.bg
Архитект Даума инспектира днес строежът на пловдивската многофункционална зала
Световноизвестният архитект и проектант на спортни зали Сандер Даума е от вчера в Пловдив, за да инспектира как върви строителството на закрития модерен колодрум и многофункционална  спортна зала, които изгражда колоездачен клуб "Цар Симеон 1898".
64-годишният холандец остана впечатлен от добрите темпове, с които върви  строителството на уникалното спортно съоръжение. Както е известно прочутият архитект е главен проектант и на бъдещата мултифункционална  зала в Пловдив. Холандецът е  проектирал Олимпийския колодрум в Атина и този в Манчестър, както и многофункционалните спортни зали в Алкмаар (Холандия), Палма де Майорка (Испания), Рио де Жанейро (Бразилия) и Аделаида (Австралия).  Даума е изградил своя уникален проект в Пловдив по подобие на модерните спортни зали в Алкмаар, Апелдорн и Палма де Майорка, които са негово дело.  Холандецът е бил част и от проектантския екип за олимпийското селище в Атина. В  момента той е част от екипа и за построяване на съоръженията за олимпийските игри в Лондон през 2012 г. Даума е бивш състезател по колоездене на писта и на шосе. Състезавал се е активно от 1964 до 1972 г. Участвал е в колоездачните обиколки е на Белгия, Холандия  и Франция. Участвал е в маратоните в Ню Йорк и Париж. Наскоро е спечелил  държавна награда в Холандия за най-добра реконструкция на стара сграда и е получил парична премия от 100 000 евро. Даума е роден е на 6 ноември 1945 г. в Северна  Холандия. 


- Мистър Даума, как върви строежът на съоръжението в Пловдив?

- Да си призная в началото, като се захващах с този проект, си мислех, че нещата малко ще зациклят, ще се позабавят. Но като пристигнах тук и видях темповете на работа, останах силно впечатлен от това, което сте направили. Спокоен съм. Ето вече могат да се видят действителните размери на залата, на колодрума. Свършена е огромна работа. Вижда се, че екипът на колоездачен клуб Цар Симеон, с който работим е много добър. А при строителството на едно такова съоръжение от изключителна важност е добрата екипна работа.

- Сработихте ли се вече с екипа на  „Цар Симеон 1898"?

- Разбира се. Тези хора правят нещо голямо и Пловдив ще се гордее с тях в най-близко бъдеще .  Комуникацията между нас е много добра. Важно обаче е и координирането, което е сложно нещо, когато работят много хора. Като напасване на характери, идеи, начин на работа. Важни неща. А поетапно ни предстоят да правим все важни неща - например слагане на стоманените конструкции, покрива, инсталационните системи.

- Знаем, че поради бюракратични и технически пречки, строителството тук на практика започна през април 2008 г. Кога предвиждате да приключи изцяло?

- Знам, че това най-много ви интересува. Имаше обаче много проблеми, които възникнаха впоследствие - като например някои малки изменения на проекта, появата на повече подпочвени води от очакваното. Това е нормално, навсякъде по света има такива неща. Смятам, че през януари, февруари 2010 г. трябва да сме поприключили.  За това се изисква добра координация между отделните строителни звена. Планът ни е през април да приключим първо ниво и веднага да влизат стоманените конструкции. През месец май-юни трябва да започнем да ги свързваме с покрива.  Трибуните трябва да  започнем да ги поставяме в средата на септември и началото на октомври. Следват довършителните работи, които също губят доста време. Те трябва да започнат през декември т.г. и да приключат до февруари догодина. След като се затвори залата последното нещо е поставянето на пистата, което ще отнеме около 2 месеца. Пистат ае нещо специално, тя е като обзавеждането на всеки нов дом.  А що се отнася за допълнителните подвижни трибуни, те са лесно нещо. Такива направихме на колодрума в Палма де Майорка, например за дерби мача по тенис между Родже Федерер и Рафаел Надал, наблюдаван от над 7000 зрители.

- Колоездачен клуб "Цар Симеон 1898" е сам в начинанието си за строителството на многофункционална спортна зала и  закрит колодрум и липсва интерес от страна на държавата, на общината към този  проект. Как си  обяснявате това?

- Всичко започва първо с ентусиазма на хората, които предприемат едно такова голямо начинание.  Те търсят широка обществена подкрепа, подкрепата на обикновените хора и на управляващите. И затова те трябва първо да получат подкрепата на държавата, на управниците на града. Защото тези управници сигурно знаят, че цената е много висока. И се учудвам, че в Пловдив нямате тази подкрепа в едно толкова важно дори за страната ви начинание. Националният ви олимпийски комитет, държавата и местната власт трябва да са наясно колко е важно да помогнат в това ваше начинание. Защото това, което правите е за България, за имиджа й пред Европа и пред света. А залата в Пловдив страшно много ще прилича на съорженията които съм правил.

- И каква е практиката с такива  проекти в другите развити държави?

- В другите страни когато се прави едно такова спортно съоръжение, управляващите помагат много, защото знаят, че това е много важно за страните им. И предприемачите имат пълната подкрепа на държавните и местните институции. Ето например държавата се включи в изграждането на спортната зала в Алкмаар и  много помогна. Същото беше и с залата в Апелдорн, където ще бъде световното първенство през 2011 година. Явно вашите управници трябва по бързо да осъзнаят важността на това, с което са се захванали хората от колоездачен клуб „Цар Симеон 1898". Преди при комунизма в соцстраните се отделяше огромно внимание на спорта, защото той беше лицето. Важно беше соцстраните да печелят медали и да се издига имиджа на страната. Спортът беше държавна политика. Не мога да си обясня обаче, защо сега вашите управляващи не мислят така.

- Вие сте изграждали много такива  съоръжения по света. Разкрийте колко приблизително струва един такъв закрит колодрум с многофункционална спортна зала?

-  О, труден въпрос.  Във всяка страна е различно, в зависимост от проекта и идеите. В Апелдорн например струваше 65 милиона евро. В Алкмаар малко повече. В Палма де Майорка пък първо направата на спорната зала глътна 70 милиона евро, а след това започнаха подобрения и сумата набъбна и дори надхвърли 90 милиона евро.

- Кой е любимото ви съоръжение,  което сте проектирали и изградили?

- Всички са ми любими. Те са ми като децата, не мога да кажа кое повече обичам. Гордея се обаче със спортната зала в Алкмаар. 20 години навивах местните управници да я направим и най-после ги навих. И я направихме. После там на 2 пъти се проведоха европейски първенства.

- Вярно ли е, че в момента работите  едновременно по 12 обекта?

-  Не са 12. Малко повечко са, но нямат 20.

 - А кои са последните Ви проекти?

-  През ноември завърших колодрума в столицата на Грузия - Тбилиси и две спортни зали в Иран. Сега ще им правя още две. Правя проект за подобна спорна зала и в Люксембург. Онзи ден пък ме търсеха от Париж за нова спортна зала там. Изобщо нямам време да се пенсионирам, както се казва.

Очаквайте скоро още информация и подробности около строежа на многофункционалната спортна зала в Plovdiv24.bg.
Още по темата: общо новини по темата: 171
02.01.2024
02.01.2024
01.06.2021
14.02.2020
11.05.2019
30.01.2019
предишна страница [ 1/29 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Много специален мач за капитана на Ботев днес
Ботев следи млад нападател от Хърватия
Артур Платек: Аз доведох Попов и Конте, целта е да сме шампиони
Повече от 6 години Локо няма победа на "Тича"! Ще свърши ли тази серия утре?
Ботев търси успех срещу Славия с мисъл за реванша срещу ЦСКА-София
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: