ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (28)
Сандер Даума: Скоро Пловдив ще се гордее с многофункционална зала
Автор: Екип Plovdiv24.bg 23:25 / 16.03.2009Коментари (0)7080
© Plovdiv24.bg
Архитект Даума инспектира днес строежът на пловдивската многофункционална зала
Световноизвестният архитект и проектант на спортни зали Сандер Даума е от вчера в Пловдив, за да инспектира как върви строителството на закрития модерен колодрум и многофункционална  спортна зала, които изгражда колоездачен клуб "Цар Симеон 1898".
64-годишният холандец остана впечатлен от добрите темпове, с които върви  строителството на уникалното спортно съоръжение. Както е известно прочутият архитект е главен проектант и на бъдещата мултифункционална  зала в Пловдив. Холандецът е  проектирал Олимпийския колодрум в Атина и този в Манчестър, както и многофункционалните спортни зали в Алкмаар (Холандия), Палма де Майорка (Испания), Рио де Жанейро (Бразилия) и Аделаида (Австралия).  Даума е изградил своя уникален проект в Пловдив по подобие на модерните спортни зали в Алкмаар, Апелдорн и Палма де Майорка, които са негово дело.  Холандецът е бил част и от проектантския екип за олимпийското селище в Атина. В  момента той е част от екипа и за построяване на съоръженията за олимпийските игри в Лондон през 2012 г. Даума е бивш състезател по колоездене на писта и на шосе. Състезавал се е активно от 1964 до 1972 г. Участвал е в колоездачните обиколки е на Белгия, Холандия  и Франция. Участвал е в маратоните в Ню Йорк и Париж. Наскоро е спечелил  държавна награда в Холандия за най-добра реконструкция на стара сграда и е получил парична премия от 100 000 евро. Даума е роден е на 6 ноември 1945 г. в Северна  Холандия. 


- Мистър Даума, как върви строежът на съоръжението в Пловдив?

- Да си призная в началото, като се захващах с този проект, си мислех, че нещата малко ще зациклят, ще се позабавят. Но като пристигнах тук и видях темповете на работа, останах силно впечатлен от това, което сте направили. Спокоен съм. Ето вече могат да се видят действителните размери на залата, на колодрума. Свършена е огромна работа. Вижда се, че екипът на колоездачен клуб Цар Симеон, с който работим е много добър. А при строителството на едно такова съоръжение от изключителна важност е добрата екипна работа.

- Сработихте ли се вече с екипа на  „Цар Симеон 1898"?

- Разбира се. Тези хора правят нещо голямо и Пловдив ще се гордее с тях в най-близко бъдеще .  Комуникацията между нас е много добра. Важно обаче е и координирането, което е сложно нещо, когато работят много хора. Като напасване на характери, идеи, начин на работа. Важни неща. А поетапно ни предстоят да правим все важни неща - например слагане на стоманените конструкции, покрива, инсталационните системи.

- Знаем, че поради бюракратични и технически пречки, строителството тук на практика започна през април 2008 г. Кога предвиждате да приключи изцяло?

- Знам, че това най-много ви интересува. Имаше обаче много проблеми, които възникнаха впоследствие - като например някои малки изменения на проекта, появата на повече подпочвени води от очакваното. Това е нормално, навсякъде по света има такива неща. Смятам, че през януари, февруари 2010 г. трябва да сме поприключили.  За това се изисква добра координация между отделните строителни звена. Планът ни е през април да приключим първо ниво и веднага да влизат стоманените конструкции. През месец май-юни трябва да започнем да ги свързваме с покрива.  Трибуните трябва да  започнем да ги поставяме в средата на септември и началото на октомври. Следват довършителните работи, които също губят доста време. Те трябва да започнат през декември т.г. и да приключат до февруари догодина. След като се затвори залата последното нещо е поставянето на пистата, което ще отнеме около 2 месеца. Пистат ае нещо специално, тя е като обзавеждането на всеки нов дом.  А що се отнася за допълнителните подвижни трибуни, те са лесно нещо. Такива направихме на колодрума в Палма де Майорка, например за дерби мача по тенис между Родже Федерер и Рафаел Надал, наблюдаван от над 7000 зрители.

- Колоездачен клуб "Цар Симеон 1898" е сам в начинанието си за строителството на многофункционална спортна зала и  закрит колодрум и липсва интерес от страна на държавата, на общината към този  проект. Как си  обяснявате това?

- Всичко започва първо с ентусиазма на хората, които предприемат едно такова голямо начинание.  Те търсят широка обществена подкрепа, подкрепата на обикновените хора и на управляващите. И затова те трябва първо да получат подкрепата на държавата, на управниците на града. Защото тези управници сигурно знаят, че цената е много висока. И се учудвам, че в Пловдив нямате тази подкрепа в едно толкова важно дори за страната ви начинание. Националният ви олимпийски комитет, държавата и местната власт трябва да са наясно колко е важно да помогнат в това ваше начинание. Защото това, което правите е за България, за имиджа й пред Европа и пред света. А залата в Пловдив страшно много ще прилича на съорженията които съм правил.

- И каква е практиката с такива  проекти в другите развити държави?

- В другите страни когато се прави едно такова спортно съоръжение, управляващите помагат много, защото знаят, че това е много важно за страните им. И предприемачите имат пълната подкрепа на държавните и местните институции. Ето например държавата се включи в изграждането на спортната зала в Алкмаар и  много помогна. Същото беше и с залата в Апелдорн, където ще бъде световното първенство през 2011 година. Явно вашите управници трябва по бързо да осъзнаят важността на това, с което са се захванали хората от колоездачен клуб „Цар Симеон 1898". Преди при комунизма в соцстраните се отделяше огромно внимание на спорта, защото той беше лицето. Важно беше соцстраните да печелят медали и да се издига имиджа на страната. Спортът беше държавна политика. Не мога да си обясня обаче, защо сега вашите управляващи не мислят така.

- Вие сте изграждали много такива  съоръжения по света. Разкрийте колко приблизително струва един такъв закрит колодрум с многофункционална спортна зала?

-  О, труден въпрос.  Във всяка страна е различно, в зависимост от проекта и идеите. В Апелдорн например струваше 65 милиона евро. В Алкмаар малко повече. В Палма де Майорка пък първо направата на спорната зала глътна 70 милиона евро, а след това започнаха подобрения и сумата набъбна и дори надхвърли 90 милиона евро.

- Кой е любимото ви съоръжение,  което сте проектирали и изградили?

- Всички са ми любими. Те са ми като децата, не мога да кажа кое повече обичам. Гордея се обаче със спортната зала в Алкмаар. 20 години навивах местните управници да я направим и най-после ги навих. И я направихме. После там на 2 пъти се проведоха европейски първенства.

- Вярно ли е, че в момента работите  едновременно по 12 обекта?

-  Не са 12. Малко повечко са, но нямат 20.

 - А кои са последните Ви проекти?

-  През ноември завърших колодрума в столицата на Грузия - Тбилиси и две спортни зали в Иран. Сега ще им правя още две. Правя проект за подобна спорна зала и в Люксембург. Онзи ден пък ме търсеха от Париж за нова спортна зала там. Изобщо нямам време да се пенсионирам, както се казва.

Очаквайте скоро още информация и подробности около строежа на многофункционалната спортна зала в Plovdiv24.bg.
Още по темата: общо новини по темата: 171
02.01.2024
02.01.2024
01.06.2021
14.02.2020
11.05.2019
30.01.2019
предишна страница [ 1/29 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Марица обяви контрола с Ботев на "Колежа"
Браво! Пловдивчанин спечели приза за най-прогресиращ млад играч на България
Избраха Динко Хоркаш за най-добър вратар в България за 2023 година
Пловдивски защитник е лидер в Литва, тимът му не допусна гол в четвърти пореден мач
Бароан игра срещу швейцарски колос! Нелеп автогол лиши отбора му от победа
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: