ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (5) | Вчера (26)
Талантлива 15-годишна пловдивчанка прави фурор в тениса, Данчо Йовчев я готви физически
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:41 / 04.05.2022Коментари (0)3215
15-годишната Елизара Янева направи истински фурор на турнирите в Хасково и Пловдив. Талантливата пловдивчанка триумфира на турнира от втора категория на ITF в Хасково. Така тя спечели и първата си титла при девойките от турнири на ITF. Янева спечели първото място с пет победи при само два загубени сета.

Седмица по-рано тя игра и на полуфинал на турнира от първа категория в Пловдив. Със спечелените точки в тези два турнира Янева се изкачи до № 176 в световната ранглиста за девойки. Елизара Янева даде специално интервю за сайта на Българската федерация по тенис. 

- Поздравления за страхотното представяне на турнирите в Пловдив и Хасково. Едва на 15-години спечели първата си титла от турнири на ITF. Какво беше първото ти чувство след последната точка на финала в Хасково?

- Мачът беше труден и завързан. Два тайбрека, два мачбола...само един тенисист знае какво е напрежението. Така че – Зарадвах се естествено и се успокоих, че съумях да го спечеля!

- Триумфира с титлата в Хасково с пет поредни победи при само два загубени сета. Как оценяваш конкуренцията?

- Нямаше слаби съпернички. Играх с момичета, които са добре подготвени и с много опит в ITF тура. Нямаше лесни мачове и се радвам, че успях да ги спечеля въпреки обратите, които имаше в хода на мачовете.

- Седмица по-рано стигна и до полуфинал на турнира от първа категория в Пловдив. Имаше ли притеснение да играеш срещу толкова силни тенисистки?

- Както казах на тези турнири всички са добри. Радвам се че успях да изиграя няколко силни мача и да стигна до полуфинал. На полуфинала имах за съперник втората в ранглистата на ITF. Eдна изключително подготвена състезателка - белгийката София Костулас. Както казва баща ми имах късмета да се срещна челно с "товарния влак". Но аз обичам да играя със силни играчи и за мен това беше от изключителна полза.

- Какво е чувството да играеш на подобни турнири пред родна публика в България?

- Домашните турнири са ми любими. Миналата година изиграх първия си ITF именно на турнира в Пловдив, за който получих WC, след като станах държавна шампионка до 16г. Тогава победих в мача си в първия кръг и спечелих първите си точки за ITF ранкинга. Обичам домашните турнири защото не съм обременена с пътувания, хотели и десетки неизвестни, които ме изнервят и разконцентрират допълнително. Аз бих казала, че все още не усещам влиянието на публиката в положителния аспект. Дори напротив – понякога се изнервям от груби подвиквания и реакции на фенове към съперниците, с които играя.

- Със спечелените точки проби в топ 200 на световната ранглиста за девойки. Каква е целта ти за тази година?

- Да, така е. От позицията на която съм, вече мога да играя основни схеми на турнирите от по-висока категория и да срещам силни съперници. От тази гледна точка това е много добре. Но като цел не съм си поставяла определено място в ранглистата. За мен важно е да играя добре и да се представям добре в мачовете които играя.

- Преди турнирите в България беше на подготовка в академията на Муратоглу. Разкажи за престоя ти там, как си стигна до него и полезен беше за теб?

- Получих поканата от БФТ и по специално от господин Стефан Цветков. Решихме да се възползвам. Досега само бях чувала за тенис академиите. Като ниво на тенис подготовка не съм впечатлена, но часовете ОФП и като цяло спортния режим в академията ми бяха много полезни.

За седмицата след престоя ми в академията имах покана от капитана на националния отбор за "Били Джийн Къп" (Фед къп) Дора Рангелова да се включа в подготовката на отбора. Това също ми беше от голяма полза и тези неща определено изиграха своята роля в доброто ми представяне на турнирите в Пловдив и Хасково.

- Чувстваш ли подкрепа за това, което правиш?

- Да, разбира се. Основна подкрепа имам от баща ми и майка ми. Но също така съм много доволна че в училището където уча Езикова гимназия" Иван Вазов" в Пловдив ръководството, класната ми и всички учители гледат с много добро око на спортуващите и нямам никакви проблеми в учебния процес. Откъм тенис мога да кажа че всички, които се занимават с тенис в Пловдив са ми помагали и подкрепяли.

- През миналата година взе участие и в турнири от веригата UTR в България. Какви са ползите от тези турнири?

- Ползите са че играх с по-големи и опитни състезателки и също така играх без каквото и да е напрежение или притеснение. Броя на мачовете които може да изиграеш в един такъв турнир също е от значение и от голяма полза.

- Труден ли е преходът от турнирите от Тенис Европа към тези от ITF?

- Не мисля. Аз съм играла на сравнително малко турнири от турнирите на ТЕ. Не усещам да има някаква разлика.

- На какви турнири ще наблегнеш през тази година?

- С този ранкинг получавам доста добри шансове за участия на ITF турнири. Ще се опитам да вляза в схемите на J1 и JA турнири.

- От малка си част от националните отбори на България в различните възрасти. Какво е чувството да играеш за България?

- Страхотно! Често съм сред резервите, но това ме мотивира и ме кара да вървя напред! Може да се усети само ако си участник в такъв отбор.

- Върху какви елементи от играта работиш най-много на тренировките и какво трябва да подобриш?

- Работим комплексно. Зная си слабите места и полагам усилия да ги подобрявам. Треньорът ми е много наясно както с играта ми като цяло така и със слабите и силните ми страни. Той е човекът, който определя програмата ми за тенис подготовка.

- С кой треньор работиш в момента и от кога?

- От около година и половина мой треньор по тенис е Серафим Грозев. Разбираме се чудесно, усещам напредък в тениса си и съм му много благодарна за усилията, които полага за моето развитие като тенисист. Разбира се за моите умения има значение и работата ми с бившия ми треньор Веселин Петков, с който съм тренирала повече от 6 години а също така и всички други треньори, които са ме канили за групови тренировки и спаринги. За мен имат голямо значение и заниманията по ОФП (общо-физическа подготовка). Треньорът ми по ОФП от повече от 5 години е Данчо Йовчев.

- Успяваш ли да съчетаваш училището с тренировките и участието ти в турнири?

- Да. И то доста добре засега. Както казах и по-горе, имам късмета да уча в училище, където спорта се цени. А аз от своя страна намирам достатъчно време така че да съм добре подготвена и на достатъчно добро ниво в училище.

- Какво си пожелаваш близкото бъдеще?

- Най-вече да съм здрава, да съумявам да съчетавам училище и спорт и да играя тенис по най-добрия начин на високо ниво
Още по темата: общо новини по темата: 625
26.04.2024
25.04.2024
24.04.2024
23.04.2024
23.04.2024
22.04.2024
предишна страница [ 1/105 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Много специален мач за капитана на Ботев днес
Ботев следи млад нападател от Хърватия
Артур Платек: Аз доведох Попов и Конте, целта е да сме шампиони
Повече от 6 години Локо няма победа на "Тича"! Ще свърши ли тази серия утре?
Ботев търси успех срещу Славия с мисъл за реванша срещу ЦСКА-София
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: