ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Само за три сезона Даксон стана най-желаният халф в България
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:06 / 15.05.2009Коментари (0)4782
© Plovdiv24.bg
Само за три сезона с екипа на Локомотив (Пд) халфът Даксон Да Силва се превърна от едно неизвестно бразилче в най-котирания играч на пловдивчани. С нестандартните си отигравания той логично е един от най-обичаните от феновете играчи. Неговата цена се покачва с всеки изминал кръг и напълно в реда на нещата вече се заговори за интерес от страна на няколко родни клуба. Този сезон Даксон има в актива си пет гола и пет асистенции, като по този показател конкурент на Лаута може да му бъде единствено сърбинът Павле Делибашич (8 гола плюс 2 асистенции).

Договорът му изтича през лятото на 2011 г. но за почти всички е ясно, че той едва ли ще го изпълни докрай. Още в края на миналия сезон интерес към Даксон имаше от Локомотив (Сф) и ЦСКА, но тогава шефовете на тези клубове им се видя много висока исканата от Галя Топалова трансферна сума. Според запознати е ставало въпрос за 400 000 евро. Сега слуховете под тепетата гласят, че шефката на черно-белите е вдигнала мизата на 1 млн. евро. В драстичното покачване на цената причина има и фактът, че в скоро време Даксон би трябвало да получи български паспорт и тогава няма да се третира като чужденец. При този вариант той спокойно може да си уреди трансфер и в приличен западноевропейски отбор. Всъщност малко хора знаят, че бразилецът идва почти случайно на Лаута като допълнение на трансфера на своя сънародник Алекс дос Сантос.

Преди три сезона в Бразилия на лов за играчи заминава тогавашният треньор Иван Маринов с вицепрезидента на клуба Кузман Маринков. Двамата стоят в страната на кафето една седмица и оглеждат играчи от частната футболна школа Кампо де Гранде. Интерес №1 за черно-белите предизвиква централният защитник Алекс, който обаче отказва да дойде в България без някой от своите съотборници в школата. Шефовете на Лаута привличат анблок Алекс, Даксон и още един бразилец, който също носи фамилията Да Силва. Впоследствие се оказва, че неговите качества са незадоволителни и момчето се връща в родината си. Първите впечатления от Даксон тогава бяха, че тийнейджърът е с наднормено тегло и изглежда тромав на терена. Веднага обаче изпъкват неговите прекрасни технически данни, които са в основата на успеха на Даксон година по-късно. След бързата продажба на Алекс във Фиорентина, Даксон остава сам в Пловдив и изпада в психологическа дупка. Стига се дотам, че треньорът Иван Маринов обявява на една от пресконференциите си, че ако трябва ръководството ще доведе на Даксон жена от Бразилия. Това така и не се случва до ден-днешен, а халфът продължава да бленува за своята годеница.

- И двамата искаме тя да дойде тук, но проблемът е, че нейните родители са доста консервативни и не приемат да живее с мъж, без да има сключен брак. На мен пък ми е още рано да се женя - заявява по този повод 22-годишният Даксон.

Така се случва обаче, че той не стои дълго време сам в Локомотив, тъй като в отбора е привлечен Даниел Моралес, а малко след това на Лаута идва още един талант от същата футболна школа "Кампо де Гранде" - Евертон Джилио-Том. Според много хора именно присъствието на Моралес се отразява твърде положително на кариерата на Даксон. Даниел учи по-младия си сънародник да спазва специален хранителен режим, а и му дава пример в тренировките. Даксон научава сравнително бързо български език, но все още се притеснява да говори на него с журналистите. Винаги, когато дава интервюта, той говори на италиански, а думите му се превеждат от Кузман Маринков, който вече е негов мениджър.

- Пловдив е най-красивият град и искам да остана тук възможно най-дълго. Феновете на Локомотив пък са най-добрите в цяла България - казва почти във всяко свое интервю Даксон. За него едно е сигурно - че може да играе във всеки друг български клуб, но не и във вечния съперник Ботев, именно от уважение към агитката на черно-белите.

Иначе мечтата на халфа е един ден да заиграе в италианската Серия А. Той вече знае какво е калчото, тъй като преди да дойде на Лаута е изкарал двуседмични проби във Фиорентина. Даксон не изключва възможността да поиграе и един-два сезона в родината си и оттам да пробва трансфер в по-именит клуб в Европа. Футболистът винаги е казвал, че дължи най-много на своя баща и че един ден ще му подари фланелка на Локомотив. Бразилецът обаче упорито отказва да коментира най-интересната тема в момента - дали има оферти от други клубове.

- Аз съм играч на Локомотив и имам договор до 2011 г. На този етап ръководството не ме е уведомило, че за мен има сериозно запитване - отговаря Даксон.

Преди време той получи подобаващ урок от немските мениджъри, които бяха на Лаута и гледаха двубоя срещу Славия.

- Даксон е прекрасен футболист, но ако иска да играе в голям европейски отбор, трябва да тича много повече - каза пред журналисти представителят на Кайзерслаутерн Ханс-Гюнтер Ноес.

Дисциплината понякога се оказа другият сериозен проблем. Няма случай, в който след ваканция той да се върне навреме в Пловдив. Тази зима се забави с 32 дни, а миналото лято - само 2 седмици. Поради тази причина преди началото на пролетния сезон той бе глобен с една заплата. На Лаута не приеха за нормално обяснението на футболиста, че е бил ухапан от насекомо и е получил алергия.

Още по темата: общо новини по темата: 105
24.09.2009
07.09.2009
07.09.2009
06.09.2009
31.08.2009
30.08.2009
предишна страница [ 1/18 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Петкратен шампион на България, играл и за Локо (Пд), се сбогува с футбола
Александър Томаш не пожела да рискува здравето на Евандро
Повече от 6 години Локо няма победа на "Тича"! Ще свърши ли тази серия утре?
Радост на "Лаута"! Капитанът на Локомотив подписа нов договор
Черно море се надъхва за мача с Локо
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: