ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Марица удостои с почетни плакети свои деятели за принос към клуба
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:08 / 25.09.2016Коментари (1)4874
© ФК Марица
Ръководството на ФК "Марица" удостои с почетни плакети футболни деятели с принос за клуба. Това стана преди началото на двубоя от 8-ия кръг на Трета лига - Югоизточна група срещу Свиленград, спечелен убедително от кършиякалии с 4:1.

Бяха наградени:

Легендата на "Марица" Венко Мендизов (посмъртно) - голмайстор на отбора за всички времена, дългогодишен треньор в ДЮШ на клуба, както и неколкократен треньор на представителния тим. За 11 години състезателна дейност има над 300 мача за Марица. Има 27 гола в "А" група и 77 гола в "Б" група. През сезон 1971/72 е голмайстор на "Б" група с 25 попадения. Има 30 гола за Купата на Съветската армия, участвал е в куп международни срещи с екипа на Марица. Има 4 мача за "Б" националния отбор. Целият живот на Мендизов преминава в "Марица". Бат'Венко, както е известен сред стотиците си възпитаници, ни напусна през 2008 година. Почетния плакет прие съпругата на клубната легенда и бе връчен от спортния директор на "Марица" Кирил Андонов.

Футболния статистик и историк Димитър Христев (посмъртно). Христев е написал няколко исторически книги за "Марица", а през годините е заемал различни постове в клуба. Роденият през 1920 година Христев е съвременик на почти всичко случило се в клуба през 95-годишнината му история. Димитър Христев почина на Коледа през 2011 година. Почетния плакет връчи директора на ДЮШ на "Марица" Васил Кръстев, а бе приет Никола Филипов, който се ангажира да го предаде на близките на Димитър Христев.

Владимир Фатов - един от легендарните футболисти на "Марица" и на нашия град в края на 60-те и през 70-те години. Фатов е помощник треньор на "Марица" в различни периоди, включително и по време на последния престой на "Марица" в "А" група. Почетният плакет му бе връчен от председателят на УС на "Марица" Христо Николов.

Бившия изпълнителен директор на "Марица" от 90-те Георги Фиданов, който е свързан с подема на "Марица" през този период, който беше изключително успешен и за ДЮШ на клуба. Почетният плакет му бе връчен от членът на УС на "Марица" Христо Христов.

Футболистът и дългогодишен треньор в ДЮШ на "Марица" Ангел Тосев. Той учи в школата за треньори заедно с Венко Мендизов. Малко по-късно започва работа в ДЮШ на Марица, където води последователно набори 1964, 1968, 1975, 1982. Дал е път на футболисти като Кирил Андонов, Румен Христов, Веселин Тосев, Станимир Георгиев, Йордан Тодоров, Здравко Чавдаров, Иван Мекиков и много други. Тосев е известен и с любовта си към шаха, като 1984 г. в Пловдив изиграва партия шах със световния шампион Анатолий Крапов, завършвайки реми. Ангел Тосев е изключително уважаван в сферата на футбола човек. Той е от тези хора, които са дали почти целия си смислен живот на Марица. Почетният плакет му бе връчен от председателят на УС на "Марица" Христо Николов.

Футболистът и дългогодишен треньор в ДЮШ на "Марица" Стефан Тахчиев. След края на състезателната си дейност започва работа в ДЮШ на Марица. Многократен републикански шампион с отборите си (1989, 1991 и 1993 години), има множество отличия от различни международни турнири. Дал е път на имена като Георги Георгиев, Николай Александров, Николай Николов, Георги Команов, Костадин Видолов, Красимир Димитров, Георги Андонов, Красимир Чомаков, Асен Николов, Константин Велков, Петър Станев, Веселин Стаматов и много други. Тахчиев е бил помощник треньор и на мъжкия тим на Марица, работейки с Венко Мендизов и Димитър Димов. Стефан Тахчиев е един от тези хора, които са оставили най-светла диря в историята на Марица. Той е истинска легенда в детско юношеския футбол. Дал е своя висок принос за издигането на ФК Марица. Почетният плакет бе връчен на Никола Филипов, който се ангажира с предаването му.

Треньорът на представителния тим в средата на 90-те години, с който маричани постигнаха най-големите си успехи в новата история на клуба Петър Зехтински. През 1994 година е назначен за старши треньор на младия отбор на Марица в тежък момент за тима, състезаващ се тогава в "Б" група. Под негово ръководство тима се изкачва от 11-то място след края на есенния полусезон, до 5-то място, записвайки дълги серии от поредни победи. През следващия сезон отборът завършва на второ място в "Б" група, даващо право на бараж, който е злощастно загубен. През сезон 1995/1996.

Марица не оставя шанс на останалите и печели групата, завоювайки място в "А" група за четвърти път в историята си. През есента на 1996 - в края на полусезона, Марица е на 8 място с 20 точки в "А" група и е приятната изненада в шампионата. Освен това през този сезон Марица достига и полуфинал за "Купата на България", като в голяма част от турнирните срещи Марица е воден от Петър Зехтински. През зимната пауза, въпреки чудесното представяне на отбора Петър Зехтински напуска Марица. Неговата работа в Марица винаги ще се помни от маричани. Той спомагна за реализирането на една мечта - Марица отново да играе в "А" група. Всеки фен на Марица ще запомни това време, тези 3 години, като едни от най-романтичните в историята на клуба, когато Марица играеше модерен и резултатен футбол и всеки друг отбор се съобразяваше с "жълто-сините" от Пловдив. Почетният плакет му бе връчен от председателят на УС на "Марица" Христо Николов.

Още по темата: общо новини по темата: 73
30.08.2017
01.06.2017
30.05.2017
28.05.2017
21.05.2017
14.05.2017
предишна страница [ 1/13 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Сподели какво ново....
на 25.09.2016 г.
0
 
 
Скромно и много мило празнинство.МАРИЦА ЩЕ Е ИМА ВИНАГИ.Скромна и не претенциозна публика за разлика от много други.Аз бях там.ЧЕТИТО.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Марица с информация за тежко гостуване край морето
Представят книгата "Из младостта на пловдивския футбол"
Съдия от Русе свири гостуване на Марица
Марица се засили към аматьорския футбол след пета поредна загуба
Марица призова за подкрепа срещу един от лидерите
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: