ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Съдът в Лозана ще нищи случая с Георги Христов
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:51 / 04.07.2008Коментари (0)3029
© Plovdiv24.bg
Спортният арбитражен съд в Лозана ще разнищва случая с Георги Христов този месец. За това ще настоява Ботев и Марица, които държат по 50% от трансфернита права на 23-годишния нападател.

Очаква се висшият съдебен орган в Швейцария да задължи Апелативната комисия на БФС да отмени своето решение, както и това на Арбитражната за разтрогване на договора на Христов с Ботев и да определи решенията им за неправомерни и незаконосъобразни.

Тези дни Ботев, където за последно игра голмайсторът на родното първенство, ще внесе официално искане картотеката на Христов в Левски да бъде стопирана до изясняване на случая. Ще бъде сезирана и УЕФА.

От Марица и Ботев са изумени от некомпетенстта на двете комисии на БФС и затова двата клуба твърдо са решили да потърсят правата си на по-горни инстанции.

Футболният мениджър Георги Градев, който защитава правата на Ботев и Марица по случая с Георги Христов заяви, че има съществена разлика между настоящия казус и този със Станислав Ангелов, къкто тълкува БФС.

„Разликата е там, че в трудовия договор между Христов и Ботев няма залегнала клауза за освобождаваща сума. Тази клауза я има в договора между Ботев и Марица и тя е в полза на Марица, а не в полза на Христов. При Станислав Ангелов клаузата за минимална сума я има записана в трудовия договор и е договорена между футболиста и клуба. Въпреки това обаче мисля, че Левски ще спечели казуса за Пелето", коментира Градев.

Мениджърът добави, че решението за прекратяване на договора на Георги Христов е абсурдно, а подходът на Левски е много грозен. Според Градев правилникът на БФС не служи за нищо, Арбитражната комисия е абсолютно нелегитимна, а Апелативната - некомпетентна.

"Решението е абсурдно, както и самият правилник на БФС, който е против законите на Европейския съюз и ФИФА. Още през 2005-а година се смени правилника за преминаването на играчи в отборите, а в началото на тази година той бе променен. БФС обаче не е приел този правилник, а го е оставил за лятото", заяви Георги Градев.

Импресариото обясни обстойно правилата при договаряне на трансфер между два клуба. Според новите разпоредби на ФИФА, регламентирани в член 18, един клуб няма право да влияе на друг клуб около трансферната му политика, както е случая при португалската звезда Кристиано Роналдо. Именно по този член Локомотив (Пд) използва преотстъпените от ЦСКА играчи срещу „армейците" в турнира за купата на България през миналия сезон.

"Прехвърлянето на чужди права е незаконно. Левски е изпратил договор към Ботев на 15 май, който дори не е подписан и подпечатан. Тази оферта не е потвърдена от Арбитражната комисия. Няма и депозирани 200 000 евро, има само банкова гаранция, че Левски притежава тези пари и нищо повече", категоричен е Градев. - Левски не може да иска правата на Христов от Марица и от Ботев. Това е абсурдно. Няма двама работодатели, както неправилно смятат на Герена" , допълни импресариото.

Градев обясни и грешката на Христов, която се състои в това, че нападателят е задължен да даде предизвестие за напускането си, което не е станало. Според мениджъра няма откъде Христов и Арбитражната комисия да знаят за оферта от сините. Той смята това като пристрастие на комисията, а не като парично влияние.

"Прекратяване на трудовия договор не значи прекратяване на трансферния договор. Кой ще плати сега на Марица 100 000 евро, което е половината от споразумението между пловдивските клубове. Ние заведохме обжалване, което трябва да анулира първото решение. За такива действия ФИФА налага наказание от лишаване на правото за картотекиране на клуба за два трансферни периода, както и 6 месеца наказание за футболиста", твърди още Градев.

Мениджърът показа и договора между Марица и Ботев на база който трансферът на футболиста се е осъществил, а следващата клауза 200 000 евро е направена, за по-голяма сигурност на Марица, че ще получи своя транш при бъдещ трансфер на Христов.

В последствие обаче Ботев и Марица се споразумяват на сума от общо 1 милион евро, като анексът е сключен на 18 декември 2007 година.

„След като и Апелативната комисия не се произнесе безпристрастно ще отнесем случая до спортния съд в Лозана. Ако се стигне до там ще се позоваме на случай с руския тим Криля Советов, който е аналогичен и вече е разглеждан. Всекчи права са на страната на Марица и Ботев", завърши Градев.

Очаква се с решение на спортния арбитражен съд в Лозана Христов да бъде варнат обратно в Ботев. След това дългокосият таран ще бъде продаден на реалната си трансферна сума.

Още по темата: общо новини по темата: 90
23.01.2009
22.01.2009
22.01.2009
21.01.2009
28.11.2008
14.11.2008
предишна страница [ 1/15 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Душан Керкез след мача със Славия: Всички говорят за ЦСКА!
Преди мача на сезона: Ботев загуби от Славия на "Колежа"
Много специален мач за капитана на Ботев днес
Ботев следи млад нападател от Хърватия
Артур Платек: Аз доведох Попов и Конте, целта е да сме шампиони
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: