ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Георги Христов: Ботев и Марица само ме размотаваха
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:48 / 21.06.2008Коментари (1)9700
© Plovdiv24.bg
Голмайсторът на "А" група за изминалия сезон Георги Христов бе награден от пресклуб "България" за футболист на месец май. Разтрогналият вчера с Ботев (Пд) футболист е спечелил с 13 гласа. Един по-малко и съответно второ място в класацията завоюва румънският национал Флорентин Петре. Христов бе награден със символична златна топка, изработена от бижутерската къща "Експерт".

- Г-н Христов, радва ли ви тази награда и как се чувствате за пореден път като победител в анкетата?
- Естествено, че ме радва. Много съм горд с нея. Искам обаче да кажа, че тя не принадлежи само на мен, а и на целия отбор на Ботев. Всички момчета допринесоха за нея. Ако не бяха те, едва ли щеше да ги има головете ми. Сега за мен идва време да мисля за други неща.

- Затворена страница ли е Ботев за вас?
- Аз лично се чувствам футболист на Левски. Кой как ме дефинира, не ме интересува много. Притеснен съм, защото искам най-после да финализираме нещата. Уморен съм от цялото това напрежение, оказано върху мен в последно време. Шумът около мен е излишен.

- След решението на арбитражната комисия преминаването ви в Левски е сигурно?
- Надявам се да подпиша с Левски. От страна на Ботев ще има обжалване. Съжалявам, че трябваше да се стигне до случващото се в момента. На всички бе ясно, че имам клауза в договора. Миналата година, като подписвах с Ботев, имах едно желание, а именно в договора ми да има цена, при която да бъде осъществен следващ мой трансфер. Там бе заложена такава клауза, а освен това получих и уверението на Димитър Христолов и Рангел Берберов, че няма да има никакъв проблем. До 2-3 седмици договорът ми с Левски ще е факт. Иначе от понеделник съм готов да започна на Герена.

- Кой определи трансферната сума да е 200 000 евро и двата клуба да си разделят парите?
- Настоявах за това условие, но не аз определих сумата. Президентът на Ботев Димитър Христолов и този на родния ми клуб Марица - Рангел Берберов, сами определиха сумата 200 000 евро. Съобщиха ми я и аз се съгласих. Тогава 200 000 евро им се видяха сериозна сума, която трудно може да бъде платена от друг български клуб. След успешния за мен сезон те смятат, че цената ми е доста по-висока. За мен това е неморално, след като всичко е документирано, а и още повече получих и мъжката им дума. Тогава не познавах добре г-н Христолов, за разлика от г-н Берберов. Собственикът на родния ми клуб ми беше обещал, че ще ме подкрепи при оферта за мен и аз лично ще избера къде ще продължа кариерата си. Не очаквах такъв обрат поне при него.

- Сега сте свободен агент и можете да преминете във всеки отбор без трансферна сума. Защо именно в Левски?
- Защото това е единственият клуб, който беше отправил реална оферта за мен до този момент. Всички знаят, че от малък симпатизирам на Левски. Предварителен договор не съм подписвал както се твърдеше напоследък.

- Имате ли представа дали Ботев и Марица ще могат да си поделят сумата 200 000 евро?
- Желая двата клуба да получат това, което им се полага. Те обаче бяха отхвърлили предложението на Левски, което бе отправено още преди да разтрогна договора си с Ботев. Така че този въпрос не е от моята компетенция.

- От Ботев обявиха, че ще обжалват пред апелативната комисия и ако се наложи, ще се стигне и до Спортния съд в Лозана. Не изключвате ли възможността да се стигне до обрат и да се завърнете в бившия си клуб?
- Ако изобщо се стигне до Лозана, тогава ще се види какво ще се случи. Бях доста притеснен, защото не знаех какво решение ще вземе арбитражната комисия. Доволен съм, че тя отсъди в моя полза. Единственото, което правех, беше да изпълнявам написаното в договора ми с Ботев.

- Мениджърът Георги Градев защитаваше интересите на Ботев и заяви, че ще бъдете уволнен дисциплинарно, защото не сте се явили на работа на 9 юни и ще бъдете съден. Притеснен ли сте от това и представили ли сте медицинско?
- След като целият отбор е в почивка, защо аз трябва да се явя на работа? На 10 юни се обадих на г-н Христолов. Единственото, което той ми каза, е, че трябвало да съм на работа на 9 юни. Наистина не бях добре здравословно и имам болничен лист, издаден от личния ми лекар. Христолов обаче ми каза, че това трябвало да се направи от клубния лекар. Всичко това не е нормално, като се има предвид, че сме и в почивка.

- Президентът на Ботев заяви, че сте били неоткриваем, защото сте се скрили?
- Не съм се крил от никого, просто исках да си почина след тежкия сезон както физически, така и психически. Напрежението върху мен бе огромно. Христолов ми звънеше непрекъснато през 2 часа, и искаше да знае къде съм. Исках да бъда оставен на спокойствие и изключих телефоните си. Дори мой съотборник от Ботев - Йордан Етов, ми каза, че Калитеа в Гърция е много добро място за почивка. В началото на юни отидох на почивка за седмица именно там. За известно време бях и по родното Черноморие в Синеморец поради по-спокойната обстановка. В Синеморец бях заедно с Красимир Чомаков.

- Чухте ли се вече с Христолов?
- Не. Нямам какво да обсъждам с него. Мога да му благодаря, че ми даде възможността да играя в отбор от ранга на Ботев. Той знае, че съм му признателен за това.

- При очакваната реакция от страна на Ботев съществува вариант за известно време да не участвате в официални двубои или да ви бъдат спрени правата за 2 г. Това притеснява ли ви?
- Не. Не съм аз този, който не спазваше клаузата. Не знам какво съм извършил против Ботев. Следвах условията по договора си на 100%.

- Защо все пак подадохте молба за разтрогване на договора?
- Нещата в Ботев не са добри. На 23 г. съм и искам да се развивам. Не съм на 18 или 19 г., за да чакам. А и ми писна от постоянното размотаване. Първо Берберов говореше, че ще бъда продаден в голям чуждестранен клуб. Той ми каза един срок, който да изчакам, но нищо не се получи. Дойде момент, в който реших да взема нещата в свои ръце. Иначе Марица и Ботев ми дадоха възможност да се реализирам като футболист, за което съм им безкрайно благодарен. Аз обаче също съм дал своя дял за двата клуба с изявите си на терена.

- Защо преговорите ви с Ботев се проточиха толкова много?
- Едната причина беше моето желание за поставянето на клауза с цена за мой следващ трансфер, което се уреди сравнително бързо. Основната причина бяха финансовите условия, които ми бяха предложени. Според мен те не прилягаха на клуб, подвизаващ се в "А" група. Нормално е всеки нов футболист в елита с подписването на договор да получи определена сума. След като парафирах с Ботев, поисках от г-н Христолов 500 лв., за да отида на море. Той ми заяви, че в Ботев няма подобна практика, и каза, че може да ми ги даде назаем. Сега имам да вземам една заплата, която съм сигурен, че няма да получа.

- Тогава отидохте ли на море?
- Нямаше как. Президентът на Марица Рангел Берберов ми даде 250 лв., с които да изкарам месеца, тъй като не разполагах с пари.

- Според ръководството на Ботев и част от феновете вие сте неблагодарник. Защо поискахте да се махнете?
- Феновете няма да ме съдят ако знаеха всички подробности около моя договор. Единственото, което е останало на Ботев в момента, са емблемата и невероятните фенове. Много съм благодарен на привържениците на Ботев, които ми оказваха изключително голяма подкрепа целия сезон. В доста моменти те успяваха да ме накарат да се разчувствам. Искам да се развивам, а няма кой друг освен мен да ми изкара хляба.

- Според Рангел Берберов вие съзнателно сте ощетили родния си клуб Марица, като отказвахте да бъдете продаден в чужбина. Какви точно оферти сте отказали?
- Реални оферти от чужбина нямаше, имаше само интерес. Но аз се чувствам морално спокоен.

- От Сатурн обаче ви бяха поканили за седмица в Русия. През периода ви в Ботев имаше ли други реални оферти за вас?
- Единствените реални оферти бяха от Кайзерслаутерн зимата. Германците искаха да премина медицински прегледи и
бяха готови да платят 400 000 евро
да ме купят. Но тогава г-н Христолов твърдо отказа да ме продаде. А колкото до Сатурн, те ме бяха поканили на проби. Аз обаче станах голмайстор на първенството и при това положение не желаех да ходя на проби. А пък и Левски ще участва в Шампионската лига или поне в УЕФА.

- Съжалявате ли за престоя си в Ботев и смятате ли, че отборът можеше да постигне повече през изминалия сезон?
- Според мен можеше да се представи и по-добре. Престоят ми беше като приказка. Сдобих се с много истински приятели в отбора. Искам да отдам заслуженото на моя съотборник Йордан Минев, благодарение на когото реализирах повечето от попаденията си. Благодаря и на останалите си съотборници, които също допринесоха да спечеля голмайсторския приз.

- Може ли скоро Ботев да се върне към славните си времена?
- Ако нещата не се променят, не смятам, че това може да стане. Мое мнение е, че Ботев тъпче на едно място заради това, че играчите не може да бъдат стимулирани само от феновете. Според мен те са демотивирани. Не става въпрос само за неща от финансов род, а за цялостната организация в клуба.

- Ще се борите ли за голмайсторския приз и с Левски? Плаши ли ви конкуренцията там?
- Ще се стремя към успехи. Това се подразбира от само себе си. От друга страна, не смятам, че конкуренцията е нещо лошо. Напротив. Тя поражда резултатите.

- Как ще коментирате проблемите, които витаят напоследък около вече бившия ви клуб?
- Ще кажа само, че всички знаят кой е причината за проблемите там. Няма да казвам имена, то ви е пределно ясно за кого говоря. И некролозите явно дойдоха да покажат точно това - че изглежда, стадион "Христо Ботев" не е най-доброто място за г-н Христолов.

Източник: в. "7 дни спорт"

Още по темата: общо новини по темата: 90
23.01.2009
22.01.2009
22.01.2009
21.01.2009
28.11.2008
14.11.2008
предишна страница [ 1/15 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
c
на 22.06.2008 г.
0
 
 
детска мечта е да ти разпорят халката, продажник
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Един от най-важните хора в Ботев празнува на 1 май! Ще му направят ли "жълто-черните" мечтания подарък?
Ботев с уточнение за безплатните билети: Всяко дете трябва да е с възрастен придружител
Императора: Бараж Локо - Ботев ще е черешката на тортата, "канарите" са на финал за Купата
Ботев раздава безплатни билети за Славия, но с две условия
Бивши "канарчета" с неясно бъдеще в Славия
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: