ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Динко Дерменджиев - Чико: Излъгахме Локото с гола от мача с Перу
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:14 / 05.04.2008Коментари (0)4304
© Plovdiv24.com
Динко Дерменджиев - Чико е живата легенда на Ботев. Бивш нападател и голмайстор, като футболист той носи екипа на Ботев цели 19 сезона. С жълто-черната фланелка изиграва 447 мача в "А" група и вкарва 194 гола. Заедно с участията си в различните турнири има повече от 500 мача за Ботев и над 200 гола.

Динко Дерменджиев има в дербито 28 мача с 11 гола. Като треньор в периодите 1979-1984, 1989-1993 г. е бил общо 11 пъти треньор, в които има 5 победи, 5 равенства и една загуба при голова разлика 16 на 10.

- Г-н Дерменджиев, десетки години като футболист и треньор името ви беше свързано с дербито между Ботев и Локомотив. Какво мислите за този мач?


- Като дух е нещо страхотно. Като футбол навремето не беше от най-хубавите мачове, които играехме, тъй като и двата отбора бяха под страхотно напрежение. Да загубиш в дербито, означаваше, че шест месеца ще ходиш с наведена глава по улиците в Пловдив и ще чакаш следващия двубой, за да се отсрамиш. Това създаваше напрежение и в двата отбора. Нямахме проблем да бием Левски и ЦСКА с по три-четири гола и срещу софиянците играехме доста по-разкрепостено и хубаво, отколкото в мачовете помежду ни. Навремето например ние в Ботев бяхме способни да бием ЦСКА в София, както стана през 1967. Същата година те играха полуфинал за Купата на европейските шампиони с Интер, бяха голям отбор със Жеков, Пенев, Якимов... Това не ни попречи да ги бием с 3:1 в София. Докато в пловдивското дерби напрежението беше много повече.

- Кой ваш мач като футболист на Ботев срещу Локомотив цените най-много?

- Интересното е, че вече дори не си го спомням точно, въпреки че си го пазя в архивите. Беше в началото на 60-те години, бихме ги с 4:1, а аз вкарах и четирите гола за Ботев. Помня само, че тогава Гунди играеше при нас, след това се прибра в Левски. Впрочем това ми е единственият мач в кариерата, когато съм вкарвал четири гола. Хеттрикове имам повече, но четири гола - само веднъж, и то във вратата на Локомотив. Гордея се много с това.

- Като треньор водихте Ботев дълги години. Коя е най-хубавата ви победа в пловдивското дерби?

- Без съмнение това е мачът, когато ги победихме с 1:0 на Лаута. Не заради резултата, а заради начина, по който ги излъгахме. Сигурно запалянковците от по-старата генерация още помнят гола, който вкарах за България срещу Перу на световното първенство в Мексико през 1970 г. Беше заучена комбинация между мен и Христо Бонев с изпълнение на пряк свободен удар. Тренирахме я дълго време. Значи положението беше такова: аз се засилвам уж да бия, но прескачам топката и спринтирам вляво от стената на перуанците. До топката стои Жеков, той я подава вдясно от стената, където Христо Бонев е заел позиция. И Бонев я пуска далеч наляво към мен, когато вече съм се откъснал без пазач. Всичко това става за секунда. Перуанците останаха като шокирани, не бяха виждали такова нещо. Стана страхотен гол, невероятен! След това го описаха много подробно и със схеми в едно германско футболно списание. Беше нещо ново във футбола, неприлагано дотогава.

Години по-късно като треньор на Ботев се замислих дали не бихме могли да вкараме такъв гол срещу Локомотив. Трябваше обаче да намеря играч, който да изпълнява онази функция в заученото положение, каквато имах аз в мача с Перу. Избрах Коцето Костадинов, тъй като той имаше отличен спринт и точен завършващ удар. Оттренирахме положението преди мача, получи се доста добре.

Самият мач вървеше 0:0 до момента, в който ни дадоха пряк свободен удар фронтално срещу вратата им. Стисках палци от скамейката момчетата ми да изиграят правилно заучената комбинация. И им вкарахме гол! Спечелихме с 1:0 и това ми е един от най-хубавите мачове като треньор. Помня, че тогава Бонев все още играеше в Локомотив. Видяхме се след мача и му казвам: "Виж какъв гол ви вкарахме, като нашия срещу Перу." Той отговаря: "Да бе, вярно..."

- Локомотивци много се гордеят с победата си над Ботев със 7:3. Дори твърдят, че от централната трибуна на стадиона тогавашното партийно величие Дража Вълчева е наредила на Локомотив да спрат да вкарват голове, за да не унижават Ботев.


- Вижте, това за Дража Вълчева са пълни глупости. Не знам кой ги измисля. Никога не сме се ползвали с подобни протекции, да не говорим пък за мачове, когато сме играли с Локомотив. Колкото до този мач, в който загубихме със 7:3, нещата са ясни. В него аз не взех участие. Ако бях играл, сигурно щяхме да ги бием с 8:7! Разбира се, казвам това в кръга на шегата...

- Големият спор в Пловдив е кой от двата отбора е по-велик - Ботев или Локомотив?


- Аз когато играех, Локомотив бяха доста време в "Б" група. Засилиха се, когато Христо Бонев заигра при тях. Той беше голямата фигура в техния отбор. Ботев има много повече успехи, отколкото Локомотив. Въпреки това и двата отбора са достатъчно популярни и обичани в Пловдив.

- Какво мислите за двата отбора днес?


- В Ботев имаме много силно нападение. Бих отличил Георги Христов - отличен футболист, който без съмнение има добро бъдеще. Какалов също има качества, но трябва да работи върху характера си. В нападение сме по-добри от тях, това е ясно на всички. В защита обаче Локомотив като че ли има превес. Това е странно, тъй като навремето беше точно обратното - имаха много добро нападение и средна линия, докато отбраната им беше зле. Но с годините нещата се променят.

- Футболът спадна ли като качество?

- За съжаление, да. Това е проблем на играта в България въобще. Вижте например националния ни отбор какви проблеми има в халфовата линия. Навремето имахме халфове за три национални отбора, а сега Пламен Марков се чуди откъде да намери футболисти. Това не е нормално. Такава липса на технични играчи никога не е имало. Но това е предмет на друг разговор.

- Кое все пак се съхрани от пловдивското дерби?

- Вижте, онзи дух на мача Ботев - Локомотив все още живее. Навремето този мач беше истински празник за Пловдив, такъв е и сега. Дразни ме това, че днес има някаква голяма вражда между запалянковците. Навремето не беше така. Хората отиваха на стадиона, всеки си подкрепяше отбора и така... Е, след мача се шегувахме едни с други, спорехме, но дотам. Днес обаче всичко е много атрактивно - шалчета, знамена, пукотевици.

- Намирам ви в момента на мач между детските отбори на Локомотив и Ботев. Какво е впечатлението ви от новата смяна?

- Децата са талантливи, играят с желание. Мисля, че след време някои от тях ще бъдат достойни участници в дербито на Пловдив. В самия мач Локомотив има превес в резултата и играта, но това е, понеже играчите на Ботев са с една година по-малки, от следващия набор, което при децата е определящо.

- Каква е прогнозата ви за настоящото дерби на Пловдив?

- Ботев би трябвало да спечели мача. По-добри сме и играем успешно през този сезон. Надявам се да се радваме след края на двубоя.

Източник: в. "7 дни спорт"

Още по темата: общо новини по темата: 61
08.04.2008
08.04.2008
08.04.2008
07.04.2008
07.04.2008
06.04.2008
предишна страница [ 1/11 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Душан Керкез след мача със Славия: Всички говорят за ЦСКА!
Преди мача на сезона: Ботев загуби от Славия на "Колежа"
Много специален мач за капитана на Ботев днес
Ботев следи млад нападател от Хърватия
Артур Платек: Аз доведох Попов и Конте, целта е да сме шампиони
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: