ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Йордан Милиев - симпатягата от Лаута
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:53 / 21.03.2008Коментари (0)4817
© Plovdiv24.com
Когато младият защитник на Локомотив (Пд) Йордан Милиев гледа променящия се пейзаж на румънското поле през размития прозорец на автобуса, той все още не подозира какво го очаква на стадиона в Констанца. "Валеше проливен дъжд, а аз се пристеснявах, че в сака ми има само два чифта обувки, и двата с гумени бутони. Изтръпнах, когато на разбора научих, че нашият треньор Аян Садъков ме е включил в титулярния състав. С тези гумени бутони бях заникъде в това мокро време. Добре че Красимир Димитров ми услужи с един чифт подходящи обувки, иначе не знам как щях да се представя в дебюта си. Още повече че за пръв щях да играя на осветление..."

Така в дъждовната вечер на 2 юли 2006 г. в румънския град Констанца започва кариерата на Йордан Милиев в Локомотив (Пд). Днес, две години след онзи първи мач с черно-белия екип срещу Фарул от турнира Интертото, 20-годишният защитник вече има впечатляващ актив в "А" група увенчан с гола за победата срещу Левски с 1:0 в сряда.
В миналото на Лаута не бяха свикнали да гледат силни защитници в състава на Локомотив (Пд). В годините, когато черно-белият екип се носеше от Христо Бонев, Едуард Ераносян и Аян Садъков, отборът можеше да се похвали с най-силното нападение, най-добрата халфова линия и най-смотаната отбрана. Локомотив никога нямаше свестни защитници и биеше или падаше с резултати от сорта на 4:3 или поне 3:2. Отзад най-често играеха преквалифицирани бивши нападатели или халфове. Днес на Лаута не само че разполагат с отбрана, допуснала едва 14 гола за 19 мача, но и със защитници като Милиев, чиито попадения носят победи. През есента същият футболист вкара гола за важната победа с 1:0 срещу Спартак (Вн) сега донесе още три точки от двубоя с Левски.

"В Локомотив е така - нападателите помагат в отбрана, когато се налага, а защитниците също може да се включват в атака. Това е отборен стил, който се налагаше от всички досегашни треньори, при които съм играл - Иван Маринов, Аян Садъков и Ясен Петров", свидетелства защитникът.

Впрочем Локомотив (Пд) се сдобива сравнително евтино с Йордан Милиев. През 2005 г. треньорът Иван Маринов - Маслара търси таланти в градската юношеска група. В Пловдив има поне двадесет отбора, чиито имена са напълно неизвестни на широката маса запалянковци. За тях рядко може да се прочете нещо по вестниците, тъй като развиват само юношеското направление. Именно там Маслара забелязва, че в отбора на Аполи 99 има обещаващ талант, който може да влезе в работа. Записва името на Йордан Милиев в тефтера си и малко след това роденият в Пещера и израсъл в Пловдив футболист е поканен на проби в Локомотив (Пд). По-късно неговият треньор в Аполи 99 Васил Ангелов също ще бъде привлечен в школата на Лаута. Двата клуба се пазарят няколко месеца за Милиев, след което защитникът е откупен за 20 000 лева.

Още през първия си сезон в "А" група той е твърд титуляр в отбора и впечатлява не само публиката, но и италианския футболен агент Виторио Фиорети.

"Бяхме на лагер в Сандански, когато се обади президентът на клуба ни Александър Тасев, лека му пръст... Каза, че аз и вратарят ни Стоян Колев трябва да си опаковаме багажа, тъй като ще отиваме на проби в Италия." Впоследствие обаче нещата се забавят, а убийството на Тасев довежда до временен управленски хаос на Лаута, което е една от причините защитникът да остане в Локомотив (Пд). "Не съжалявам, че продължих да играя тук, тъй като се чувствам отлично в отбора", твърди футболистът.

Всъщност Йордан Милиев е само час от младата генерация, на която разчитат в Локомотив (Пд). На Лаута разполагат още с Димитър Илиев, Дани Кики и преотстъпения от ЦСКА Иван Иванов. "Не са много клубовете, които биха се решили да дадат такъв шанс на нас, играчите от по-младото поколение. Мисля, че това се харесва и на публиката. С Иван например се чувствам отлично в отбраната", добавя Милиев.

Неговото игнориране от младежкия национален отбор е една от темите, които най-често се дискутират на Лаута. Макар и с два сезона като титуляр в "А" група, той все още не е обличал екипа на формацията до 21 години. Самият Милиев отказва да говори за това: "След като не са ме повикали, значи се налага да почакам..."

Очевидно е, че 20-годишният младеж е способен да понесе всичко, дори и онзи червен картон, получен преди седмица в злополучния мач за купата в Каварна. Тогава реферът Антон Генов прати Милиев към съблекалнята още в първата минута на мача. "Изобщо не беше честно. След това гледах ситуацията по телевизията и се видя, че червеният картон е пресилен. Болно ми е, че отпаднахме по този начин." Изгонването му бе една от причините Локомотив (Пд) да бъде елиминиран от турнира, а ден след това треньорът Ясен Петров си подаде оставката. Наказаният Милиев не можа да играе при победата срещу Берое с 2:0, но връщането му като титуляр срещу Левски беше повече от впечатляващо.
"Истината за мача ни с Левски е, че беше равностойна битка. Мисля, че и двата отбора се раздадоме докрай на игрището и направихме каквото беше по силите ни. Имах щастието да вкарам този гол, с който спечелихме.

Левски също имаха своите положения но не успяха да ги вкарат. Надявам се, че занапред ще имаме още такива победи, при това в присъствието на феновете. Имаме най-великата публика в България и е много тъжно да играем пред празни трибуни, както беше срещу Левски."

След две седмици е градското дерби с Ботев. Двата отбора бяха хитовете в последния кръг от "А" група, едните биха Левски, другите удържаха равен в Надежда. Как ще се представи в дербито воденият от новия си треньор Драган Канатларовски отбор на Локомотив (Пд)? "Не се съмнявайте, че ще дадем всичко от себе си, за да спечелим мача", убеден е Йордан Милиев.

Източник: в. "7 дни спорт"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Бивша звезда на Локо пак хвърли в екстаз китайците
Юношите на Хебър и Локомотив Пловдив си размениха по едно полувреме в Пазарджик
Става банално! Томаш за пореден път обясни загуба на своя отбор с липса на класа
Лош старт на Локо в плейофите, рефер си затвори очите за дузпа срещу Лясков
Петкратен шампион на България, играл и за Локо (Пд), се сбогува с футбола
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: