ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Прекратиха делото за данъци на АД на Христолов
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:06 / 16.03.2011Коментари (25)6365
© Plovdiv24.bg
Футболистите у нас са сред най-ниско платените в Европа, може да минат и за най-бедните, ако за доходите им се съди по документите, които босовете им представят на данъчните и прокуратурата. Преди около година и половина те започнаха проверка на 16 от футболните клубове в страната. Стигна се до следствени дела, но не и до обвинения.

Едно от делата за укриване на данъци от ПФК "Ботев" (Пловдив) вече е прекратено, тъй като не е доказано престъпление, съобщиха от Софийската окръжна прокуратура.

Не са потвърдени и съмненията за двойно счетоводство.

Вероятно с подобни заключения заради пропуски в нормативната уредба до 2001 г. и липса на доказателства ще приключат и другите проверки. Така поредната шумна акция, която бе последвана от проверки на фолкпевици и естрадни изпълнители, ще приключи с фиаско.

Делото за данъците на "Ботев" (Пловдив) е заведено на 6 октомври 2009 г. Повод са съмнения на прокуратурата, че за 4 години - от 1 януари 2005 г. до края на 2008 г., са избегнати установяването и плащането на данъци в големи размери.

Разследването е предизвикано от ревизия на данъчни от Стара Загора. Тя започва, след като на 25 юни 2010 г. е обявена неплатежоспособност на дружеството и е открито производство по несъстоятелност. Наложени са запор и възбрана върху имуществото.

Ревизионният акт е от 31 юли 2009 г. и сочи, че клубът има 1 179 924 лв. задължания плюс 295 983,83 лв. лихви, пише в постановлението на прокуратурата. За проверка са поискани документи и писмени обяснения. Документацията е предадена, назначени са експертизи, а данъчните са сред първите привикани за разпит.

Оказва се, че спортистите имат трудови договори, но не и анекси към тях.

От наличните документи по нищо не личало да са вземали премии за футболни победи. До 2008 г. договорите на спортистите имали нотариална заверка на подписите. Те били за минимални заплати, регистрирани са в НОИ и върху възнаграждението е начислен данък.

Футболисти също заявяват, че са получавали минимални възнаграждения, не са подписвали анекси и не са вземали премии извън отразеното в договорите им.

Затова от 2005 г. до края на 2008 г. те се осигурявали на минималната работна заплата за страната.

За изненада на разследващите се оказва, че към 2008 г. не съществува правна норма, която да задължава футболист или клуб да предоставя на НАП договори или анекси към тях. Няма и задължение да се пазят допълнителни споразумения във футболните клубове.

Практиката е всеки клуб да представя копия на договорите със състезателите в БФС, където се прави картотекиране. Не е задължително обаче да се носи и анекс. Ако има такъв, той се предоставя на Арбитражната комисия към БФС едва при разтрогване на договора между клуба и спортиста, установява разследването.

Според назначена от прокуратурата експертиза при ревизията си данъчните са допуснали грешка - заради липсата на документи определили данъчната основа по аналог - въз основа на средната работна заплата в ЦСКА. В действителност трябвало да начислят данък, като ползват единствено данните от разплащателните ведомости.

Фактът, че ЦСКА се състезава в "А" група заедно с "Ботев" (Пловдив), не означава, че двата клуба извършват една и съща дейност, пише в заключението на прокуратурата. Трябва да се вземе предвид, че ЦСКА всяка година се състезава в международни турнири, организирани от УЕФА, и има повече мачове.

Според прокурор Маргарита Немска при разследването не са събрани доказателства, че от "Ботев" (Пловдив), са отразили неверни данни в данъчните декларации. Съмнения в ревизионния акт, че са съществували анекси към трудовите договори на състезатели и треньори, не са достатъчни, допълва тя.

Данъчните изтъкнали, че жизненият стандарт на футболистите е "твърде висок" и не отговаря на доходите им от минимална заплата. Според юристите обаче това не е достатъчно основание длъжностни лица от клуба или футболисти да бъдат подведени под отговорност. Според Немска дори да се приеме, че е имало анекси, по делото няма доказателства, че са извършвани плащания.

Проверяваният футболен клуб "Ботев" (Пд) всъщност вече не съществува, след като миналата година бе обявен в несъстоятелност заради дългове от почти 3 млн. лева към НАП. Тогавашният собственик на клуба Димитър Христолов не бе открит за коментар.

Сегашният "Ботев", който играе мачовете си в аматьорската трета дивизия, бе регистриран в края на април 2010 г. като отделно сдружение по Закона за юридическите лица с нестопранска цел.

"Жълто-черните" започнаха абсолютно "на чисто" без никакви дългове, а шефовете на клуба с право обясняват, че вече техният клуб няма нищо общо с Христолов.

Източник: в."24 часа"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+6
 
 
Може и да няма задължение за представяне на договори и анекси, но има задължение за обявяване на общ доход,така,че да не се правят на луди.
-20
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (7)
+9
 
 
Недопустимо е прокуратурата да се произнася по законосъобразността на ревизионен акт, който все още се обжалва по административен ред пред съда. Какво ще стане ако утре Върховен административен съд потвърде начета на данъчните с мотиви обратни на тези на прокуратурата? Пълна пародия, защото чичо Митко е развързал кесията където трябва. В тази връзка - Локомотив Пловдив е другият отбор с подобен начет - там има ли прокурорска преписка и какъв е нейния изход или сме се занимавали само със Селския, защото около него се вдигна шум.
+11
 
 
Това със сигурност го има само в Абсурдистан...всъщност Булгаристан...всъщност - как и беше името на тая ши**на държава?!... Да дължиш милиони на държавата и затворът да ти се разминава с години - това и в Албания няма да стане,вЕрвайте ми... А Бойко май дойде на власт с ангажимента да я ликвидира тая юридическа мафия... Изводите мисля,че са повече от ясни...
+11
 
 
На изрода май ще му се размине,безобразията в родината ни край нямат.
+15
 
 
Истината е че сеското изчадие и такива като него си правят каквото си искат в държавата Абсурдистан в която живеем и малко или много остават ненаказани.Други хора страдат заради тях(визирам всички ЖЪЛТО-ЧЕРНИ привърженици) а те си гледат кефа.Но в природата има едно равновесие което не позволява да си постоянно на "гребена на вълната" и рано или късно всеки ще си плати.Няма безплатен обяд на тоя свят.В един момент при теб идва "сервитьора" и си иска сметката.На тоя мръсен изрод някой ден някой ще му поиска сметката.Не може да си мисли че е най-големия гнусен селски тарикат на тоя свят.Има и по-големи тарикати от него.Рано или късно всеки си намира майстора.На гнусния бряговски боклук мястото му е в затвора.
+16
 
 
Какви анекси- селската гад даже минималните заплати не им изплати на момчетата, те тръгнали анекси да търсят
+18
 
 
Пълна порнография. Потвърждава се май твърдението за свързаността на селския с ДС. Очевидно ще спасят ГНИДАТА от преследване и затвор. Предлагам да се организираме феновете на протест
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Честит рожден ден на един от най-емблематичните пловдивски треньори!
Шоуто започна! Пуснаха билетите за финала за Купата
Ветераните на Ботев на финал, Кишишев игра за "канарчетата"
От Ботев с официално съобщение за финала, казаха какво е било желанието на клуба
Ботев остана без голмайстора си за мача със Спартак
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: