ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Илиян Филипов: Ако Зингаревич се оттегли, за 2 седмици мога да осигуря 9 млн. бюджет за Ботев
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:31 / 21.01.2024Коментари (14)9833
© Plovdiv24.bg
Бизнесменът Илиян Филипов, чиято компания довършва в момента изграждането на стадион "Христо Ботев", заяви в прав текст, че е готов, заедно с други бизнесмени от града, да поеме управлението на "жълто-черния" клуб, ако сегашният собственик Антон Зингаревич се оттегли.

Филипов е категоричен, че може да осигури 8-9 млн. лв. бюджет за Ботев, което ще даде възможност на клуба да се бори за първото място и всяка година да участва в Европа.

"Ботев го е имало, ще го има и след нас. В Пловдив има много сериозен бизнес, аз участвам в Управителния съвет на бизнеса за Пловдив и категорично казвам, че при не повече от две седмици работа ще консолидирам сериозно пловдивския бизнес, където бюджетът на отбора ще бъде осигурен. Говоря за бюджет в рамките на 8-9 милиона, не говоря за бюджети 15-16 млн. А 8-9 млн. правилно управлявани пари в един български клуб, това е клуб, който трябва да се бори за първо място или всяка година да участва в Европа", каза Илиян Филипов, отговаряйки на въпрос на bgnes.bg дали има кой да издържа клуба, ако собственикът Антон Зингаревич се оттегли.

Филипов призна, че е в конфликт със сегашното ръководство на "канарчетата", но разкри, че финансовото състояние на клуба е стабилно.

"Доста пари съм дал за Ботев, но не ми е в главата това като пари. Помагали сме на клуба много, ще помагаме и пак, но в момента имаме малко търкания със сегашното ръководство, виждам неправилни неща, които се правят. Опитах се по някакъв начин да ги изкажа нещата, с които не съм съгласен, но там се обърнаха хора против мен. Аз съм се отдръпнал в момента и съм ги оставил по никакъв начин, докато тези хора управляват клуба, аз съм казал никой да не ме търси мен за помощ", допълни пловдивският бизнесмен.

"Доколкото знам, финансовото състояние на клуба е изключително стабилно. Клубът няма задължения, някакви дребни към доставчици, забавени фактури. Моята информация е, че г-н Зингаревич допълва със собствени средства там, където е нужно, за което му благодарим, но хора под него, с които бях доста близък и помагах много със средства, с време, с контакти, получих отсреща обратно на това, което трябваше да получа и затова се оттеглих, защото не мога да участвам в интриги, в глупости, дори мога да кажа в леко незаконни действия. Не искам да ми се петни името", подчерта Филипов.

Той коментира и очакванията си за представянето на Ботев през пролетта.

"За мен този сезон отново е нулев, което означава, че Ботев няма да играе в Европа. Не говорим за първо място, далеч сме от това. Нашата цел, на всички ботевисти, е поне Ботев да играе някой европейски мач на този красив стадион. Това ни е целта, ние наистина направихме едно бижу, дори чужди медии го отразиха, дори лека завист имаше от босненски колеги, които казаха, че много ще се радват, ако такова бижу има и при тях. Наистина стана едно уникално съоръжение и искам да кажа, че то ще става още по-хубаво, ще видите на 15-16 март. Ние искаме Ботев да играе в Европа. Аз съм бил много малък, когато на стадион 9 септември бием Байерн Мюнхен с 2:0, ревал съм със сълзи", сподели Филипов.

"За момента мога да кажа, че си бях поставил за цел до 31 март да бъде приключен първия етап, който беше за 58,5 милиона с ДДС. Говорим за 100 процента покрити трибуни и съответно фасада с осветление, както е по снимката на проекта. Според план-графика мисля до 15 март да бъде приключен с всички тези строително-монтажни работи", разкри още пред bgnes.bg Илиян Филипов.

Той допълни, че ще е нужен най-много още един месец за довършителните работи, които са нужни за получаване на категория 4+ от УЕФА.

"През май месец идваха от УЕФА и имаме доклад от тях, най-големият проблем беше осветлението, тъй като не можехме да го разположим на четирите козирки, тъй като имахме само две. В момента вече осветлението отговаря, сертифицирано е от "Филипс", очакваме от БФС да дойдат да си го проверят и това вече отговаря на УЕФА 4+. Има две зали, които ги направихме, но трябва обзавеждането да се направи, това го направи клубът, той вложи средства за направата на тези две зали. Трябва да се обособят 30 места за журналисти в средата на централната трибуна, ние имахме 25 и трябваше още 5 места да се направят. Максимум един месец ни трябва, за да направим всички тези зони, които ги искат от УЕФА. Абсолютно всичко друго е вече готово за УЕФА 4+", заяви предприемачът.

"Има нови осигурени средства от бюджета, които предполагам ще отидат за строително-монтажни работи, които преди нямаше предвидени средства в стария проект. Мога да ви ги разкажа накратко - подземни помещения на Сектор А, около 6000 квадрата, в които се предвиждат микс зони, зала са 100 журналисти, съблекални, бани, за тренировъчен процес за загрявка на футболисти, съответно музея, който ще бъде на Ботев, и фен магазина, който ще бъде на първи етаж.

На първо ниво имаме довършване на всички търговски помещения, като говорим за настилки, окачени тавани и инсталации и на последния етаж на Сектор А има предвидени кабинки за журналисти и коментатори, които трябва да бъдат направени. Това остана извън проекта, тъй като нямаше осигурени средства за пълното финансиране да бъде на 100 процента завършен.

Разбрах, че кметът е изпратил писмо до БФС, с което иска точно и ясно за четвърта категория на УЕФА (4+), за да проверим дали всички неща ги има в проекта на архитект Савов. Аз знам, че ги има, но той чака официално да го получи и вече да ми възложат с анекс тези довършителни неща, които трябва да се извършат", уточни Филипов.

Той заяви, че не очаква да има проблеми с общината за изплащането на дължимите средства по строежа на стадиона.

"Миналата година се гласува 17,5 млн. лева от тези 58,5 млн. имам в анекса, че ще ми бъдат плащани 2024 и 2025 година. След приемане на общинския бюджет за 2024 година в едномесечен срок трябва да ми платят едната сума, а другата след приемане на бюджет 2025. В момента аз с мои средства извършвам всички тези строително-монтажни работи. Надявам се, че там няма да има никакъв проблем за плащането, там няма драма, мисля, че всичко ще си бъде наред".

"При 24-часов режим на работа можех да освободя стадиона. Но аз съм пловдивчанин и си обичам града. Това, което се случи в София, в Пловдив щеше да се случи в много по-големи мащаби", заяви Илиян Филипов по повод на злополучния мач между България и Унгария през ноември.

БФС искаше да измести двубоя от София за Пловдив заради планирания протест срещу ръководството на централата, но Филипов отказа да премести строителната техника, което предизвика остър конфликт между двете страни. В крайна сметка срещата се проведе в София, а протестът срещу БФС предизвика хаос в центъра на столицата.

"Ще ви обясня защо - разбрах от охранителна полиция, че те искат да ограничат периметъра на стадиона отвън по улиците. А имаме две улици "Богомил" и "Варшава", които там са само блокове с паркинги и коли. Там нямаше как да влезе полиция между феновете. Това всичко щеше да бъде запалено. Пловдив щеше да стане много по-страшно от това, което се случи в София. Защо да се напъвам да правя нещо, за да си докараме подобно нещо в нашия град. Това беше една от причините, поради които отказах", обясни пред агенцията мотивите си Илиян Филипов.
Още по темата: общо новини по темата: 1180
27.04.2024
27.04.2024
27.04.2024
27.04.2024
26.04.2024
26.04.2024
предишна страница [ 1/197 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Илияне, всички знаем, че си ГОЛЯМ БОТЕВИСТ, но нека всеки да работи това за което е учил и това което му е професията. Дал си много за клуба и затова - нашите Благодарности ! Остави руснака да работи - все пак и той дава доста средства, а с новия треньор играем и приятен футбол. Стига се връзвай на глупостите на разни "доброжелатели".
0
 
 
Тоя психар фекала-Байонзи,беше един от първите да пише глупости и да ни излага и когато Локо ни размазаха с 6:0…..Как обичаме шестоъгълния, насладата е вечна!
+1
 
 
Ляка, полудяхте с този стадион! Ти кажи къде беше пловдивския бизнес пред есента на 2020 год.? Къде бяха тези 8-9 милиона, когато Самуилов си би петата и остави Ботев на произвола на съдбата, отбора бе пред разпад, а буферите се възползваха и ни биха 6:0? Не ви интересува Ботев, а килипира и завладяването на стадиона!
Здравейте! На 03,08,2019г. в темата ви "Ботев повеждаше два пъти срещу Етър, но не успя да стигне до победа", някакъв е влязъл в моя профил и е писал с моя ник baionzi. Дали може да го блокирате? Благодаря!
на 21.01.2024 г.
0
 
 
Темата не е за мангалите от Лаута. Да си гледат безпаричната Круша и великана треньор. Марш от тук, миризливци.
0
 
 
Стига си дрънкал ве келеш ами кажи на жълтите охлюви как започна с бизнеса, защото ние знаем какъв смешко на конци си.
-2
 
 
ДОГАН ЗНАЕЛИ .ТОЯ МАЙЧЕ Е ВТОРИЯ М.ХРИСТОЛОВ.ЦЪРВУЛА СЕ ПРЕВЪЗБУДИЛ
-1
 
 
А при вас какви играят? Между другото имаме прекрасни юноши,така че няма драма. С лидер като Попето отбора се вдигна,а и този треньор прави чудеса. Зингито да си обира крушите.
0
 
 
И тоя като си прибере негрите ще играете ганкиното
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Много специален мач за капитана на Ботев днес
Ботев следи млад нападател от Хърватия
Артур Платек: Аз доведох Попов и Конте, целта е да сме шампиони
Ботев търси успех срещу Славия с мисъл за реванша срещу ЦСКА-София
Ботев отвори нова ложа на "Колежа"! Билетите - по 120 лева
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: