ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Защитник на Ботев: Целта е седмото място, в Пловдив всичко е тип-топ
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:10 / 05.10.2023Коментари (0)3014
© Plovdiv24.bg
Естонският централен защитник Йонас Там пристигна в Ботев през лятото. 31-годишният национал се превърна в твърд титуляр при канарчетата. Той дойде като свободен агент, след като преди това бе част от румънския ФКСБ. Бранителят говори в родината си пред soccernet.ee.

Йонас, как се приспособи към новия си живот? Нова държава, нова среда…

– Бързо. Няма нищо ново. В смисъл, че е относително подобно на Румъния. Също толкова горещо. Всичко е наред.

Как се озова в пловдивския Ботев?

– През лятото се върнах в Естония. Бях свободен агент. Първоначално имаше много предложения от Румъния, включително топ отбори, но условията не бяха точно такива, каквито бих искал. Тогава спокойно изчаках да дойде предложение, с което бих се съгласил. И тогава най-накрая пристигна от България и отидох там.

Имаше ли други оферти от някъде другаде?

– Имаше и от доста интересни места. Получих много привлекателно предложение от Казахстан, но към него бих погледнал след време, когато съм по-стар. Но нямаше много места, където бих отишъл веднага. Такива варианти липсваха. В един момент, когато дойде тази България, решихме със семейството, че е моментът да приемем.

Вероятно е натежал и срокът на договора за 2 години, не само заплатата. Така ли бе?

– Да, точно така. Имаше и предложения от интересни места, но не и за контракт с такъв срок. За мен беше много важно да имам поне двугодишен договор за да не се налага след няколко месеца да се местя някъде. Последните няколко години бяха такива, в които постоянно трябваше да го правя, защото контрактите ми бяха краткосрочни. Сега имам малко дете и не желая постоянно да сменям клубовете.

Остана ли горчив вкус от ФКСБ? За директора бе с най-добри показатели, но собственикът реши друго…

– Беше доста тъжно да си тръгна, защото от страна на феновете отношението към мен беше много добро. Треньорът и спортният директор искаха да остана. Но собственикът решава. В момента ФКСБ е първи в Румъния, но пък се провали в евротурнирите. Не съм се карал с никой. Просто собственикът искаше да доведе румънец на моето място в отбора за новия сезон. Иначе предишната кампания имах най-много игрови минути от всички в тима. Ако Джиджи Бекали е имал нещо против мен, просто нямаше да съм на терена. Все пак беше уникално преживяване. Щастлив съм, че бях в такъв голям клуб в моята кариера. Да играеш пред толкова много хора – рекордната публика за сезона беше 42 439 зрители. Букурещ е голям град, но няма значение къде отивах, навсякъде ме разпознаваха и беше много готино.

По-спокоен ли е животът в България към този момент?

– Твърдо! Пловдив е по-малък от Букурещ, но също е голям град. При това с много история.

Как се живее в град Пловдив, който беше и Европейска столица на културата?

– Някак по-различно и спокойно. Не е толкова нервно, колкото беше в Букурещ. Красиви планини, природа. Всичко е тип-топ!

Смята се, че Ботев е трети по бюджет, как се справяте?

– Има много нови играчи, трябва да се работи по синхрона. Започнахме да печелим, но отборът е сравнително нов, така че е необходимо да тренираме здраво. Но всички възможности наистина са налице. Инфраструктурата наистина е много добра. Мисля, че е от най-добрите в България. Ще видим как ще се развие сезона.

Явно в този район на Европа има голямо текучество…

– Да, обикновено е така, че колкото повече пари има един клуб, толкова повече играчи сменя. Но мисля, че точно сега имаме екип и персонал, с които да продължим смело напред. В началото нещата бяха турболентни стигна се до смяна на треньора, назначен бе и нов спортен директор. Всичко се разви много бързо. Интересното е, че така стана и когато отидох в Букурещ – след седмица дойде нов наставник на ФКСБ. Това е нещо обичайно по тези места.

Комфортно ли е в Ботев и България?

– Да, от клуба се погрижиха – предоставиха ми жилище и кола. Апартаментът е много, много добър. Веднага ми бе осигурено всичко.

Стадионът също е нов…

– Да, отличен. Тренировъчната база също е много добра. Има мини-хотел, терени, включително с изкуствено покритие. Винаги са на отлично ниво. Разполагаме и с фитнес и всичко необходимо. Всичко е на високо ниво.

Какви са впечатленията ти от българското първенство?

– Стилът е малко по-различен, по-южен и техничен. Ние опитваме да задържаме топката, да не се огъваме при преса, да правим извеждащи подавания, но за всичко това е нужен добър синхрон, който трябва да постигнем.

През миналия сезон Ботев бе 10-и, а преди това взе бронз. Какви са целите ви сега?

– В момента минималната цел е седмо място, тъй като праща на бараж за квота за Лигата на конференциите. Тъй като имахме сравнително слаб старт, в момента сме си поставили такава задача.
Още по темата: общо новини по темата: 1180
27.04.2024
27.04.2024
27.04.2024
27.04.2024
26.04.2024
26.04.2024
предишна страница [ 1/197 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Много специален мач за капитана на Ботев днес
Ботев следи млад нападател от Хърватия
Артур Платек: Аз доведох Попов и Конте, целта е да сме шампиони
Ботев търси успех срещу Славия с мисъл за реванша срещу ЦСКА-София
Ботев отвори нова ложа на "Колежа"! Билетите - по 120 лева
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: