ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (5) | Вчера (26)
Иван Попов: Пловдив даде "заявка" и занапред да организира големи гребни състезания
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:20 / 24.07.2023Коментари (0)1131
© Plovdiv24.bg
Интервю с Иван Попов – председател на Организационния комитет на Световното първенство по гребане за мъже и жени до 23 години, което приключи в Пловдив.

Господин Попов, какво чувства председателят на Организационния комитет на най-голямото състезание по гребане, когато види финала и последната дисциплина от първенството?

Честно казано нещо ми липсва. Липсва ми напрежението, липсват ми усилията. Трудно е. По-лесно е да го започнеш.

Когато завърши обаче, вече можете да кажете дали това беше едно успешно Световно първенство?

Работихме много, за да можем накрая да обобщим: да това беше едно много успешно световно състезание по гребане за младежи до 23 години. Постигнахме успехи в няколко направления. Аз съм изключително доволен, че най-после след толкова години и толкова световни първенства в Пловдив, ние имахме българин, който взе медал пред родна публика. Една от целите на всички тези големи първенства е била да помогнем на българското гребане да се възроди. С малко по-добър шанс нашият състезател можеше да бъде и първи. Станахме трети и това е страхотен успех за българското гребане.

Господин Попов, това световно първенство показа ли накъде върви гребният спорт?

Да и тази посока е много добра. Какво показа статистиката? Победителите в първите 8 дисциплини бяха от 8 различни държави. Тази липса на доминация само от една-две страни говори за невероятна конкуренция и за огромно израстване на гребците от много страни. След осмата дисциплина някои страни започнаха да дублират златните си медали – англичаните дублираха при осморката мъже, германците – при четворката. В последна сметка Италия показа традициите си в гребането, като събра най-много медали.

Каква беше оценката на президента на Международната асоциация "Световно гребане“ за първенството в Пловдив?

Изключително висока. Жан Кристоф Ролан ни смята за приятели. Той ми каза, че начинът, по който се чувства в Пловдив е несравним с нито едно друго световно първенство. Заради приема, заради топлото отношение, заради отличния ред, който прави екипа на Световната федерация "излишен“, защото няма какво друго да направи, освен да отбележи, че всички изисквания на международната федерация са постигнати.

Какви новости видяхте в състезателните лодки?

Лодките стават все по-съвършени, но принципните новости са свързани с изкуствения интелект на лодката. Всеки гребец има компютър, който в реално време през цялото състезание му казва къде се намира лодката и също "подсказва“ какво да направи. Това е на базата на много тренировки, които компютърът помни. Решението обаче взема гребецът, изкуственият интелект само помага.

Какво подкрепа можем да очакваме от федерация "Световно гребане“при положение, че наистина успяваме да направим впечатляващо добри световни състезания?

Мисля, че можем да разчитаме на тяхната подкрепа, когато започнем да изграждаме успоредно водно трасе, което ще ползваме само при състезания. Сега дадохме "заявка“ и занапред да организираме големи състезания. Така че нашата работа сме я свършили.

Какво можем да дадем като български опит на следващите организатори на световно първенство по гребане за младежи в Канада?

Готови сме да споделяме опит. Дори и в такива дребни на пръв поглед неща като поставянето на душове за разхлаждане на пристана, където излизат гребците. Тази наша идея например бе използвана на олимпиадата в Токио.

Какви други ползи ще има българското гребане от това Световно първенство?

Българските клубове по гребане вероятно ще си купят на много приемлива цена някои лодки на "Филипи“ или на други производители, които бяха използвани на състезанията. Това е голям плюс за обновяване на материалната база на отборите по гребане.
Още по темата: общо новини по темата: 66
10.04.2024
26.03.2024
14.11.2023
23.08.2023
23.07.2023
21.07.2023
предишна страница [ 1/11 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Много специален мач за капитана на Ботев днес
Ботев следи млад нападател от Хърватия
Артур Платек: Аз доведох Попов и Конте, целта е да сме шампиони
Повече от 6 години Локо няма победа на "Тича"! Ще свърши ли тази серия утре?
Ботев търси успех срещу Славия с мисъл за реванша срещу ЦСКА-София
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: