ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Доброволци помагат на пострадалите в Турция с одеяла и палатки
Автор: Алена Соколчева 13:14 / 07.02.2023Коментари (0)1266
© Facebook
Ситуацията в Турция след земетресенията е изключително тежка и трагична, тъй като говорим за засегнато население от най-малко 5 милиона души. Това каза пред репортер на "Фокус“ Никола Рахнев от "Гората.бг“. "Само двата най-големи града Газиантеп и Адана, които са в епицентъра на двете големи земетресения, които са изключително засегнати, са с общо официално население с над 4 милиона.

Разбира се, около тях има много други малки градчета, които също са пострадали. Положението е изключително тежко, говорим за над 2200 разрушени жилищни сгради и блокове – това е по официални данни на турското правителство. Говорим за буквално за стотици хиляди хора, които са на улицата, защото много от тях нямат домове, в които да се приберат. А голяма част от тях се страхуват дори да се приберат. Думите, с които хората описват ситуацията, са трагедия, ужас, отчаяние, безсилие.

Обемите и размерите на стихията са такива, че хората буквално се чувстват безсилни и не знаят какво и как да направят. И това касае само Турция. По отношение на съседна Сирия ситуацията е аналогична. Там дори е още по-тежко положението, тъй като в Сирия има вече 12 г. война. Там не се допускат такова количество хуманитарни помощи, подкрепа, там липсва добра държавна организация и хората са още по-бедстващи.“

В Турция е стартирало изграждането на палаткови лагери, има захранване с вода и храна за бедстващите, осигурени са множество спасителни екипи от десетки държави, в т.ч. и от България, доколкото имаме информация има вече 50-60 души на терен от нашата страна, допълни Рахнев.

Нощта в Турция е преминала тежко, емоционално, с много страх, с много студ, тъй като температурите в момента са много ниски, а вчера в късните часове е валял и дъжд, примесен със сняг, разказа Рахнев. "Така че с много страх, с много мъка, с много притеснения, защото след два изключително силни, опустошителни труса, десетки вторични, хората просто са емоционално съсипани. Мога да кажа, че в момента ги държи в известна степен все още високото ниво на адреналин, което ще премине в следващите 24 часа и хората ще бъдат още по-отчаяни психически и още по-нуждаещи се физически“.

На въпрос как можем да помогнем, Рахнев отговори: "На първо място, като бъдем хора. Никой не е застрахован и това може да се случи на всеки, трагедията е огромна. Ние имаме повече от една кампании, организирани в България, има много международни кампании, има кампании и в Турция. Но в България има повече от една кампания, организирана за събиране на вещи, за събиране на средства за различни форми на подкрепа. Това, което ние направихме от "Гората.бг“ - отворихме възможност на банковата сметка на фондацията с основание "за пострадалите от земетресения“ да бъдат правени финансови дарения. В рамките на днешния ден успяхме да организираме няколко хиляди одеяла и да закупим, успяхме да организираме закупуването на няколко хиляди дъждобрана, защото продължава да вали, успяхме да организираме няколкостотин литра дезинфектанти, успяхме да организираме и някои други неща от първа необходимост, в т.ч. храни, малко количество палатки. Това са най-нужните в момента неща. Хората имат нужда от топлина – одеяла, дебели плътни дрехи, всякакви видове отоплители, палатки, спални чували. От друга страна имат нужда от храна, от дезинфекция, а и превързочни материали. Най-хубавата помощ е навременната. Моята цел е в рамките на днешния ден да създадем организация и още в рамките на утрешния ден няколко буса да заминат към Турция. И тази помощ, колкото й да е малка, да бъде предоставена максимално бързо.“

Няма официална информация за забрана или ограничения за помощта, наложени от турска страна, обясни Рахнев. "Няма и неофициална такава. Няколко буса с български спасители преминаха успешно и не е имало забавяне. Законодателството между двете страни е валидно и ако някой се опитва да изкара, да речем, газови бутилки или котлони или храна, за която не е имал нужните документи, възможно е да бъде отказан достъп. Но ако всичко се прави законно, съобразно двустранните нормативни актове, нямам информация някой да не бъде допускан“.

Шофирането до пострадалите райони е 16-17 часа от София, така че е не е толкова лесно всеки да може да отиде и да помогне, допълни Рахнев. "Второ, има разрушени пътища, инфраструктура до градовете, освен това в крайна сметка е важно да се отбележи, че условията са зимни и тежки. Т.е. моят съвет е да не тръгват масово хората да носят, а да тръгват хора, които са подготвени с транспортни средства. Няма специални изисквания, ако возите текстил или нещо, което е за дарения по отношение на документи. По отношение на храни и по отношение на неща, които са регулирани – газови отоплители, ел. уреди, има действащо законодателство, което всеки, който тръгва, е необходимо да проучи. Моят съвет е хората да даряват на доказали се организации, дали това ще бъде Лазар Радков "Капачки за бъдеще“, дали ще бъде "Гората.бг“, дали ще бъде Манол Пейков, това е моят съвет – дарявайте към хора, които знаят как да придвижат тези дарения и за които сте сигурни, че в крайна сметка даренията ще стигнат“.

Има огромна вълна от съпричастност в България, категоричен е Рахнев. "В такива моменти на трагедия ние виждаме колко нищожни сме ние хората, незначителни пред една такава огромна трагедия и колко огромни можем да бъдем като човеци. Самият факт, че толкова много компании в България се правят е факт, че всички ние искаме да участваме и да помагаме. До момента ние имаме над 400 уникални дарители, както и стотици хора, които са потърсили информация как могат да бъдат полезни, да предоставят вещи, средства и с какво могат да помогнат, включително доброволци, които са готови да помагат, да пътуват. Предполагам са стотици и желаещите в други организации, които искат да помогнат. Виждаме в социалните медии, че 80-90% от българите изразяват своята съпричастност по някакъв начин.“


Още по темата: общо новини по темата: 259
16.03.2024 »
07.03.2024 »
23.11.2023 »
13.11.2023 »
12.10.2023 »
23.09.2023 »
предишна страница [ 1/44 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Великден 2024 г.
Посетители на нощно заведение в Пловдив се оплакват от полицейско наси
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Удвояват околовръстното на Пловдив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: