ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (28)
Стефка Костадинова: Имаме реални шансове за успех на олимпиадата в Пекин
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:13 / 31.01.2022Коментари (0)1033
Дни преди откриването на зимната олимпиада в Пекин председателят на БОК Стефка Костадинова даде интервю за официалния сайт на БОК. Ето какво сподели ръководителят на нашата делегация за предстоящите игри в китайската столица:

Г-жо Костадинова, отново сме на олимпийска "писта“ след супер емоциите в Токио, този път в очакване за зимните игри в Пекин…

- Така е, няма и половин година след края на летните игри и ето, че вече сме на прага на зимната олимпиада в Пекин. На 4 февруари огънят в китайската столица ще озари отново света със символа на най-благородните и популярни състезания в историята на човечеството. Една от най-големите и мощни държави на планетата приема за втори път олимпийците, а Пекин става първият в историята град домакинствал както на летни, така и на зимни игри.

- Домакините организират олимпиадата в сложна здравна обстановка и при геополитическо напрежение, какви са очакванията и прогнозите?

- Целият свят вече от две години е много различен, спортът също. Няма как – трябва да се съобразяваме с новите реалности, важно е, че игрите ще се състоят и младежите от цял свят ще се съберат за поредната си олимпийска среща. Убедена съм, че домакините ще организират всичко перфектно по отношение на съоръжения и логистика. Споделям мнението на президента на МОК Томас Бах, че спортът не бива да се политизира, той е призван да обединява нациите, а не да ги разединява, което е и един от основните олимпийски принципи. Това ще е първото глобално събитие, което се провежда по план след избухването на пандемията. Светът в момента преминава турбулентен етап от развитието си и точно олимпиадите със своите светли идеали и принципи могат да вдъхнат увереност и надежда на цялото човечество в тези трудни времена. Младите хора, обединени в своите различия, са призвани чрез срещите си в спорта да покажат, че заедно можем да преодолеем несгодите и да вървим към просперитет. Тъй че, да пожелаем успех и паметни мигове за организатори, участници и зрители.

- С какви чувства и надежди изпращате българските олимпийци за Пекин?

- Първо нека напомня, че от дебюта си през 1936 година, България извървя дълъг път за да се утвърди сред авторитетните държави в зимните спортове. С успехите досега, с шестте медала - единият от които златен, страната ни може да се гордее с постигнатото в белите олимпийски стартове, в които приоритет е спазването на феърплей и респект към съперника. Нашият отбор за Пекин е сплав както от опитни състезатели, някои от тях заминават на своята четвърта олимпиада, така и от дебютанти, които за първи път ще изпитат вълненията от уникалната атмосфера на игрите. Искам заедно, като нация да ги поздравим и да благодарим на всеки един от тях за извоюваното право да стартира и да мери сили с най-добрите на планетата. Благодарност и за техните треньори, за хората от щабовете и федерациите, за всички спомогнали за класирането на олимпийски игри. Сам по себе си този факт вече е една съвсем не малка победа.

- Бихте ли се ангажирали с прогноза за представянето ни в Пекин?

- Нека не натоварваме предварително нашите олимпийци с прогнози и очаквания. Помните какво се случи в Токио и как въпреки негативните подмятания на изпроводяк, българите записаха невероятни успехи в японската столица. Сега за Пекин също имаме своите реални шансове за успех. Например в биатлона – традиционно силен наш спорт, изградил през годините престижна школа. В алпийските ски един български талант в момента прави фурор за световната купа, в сноуборда и в ски-скока вече десетина година двамата ни представители са непрестанно в световния елит. Без да е навършила 20 години нашата млада звезда във фигурното пързаляне вече записа престижни класирания на европейската и световна сцена, при това в един от най-популярните спортове… Нека просто пожелаем от сърце успех на българските олимпийци в Пекин. Вярвам, че те ще носят с гордост родните екипи с герба и ще покажат максимума от своите възможности. Нека ги подкрепим като представители на една силна духовно и физически нация.

- И на тази олимпиада спортистите освен с опонентите си ще се съобразяват и с невидимия съперник - вируса...

- За жалост е така и дано е за последно. Виждате как вирусът непрекъснато "атакува“ спортисти и състезания, нарушава подготовката и възможностите за изява. Освен това спортът без зрители е съвсем различен и някак ощетен. Добре че, сега в Пекин надпреварите поне ще бъдат с публика, макар и само от местни хора. Вярвам, че скоро всичко това ще отмине и спортът ще се нормализира. Българският олимпийски комитет отново определи специален "Ковид офицер“, който ще бъде през цялото време с делегацията. Благодаря на екипа на БОК, постарал се както винаги да осигури всичко необходимо като условия, транспорт, посрещане, настаняване, медицински грижи и логистика, за да могат българските спортисти да мислят само за успешното си представяне на олимпиадата.

- В заключение, какви са вашите пожелания за предстоящата олимпиада?

- Желая здраве и хубави дни за участници, гости и организатори на ХХІV зимни олимпийски игри. А на зрителите, слушателите и читателите у нас – много приятни вълнения и емоции с изявите на световните спортни звезди и - надяваме се - с успехите на българските олимпийци. На добър час, Пекин 2022!
Още по темата: общо новини по темата: 31
20.02.2022
20.02.2022
16.02.2022
15.02.2022
15.02.2022
13.02.2022
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Маричанки вдигат пред Общината двете спечелени купи този сезон
Отдавна не беше се случвало! Без глоби за Локо и Ботев след мачовете от 30-ия кръг
Безплатни тренировки и много награди на празник в район "Тракия"
Кметът на "Тракия" откри международен турнир по джудо с над 730 участници
Крумовград с нов отговор: Някой щеше още да храни отбора с кренвирши и лютеница, ако не бяхме инвестирали в Арда
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: