ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
ФК Копенхаген с изключително подробно представяне на Пловдив и Локомотив
Автор: Стойчо Генов 11:04 / 04.08.2021Коментари (3)9208
©
Датският ФК Копенхаген представи изключително подробно предстоящия си съперник Локомотив Пловдив в третия предварителен кръг на турнира Лига на конференциите, видя Plovdiv24.bg. Първият двубой е утре (5 август) на "Лаута", а реваншът е на 12 август в датската столица.

Plovdiv24.bg публикува с известна редакция материала за Локомотив Пловдив в официалния сайт на Копенхаген.

За четвърти път в клубната история на Копенхаген предстоят два мача срещу български отбор. Всеки път сме стартирали като гости и всеки път сме играли на националния стадион "Васил Левски" в София.

Сега пътуването ни ще е до южната част на централна България - Пловдив, който е вторият по големина град в страната и се намира на приблизително 150 км от столицата София.

Топло посрещане

Пловдив има репутация на един от най-старите градове в Европа с около 6000-годишна история с влияния от много различни култури. Така че, ако сте туристи и разполагате с достатъчно време, в града има много забележителности за разглеждане. Европейският съюз обяви Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 г. Тази награда беше присъдена на Риека през 2020 г.

Климатът обаче също не предразполага за прекалено дълги градски разходки между църкви, джамии, музеи и паметници, тъй като температурите през последните няколко дни достигнаха до 40 градуса, като дори се очаква да бъде толкова горещо и по време на мача.

Историята на клуба

Локомотив Пловдив е основан през 1926 година под името Спортклуб Пловдив и по този начин наближава своята 100-годишнина. Най-старият клуб в града (и в България) обаче е местният съперник Ботев Пловдив - създаден през 1912 година.

Локомотив Пловдив обаче получава своето настоящо име чак през 1957 г. след неуправляема поредица от клубни сливания и промени в имената след Втората световна война. България беше част от Източния комунистически блок и управляващите преструктурираха цялата спортна система според съветските идеали и принципи. Това пък наред с други неща, позволяваше само на малък брой клубове от всеки регион да участват в елитното футболно първенство.

Английската страница на Уикипедия на PFC Lokomotiv Plovdiv прави опит да прегледа всички промени в клуба и името и показва колко сложно може да бъде проследяването на корените на клуба. Това е почти като родословие и ако се върнете достатъчно далеч назад във времето, тогава всеки е някак свързан с всеки.

Дербито

Човек обаче трябва да бъде внимателен с това понятие, защото съперничеството между двата големи пловдивски клуба днес, Локомотив и Ботев, не прилича на мирно братовчедско парти и според съобщенията почти може да се сравни с "Вечното дерби“ между Левски София и ЦСКА София .

В неделя Локомотив Пловдив игра в по-спокойно "железничарско дерби", когато загуби с 0:1 като гост срещу Локомотив София. И двата клуба с името Локомотив имат корени в общността на железничарските работници в двата града, така че между двата клуба има приятелски отношения. Локомотив Пловдив даде почивка на  4-5 титуляри в сравнение със стартовите 11 от първия кръг на първенството срещу Лудогорец (1-3) и с двата мача от Лига на конференциите срещу Словачко.

Успехи на клуба

Локомотив спечели първата си шампионска титла през сезон 2003-2004 г., а на следващата година спечели бронзови медали. Оттогава обаче нямаше класиране в Топ 3 до миналия сезон, когато стана №2 след Лудогорец, който пък грабна 10-ата си титла поред. Локомотив обаче спечели само един от 5-те мача в плейофната фаза, но за щастие този успех беше срещу конкурента ЦСКА София и по този начин спечели битката за второ място.

Двата предишни сезона Локомотив спечели Купата на България и затова сега играят европейски турнири за трети пореден сезон.

Локомотив все още не е участвал в групова фаза от европейски турнир, но през миналия сезон не беше далеч от елиминирането на Тотнъм. Българите поведоха с 1: 0 и имаха тази преднина до 890-ата минута, преди Тотнъм да изравни с дузпа, а пет минути по-късно отбеляза победния гол. Петима от тогавашните титуляри на пловдивчани обаче вече не са в клуба.

Треньорът

40-годишният Александър Тунчев пое поста през ноември 2020 г. и това е първата му треньорска работа, след като прекрати активната си кариера като централен защитник в Пловдив. Той беше помощник-треньор от 2016-20 при Бруно Акрапович, който изведе Локомотив Пловдив до двете купи през 2019 и 2020 г., но през есента премина в ЦСКА-София.

Като футболист Тунчев играе четири години в Лестър от 2008-12, но и бе преотстъпван в Кристъл Палас. Той също така има 26 мача за "А" националния отбор на България от 2004 до 2009 година.

Отборът

На вратата можем да очакваме да видим 35-годишния Илко Пиргов, който имаше героична роля в реванша от втория предварителен кръг срещу Словачко, когато спаси три наказателни удара на чехите.

Всеки път той ставаше и се разхождаше тихо и спокойно, сякаш нищо не се бе случило, но също така го е правил и преди и има репутация на специалист по дузпите. Когато Локомотив спечели финала за купата през 2020 година, той беше пуснат в игра в края на продълженията, само за да пази в предстоящите дузпиз. Тогава той спаси една, но това беше достатъчно, за да осигури на Локомотив Пловдив националната купа.

В неделя обаче германецът Лукас Редер дебютира, след като клубът го привлече това лято от VfB Lübeck. Като 20-годишен той играе два мача в Бундеслигата и за Купата на Германия с екипа на Байерн Мюнхен през април 2014 година, когато Мануел Нойер беше контузен. Оттогава той се е подвизавал последователно във Витория Сетубал, Брадфорд и Рот-Вайс Есен.

Двама централни защитници също са нови за клуба - украинецът Алексий Биков (който те наеха от ФК Мариупол и първоначално от академията на Шахтар) и Артур Крачун, играч на националния отбор от Молдова, който е под наем от Хонвед (Будапеща). Третият централен бранител обикновено е французинът Кристиан Гомис, привлечен от втория отбор на ПСЖ през октомври 2020 г.

Вероятните халф-бекове са Бирсент Карагарен - настоящ национален футболист на България, и англичанинът Конър Руан, който е роден в Манчестър, но се мести в Испания на 9-годишна възраст. Там е играл за по-малки испански клубове, а преди да се озове в Пловдив е бил за няколко сезона във финландския ФК Интер.

В центъра на терена Локомотив играе с Първизджон Умарбаев (29 мача за националния отбор на Таджикистан), бразилеца Лукас Салинас (който преди идването си Пловдив е играл в някои по-малки португалски клубове) и Петър Витанов, който дебютира за българския национален отбор тази година.

В нападение Георги Минчев и капитанът Димитър Илиев са фаворити, а те бяха и най-добрите голмайстори на клуба през миналия сезон съответно с 9 и 12 гола в лигата. Минчев дойде миналата година в отбора и също като Витанов дебютира за националния отбор тази година.

Димитър Илиев е роден и израснал в Пловдив, но е играл в много различни български и полски клубове преди да се върне отново в Локомотив през 2018 година. Той е капитан на клуба, а също има и 9 мача в кариерата си за българския национален отбор.

В неделя френският офанзивен играч Винсен Марсел, когото Локомотив привлече официално в петък от Б-отбора на Витория Гимараеш, дебютира при загубата с 0:1 от Локомотив София. В кариерата си той има десетина мача за първия отбор на френския Ница.
Още по темата: общо новини по темата: 727
21.05.2022
20.05.2022
20.05.2022
20.05.2022
19.05.2022
18.05.2022
предишна страница [ 1/122 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-3
 
 
бай клоши каза убиваме ги тия с шес на нула .гаранция
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Радост на "Лаута"! Капитанът на Локомотив подписа нов договор
Черно море се надъхва за мача с Локо
Синът на Кривия отново тренира с мъжете на Локо, отлична новина за Евандро
Фенклубът на Локо към Хоркаш: Ела на стадиона, за да получиш изпращането, което заслужаваш!
Зума разказа за оферта от 3 млн. долара от Юве и за гол от 40 метра срещу вратар №1 в света
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: