ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Сдружение ПФК Ботев: Не трябва да ни притеснява фактът, че емблемата на клуба е твърде подобна с тази на Рапид Виена
Автор: Стойчо Генов 09:32 / 27.07.2021Коментари (39)10069
©
Сдружение ПФК Ботев Пловдив, което издава официално "жълто-черния" бюлетин "канарче", публикува интересен материал в Брой 6 на тема "Емблемата на клуба". Съвсем логично авторите правят аналогия с тази на австрийския Рапид (Виена), но и обясняват подробно защо този факт не бива да притеснява "жълто-черната" общност.

Plovdiv24.bg публикува голяма част от любопитния материал за емблемата на ПФК Ботев:

Емблемата на Ботев Пловдив! Първата официална емблема на клуба! През годините на гърдите си с чест са я носили велики мъже и са постигали славни победи! Много деца и фенове са я рисували по бележниците и знамената си и продължават да го правят! За всички ботевисти тя е нещо съкровено и свято!

От къде произлиза обаче? Каква е символиката?

За нашата емблема със сигурност знаем, че е официално приета и регистрирана през 1923 г. Неотдавна беше открит протоколът от 1917 г., с който въпросната емблема е предложена за пръв път от Мирослав Дечев и е одобрена на вътрешно събрание. До този момент от клуба са използвали различни знаци и символи за лого. В същия протокол е описана и символиката на емблемата: "Червено, бяло и зелено са цветовете на трибагреника на Царство България, като в същото време означават и кръвта на героите, чистотата на душите и плодородието на България. Щитът с клубните цветове е символ на храбрите. Нескончаемият кръг – на вечността.“

Безспорен факт обаче е, че емблемата на Ботев е твърде подобна с тази на Рапид Виена.

Но може би посоката е друга – отборът на СК Велика Сърбия, който също има сходна емблема през 1913 г.? Кой е първоизточникът?

Нека се спрем на Рапид Виена. Отборът е създаден през 1898 г. във Виена под друго име, като го сменя на Рапид през следващата 1899 г. Първите цветове на клуба са червено, синьо и бяло и съответно първата известна емблема е твърде различна. В търсене на достоверна информация се свързахме с Лорин Розенберг от музея на Рапид във Виена. Ето какво ни сподели той:

"За самата емблема, ако трябва да съм честен, самите ние не знаем как сме се сдобили с нея. До 1906 г. играем в синьо-червено и използваме старата емблема. Вероятно това е времето, в което става и смяната на емблемите. В нашия музей имаме значка с новата емблема която е датирана 1907 – 1908 г. 

За съжаление, както казах, не знаем кой е създал този символ и само можем да спекулираме за смисъла му. Предполагам, че дизайнерът е искал да запази традиционните цветове от създаването на клуба – синьо и червено, но и да покаже новите цветове – зелено и бяло. Ето защо в горната част има класически щит с новите цветове, който е поставен върху син правоъгълник, на който с червени букви е изписано "Рапид“. Около тях е описан златен кръг, който през 1968 г. се заменя с лавров венец – в чест на спечелената 25-а национална титла, което за времето си е рекорд за Европа“.

Всичко това, трябва да признаем, прави твърде вероятна възможността първата официална емблема на Ботев наистина да е повлияна от австрийския клуб въпреки липсата на конкретни доказателства и исторически факти.

А трябва ли това да ни притеснява? Отговорът е еднозначен – Не!

Причините за това са неизброими, но някои от тях са:

➔ Това е автентичен стар символ, носещ духа и традициите от началото на 20-и век – времето, в което е създаден Ботев Пловдив.

➔ Исторически това е първата официална емблема на нашия клуб и от момента на приемането й тя е носител на традиционни за Ботев и България цветове и символи и има силен емоционален заряд.

➔ Емблемата е събирателен образ на многогодишните усилия и себераздаване на нашите велики футболисти и треньори, както и на вярата и надеждата на цялата жълто-черна общност.

Затова ще продължаваме гордо да я поставяме на знамената си и нека си пожелаем да дойде момента, в който ще се чудим къде по нея да разположим звездите за спечелените титли!
Още по темата: общо новини по темата: 656
30.05.2022
29.05.2022
29.05.2022
29.05.2022
28.05.2022
28.05.2022
предишна страница [ 1/110 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Естествено, че не се притесняват. Те селяните кога са се притеснявали да крадат?
0
 
 
Трактористааа... къде си да ми кажеш кой първи и повече сере в чужди теми:)
-4
 
 
Това партийно отборче, което Кочо Гяуров го възстанови кой го е еня за него.Срам сте за града потни селяци. Забийте си петата и 6-те бахура в дивия и за Стряма.
-1
 
 
Сдружение ПФК Ботев: Не трябва да ни притеснява фактът, че всичките ни песни са откраднати, Не трябва да ни притеснява фактът, че подправяме исторически факти и събития! В момента се подготвят документи, които ще бъдат открити следващата година и ще докажат категорично, че сме най-старият клуб на планетата
-3
 
 
Жълтите лъжи край нямат. Така си им мина жалкия животец - в лъжи и измами. Лъжа след лъжа, измама след измама и животеца им мина.
+3
 
 
Гледам, че стрелочниците газ пикаят, кръв серат. Когато това се случи, означава че Ботев е на прав път.
+2
 
 
Наглите мангали още ги помним как заляха тату-студията да си сменят годините на татусите, седнали почти вековна емблема да коментират. Седнали и история да коментират, след като ОТКРАДНАХА историята на вече несъществуващ пловдивски клуб, с който техния оригинален е имал дори загубени мачове с голова разлика 11:1. Така или иначе, дори и по някаква невъзможна случайност да докажат, че са наследници на Спортклуб, то този наследник бе официално закрит с постановление от Районен съд Пловдив през 2001 г. Това нещо, дето играе на Лаута без пари от отогава-насам е преименуван и преместен в Пловдив отбора на Велбъжд Кюстендил. Жалка сган миризлива. Срам за града ни.
Нищо не пишете - днес в Пловдив, в спортната зала има волейболен мач за суперкупата на България.
на 27.07.2021 г.
+2
 
 
Стиксе, задръсти компа от нови никове бе, мастийо гнусна! Марш на Лайна-ута!
+2
 
 
Кюстендилци честит юбилей!!!С пожелание и 100 стогодишнината да е отпразнувате така както 80г.!!Комплексирани помияри!
-4
 
 
Вие сте най-стари и автентични, по стари и от макетата, но това е само в пилешките ви мозъци !!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
"Канарчетата" се похвалиха с повиквателни за националните отбори за девойки
Черно море загрява за Ботев с отбор от Втора лига
ПФК Ботев с остра позиция: Безобразно и тенденциозно съдийство!
Ботев отвори една трибуна за контролата с Марица
Ботев го иска, ЦСКА-София го включи в трансферния списък! Кой ще спечели?
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: