ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
От "Лаута": Наздраве и честит празник! Да пребъде Локомотив Пловдив!
Автор: Стойчо Генов 10:13 / 29.06.2021Коментари (3)3222
©
Днес, 29 юни, е патронният празник на Локомотив Пловдив! Когато в началото на ХХ век българските футболни клубове полагали основите си, всеки от тях избирал (наред с цветовете, знамето) и свой празник. Той бил свързан с патрона на клуба – Стефан Караджа, Петър Парчевич, Васил Левски – или с някой от големите християнски празници – Гергьовден, Димитровден.

Когато на 26 юли 1926г. деятелите от Караджа и Атлетик скрепили своя съюз, основавайки Пловдивски Спортклуб, те определили Петровден за патронен празник.

Въведена била и традиция да се играе нарочен мач, посветен на патронния празник. През 1936г. например била поканена Славия София – първенец на столицата и няколко месеца по-късно държавен първенец. В този приятелски мач белите отстъпили на пловдивския първенец с 0:1.

След 1944г. традицията да се отбелязва патронния празник била посечена. В пълна степен това важало за клубовете, избрали някой деня на някой християнски светец.

Така се случило и при Пловдивски Спортклуб – наред със смяната на имената и различните "реорганизации", клубът бил принуден да престане да отбелязва Петровден.

Ето как днешният празник бе отбелязан от Фенклуб Локомотив Пловдив:

Днес е Петровден – празникът на нашия клуб, който бил тържествено честван в годините до 1945-та. Поздравявайки всички от черно-бялата общност, отправяме поглед към миналото, но по много неочакван начин.

Тази историческа "разходка“ ще започне от съвсем скоро, за да се върне отново в днешния ден.

Преди няколко седмици, Клубът на привържениците на Локомотив, в партньорство с пивоварница "Каменица“, промотира фенската бира "Истинските майни“. Припомняме днес това, защото всъщност Петровден е своеобразен празник и за… "Каменица“. Както е известно, бирата носи своето име от тепето Каменица. А "Каменица“ е превод от гръцкото "петрос“ – камък, скала, и затова тепето е наричано още Петрица, Петреница. Именно на неговото място през 1882 г. е построена пивоварната.

Още през 1880 г. обаче създателите на пивоварната - Рудолф Фрик и Фридрих Сулцер направили малка работилница за бира в подножието на Джамбаз тепе край Понеделник пазар. Това е кварталът "Тепе алтъ“, а той е именно мястото, където на 25 юли 1926 г. започнал живота си нашият клуб.

Тази бе втората причина да отбелязваме клубния празник по начин, свързан с "Каменица“. Третата отпраща към железничарската линия в летописа на клуба. Това е така, защото създателите на "Каменица“ били свързани с железниците: Рудолф Фрик бил машинен техник в пловдивското железопътно депо, а Фридрих Сулцер – локомотивен машинист.

Най-сетне, има и четвърта историческа причина да обвържем днешния клубен празник с "Каменица“ – и тя е най-изненадващата, но и най-впечатляваща.

Както е известно, създател на три от клубните емблеми, включително настоящата (през 1959 г.) е пловдивският художник Христо Николов – привърженик на нашия клуб и негов член още от 30-те години. Той бил човек с голям талант във визуалните изкуства - пионер във въвеждането на неоновата реклама в България, автор на художествени филмови плакати. Най-сетне, Христо Николов бил автор и на търговски (запазени) марки. А една от тях е на бирата "Каменица“, която той създал през 1967 г. и която била ползвана за много години напред.

Имайки предвид всичко разказано дотук, исторически правомерно е да отбележим днешния празник с наздравица от "Истинските майни“ – за здравето на всички от общността и добруването на нашия клуб!

И последна отпратка към миналото: на 16 май 1900 г. "Пловдивски ек“ известил гражданството, че "г-да Фрик и Сулцер успяха тази година, като усъвършенстваха системата на произвеждението, да приготвят бяло и черно пиво, щото да не е по-долно от иностранните пивоварници.“

121 години по-късно по своеобразен начин подновяваме тази традиция на "черно-бялото“ пиво.

Наздраве и честит празник!

Да пребъде Локомотив Пловдив!
Още по темата: общо новини по темата: 727
21.05.2022
20.05.2022
20.05.2022
20.05.2022
19.05.2022
18.05.2022
предишна страница [ 1/122 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 29.06.2021 г.
0
 
 
Локомотив е създаден 1936г.През 1937 СПОРТКЛУБ-ЛОКОМОТИВ 1936 резултата е 13-0.Съд за фалшивата Ви история след изборите .
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Избраха Динко Хоркаш за най-добър вратар в България за 2023 година
Футболист на Локо за свой съотборник: Той е "перде", има много хъс и голов усет
Фенклубът на Локо с важен призив към привържениците на всички отбори
След обрата от 2:0 до 2:5 Локо не загуби в 9-о поредно гостуване на Славия
Страхотно! Треньор от школата на Локомотив на стаж в Барселона
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: