ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Забраняват на учениците да ходят в моловете в Пловдив!
Автор: Диана Бикова 13:29 / 13.03.2020Коментари (5)30127
© Plovdiv24.bg
Снимка: Архив
Областният кризисен щаб е решил МБАЛ "Св. Мина" да приема пациенти със съмнения за коронавирус, ако има пик на заболеваемостта. Това съобщи след заседанието областният управител Дани Каназирева, предаде репортер на Plovdiv24.bg

Привеждането на "Св. Мина" в готовност е вторият етап от мерките в условията на разпространение на коронавирус. Бившата Първа градска болница ще бъде ремонтирана и в нея ще се обособят 192 легла за пациенти.

"Избрахме и се спряхме на "Св.Мина", тъй като е с по-малка натовареност и там се извършват по-малко дейности. Мислихме за Белодробна, но тя е извън системата от доста време, там се нуждае от сериозна подготовка" - каза Каназирева.

Към момента в пловдивските здравни заведения има 142 легла, които ще се използват за пациенти с COVID-19. След изчерпването им ще се използва капацитета на "Св. Мина". Областният кризисен щаб е обсъждал и трети етап, но към момента той няма да бъде обявяван.

Дани Каназирева каза още:

"Всички болници ще направят постъпки за закупуване на допълнителна апаратура за обдишване. Ще видим наличността. Очакваме всеки момент защитни облекла, още в понеделник сме предали списъка.

Апелирам, моля всички граждани на територията на Област Пловдив, да бъдем отговорни. Смятахме да въведем изискването всеки, който влиза в магазин, да е с маска. Вчера една жена от Куклен, върнала се от Италия, отишла до магазин. Обади ми се кметицата, открихме я с МВР. Установиха я и я придружиха до дома й.

Все още няма промяна на нормативната уредба. Ако има налагане на глоби, ще се налагат от РЗИ. Ако има задържане - от МВР.

Пускат се указания към детските градини и ясли: да се закупят безконтактни термометри и на всяко дете да се измерва температурата. Това е мярка, която може да ограничи и разпространението на грип Б.

Ще изчакаме решенията на МС за обществени места - кина, театри, заведения. Всички мерки в общините ще се съгласуват с областния кризисен щаб. Няма положителна проба в Пловдив".

Д-р Ваня Танчева Манчева, директор на РЗИ Пловдив:

"В Инфекциозна клиника под наблюдение снощи бяха 7 пациенти, но обстановката се променя и може вече да са 10. Взети са проби и са изпратени в Стара Загора".

Тя отправи призив към по-възрастните хора, които са уязвима група, да се изолират и да излизат навън само по изключение. 

Използването на "Св. Мина" е по решение на областния кризисен щаб, каза директорът на общинското здравеопазване д-р Калин Калинов. Мерките са превантивни. По думите му, първо трябва да се разговаря с медиците от "Св. Мина", за да се види дали са обезпечени с облекло и как ще бъде заплатен труда им.

Каназирева отсече, че в момента изобщо не трябва да се говори за пари. "Важното е, че 142 легла ще бъдат отделени и няма да се ползват за друго. Когато бъдат изчерпани тези легла, минаваме към "Св. Мина", обяви областният управител. 

Дани Каназирева каза още, че са изискани всички графици за дезинфекция на обществения транспорт в цялата област и ще се правят внезапни проверки на всяка фирма.

Областният управител отправи апел към всички граждани, когато са на публично място, да спазват дистанция един от друг.

"Това, че учениците не са на училище, не означава, че моловете трябва да са пълни. Ще направим среща и с всички големи вериги в Пловдив и ще изискаме да не допускат повече от 50% от капацитета" - обяви тя. 

Директорът на Спешна помощ д-р Христозов каза, че всички 18 линейки имат нови респиратори. Ситуацията е спокойна, хоспитализирането става бързо - каза той.



Още по темата: общо новини по темата: 17015
28.03.2024 »
27.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2836 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Че да ги затворят тия молове, спират концерти, а в моловете натъпкани кат овце!
+1
 
 
абе как от Пловдив ще се пращат пробите чак до Стара Загора, толкова ли няма лаборатория тук, ПЪЛЕН КРАХ
0
 
 
Абе Каназирева, пак да питам маски от къде? Защо една кутия струва 140лв ( имало маски по 3лв бр.)?Съвземете се и стига глупости, че работата ще стане дебела...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Аматьорски футбол
Катастрофи в България
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: