ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Взимат проби от Братската могила, обследват състоянието
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:58 / 03.06.2024Коментари (3)4491
©
Мемориален комплекс "Братска могила“ е изграден по проект на скулптора проф. Любомир Далчев и архитектите Любомир Шинков и Владимир Рангелов. Монументът символизира тракийска могила, а погледнат отгоре наподобява стилизиран каменен венец. Дългата 90м скулптурна композиция е посветена на борбата за Освобождението от османска власт, Съединението на България, Септемврийското въстание и антифашистката борба. В средата на паметника е горял "вечен огън".

Пространството пред Братската могила е едно от популярните места за отдих и забавления в града. През последните няколко години, особено в годината на титлата Европейска столица на културата -2019 и след нея, там се проведоха множество културни инициативи – състезания, концерти, детски празници, изложби и др. Мястото бе използвано и за създаване на няколко филмови продукции от чуждестранни компании.

За Братската могила днес се грижи Историческият музей, а Общинското предприятие "Чистота" поддържа гранита отвън и премахва графити. Могилата е отворена за посетители от понеделник до събота, включително, разказа директорът на музея Стоян Иванов.

"В миналия мандат с помощта на кмета на район "Западен“ Димитър Колев и отдел "Култура“, монументът бе изцяло пребоядисан, монтирано бе видеонаблюдение на стойност около 10 хил. лева – отвън и отвътре. От тогава вандалските прояви са значително по-редки, няма и нови графити“, разказа директорът на РИМ Стоян Иванов.

"В края на миналата година, Община Пловдив възложи на РИМ да организира цялостното конструктивно обследване на сградата. За целта в бюджета на музея бяха гласувани средства в размер на 73 500 лв. В момента експертите от музея, заедно с група архитекти извършват конструктивното обследване. То е разделено на два етапа. 

В Етап 1 се изследва реалното състояние на могилата, взимат се проби от стените, прави се геодезично, архитектурно и конструктивно обследване, като в края на юни, когато приключи договора, експертите ще представят доклад-становище какви проблеми има и предписание какви мерки трябва да се предприемат. 

Етап 2 включва изготвяне на проект и КСС. Така при актуализацията ще знаем какъв финансов ресурс е необходим, за да може той да бъде осигурен и да се пристъпи към изготвяне на техническо задание и обявяване на обществена поръчка, какъвто е закона“, коментира заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов

Той допълни, че след ремонта по укрепване на съоръжението, ще се пристъпи към Етап 3 – възстановяване на скулптурните композиции. Счупените части и елементи от тях в момента се съхраняват в музея. Когато се извършат дейностите по укрепване
©
и се възстановят композициите, община Пловдив ще организира обществен дебат, относно възможностите за разширяването на функционалностите на сградата.

По договора за предварително проучване на обекта 

"Мемориален комплекс Братска могила“, в част Архитектурна се извършва: проучване на документация, заснемане, включващо ситуация, разпределения на ниво скулптурна галерия и ниво площад, софит, вертикални разрези, фасади, характерни детайли, изследване на патологиите, фотодокументация, изработване на задание за проектиране и др. Част "Конструктивна“ обхваща техническото обследване по отношение на установяване на якостните и деформационните свойства на материалите и др., които ще завършат с обобщени препоръки за възстановяване или усилване на отделните конструктивни елементи и групи от такива.

"Паметникът е открит официално на 9 септември 1974 г. в чест на 30-годишнината от деветосептемврийския преврат. След 1989 г. монументът е ограбван няколко пъти, като металните елементи от скулпторите се съхраняват в хранилищата на комплекса. През 2010 г. е имало инициатива за реконструкция на паметника в закрит арт център и концертна зала, която не е реализирана. Щастлив съм, че сега община Пловдив е предприела конкретни и реални дейности за възстановяване на мемориалния комплекс“, каза още Стоян Иванов.


Още по темата: общо новини по темата: 23
13.06.2023 »
29.03.2023 »
24.09.2022 »
03.04.2021 »
17.01.2021 »
03.07.2020 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
За по-младите ще припомня, че тази “братска могила” бе издигната само и единствено в памет на загиналите шумкари в терористичната им борба против Правителството на Царство България!!!
0
 
 
Хората си изградиха държавите наново, построиха нови сгради, музеи и библиотеки за чудо и приказ. Само Ганчо си чегърка 35 години плесента и удря по едно евтинко латексче върху разни бузлуджански развалини. Живот като в стара панелка с малко стиропорче отгоре, от лесно запалимото.
-2
 
 
Тя кметицата Тони Стойчева , днес каза че тя го е организирала така .... Явно пак си преписва слава горката... Преписва каквото напишат медиите ! Тая кметица е трагедия
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Олимпийски игри в Париж 2024
Хороскоп за деня
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Как ще оцените началото на мандата на новия кмет Димитров?
Слаб (2)
Среден (3)
Добър (4)
Много добър (5)
Отличен (6)
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: