ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Тотев: Ще строим паркинг под Пеещите фонтани, само ако има нужда
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:57 / 04.09.2013Коментари (1)4280
© Plovdiv24.bg
С 28 гласа "за" и 13 "против" ОбС на Пловдив прегласува решението за поемане на нисколихвен кредит за изграждането на подземен паркинг под фонтаните в Цар Симеоновата градина, предаде репортер на Plovdiv24.bg. То беше върнато от областният управител Венцислав Каймаканов.

В хода на дебатите на днешната сесия стана ясно, че управлението на Община Пловдив няма за цел на 100% да изпълни строителството на съоръжението. Преди гласуването на точката отново имаше големи спорове между съветниците от управляващата партия и опозицията дали изобщо е нужно изграждането на такъв паркинг.

"Ще построим паркинга, само ако има нужда от него", подчерта самият кмет Иван Тотев

Припомняме, че в интервю за Plovdiv24.bg, авторът на проекта арх. Прокопиев подробно разказа за подземното съоръжение.

Строителството на обществен подземен паркинг под съществуващото езеро в рамките на бетоновото корито е обусловена от необходимостта да се осигури достъпна среда за всички посетители, смята авторът на проекта. Според него това ще бъде сериозен опит за разрешаването на проблема с автомобилния достъп и обслужването в Цар Симеоновата градина.

Предвиденият за изграждане обществен подземен паркинг под дъното на езерото ще е с капацитет до 170 автомобила. 8 ще са паркоместа за хора с увреждания. Съоръжението ще е на едно ниво, тъй като установените подпочвени води в зоната са технически проблем за реализиране на повече, каквато идея имаше в началото (вж. снимка номер 3, която онагледява първоначалната идея за паркинг с две нива), разясни Прокопиев.

Подземното съоръжение ще е разположено в проектните граници на езерото и съществуващото бетоново корито. Това условие е указано в плановото задание и прединвестиционното проучване с цел осигуряване на естествена среда за развитието на близко разположени дървесни видове. Главният подход към подземния паркинг ще е от ул."Авксентий Велешки".

Автомобилният достъп е решен чрез шлюзово разширение на платното за сметка на широкия 6.00 м тротоар и двупътна автомобилна рампа с ширина 7.50 м. Рампата е с бетонова настилка, наклон около 11% и предвидено подгряване на конструкцията против обледеняване. Предвидени са автоматични бариери и паркинг-автомати за контрол на достъпа.

В покривната конструкция над входа е предвидено зенитно осветление чрез светлинни куполи с диаметър 2.00м. Спазвайки нормите на Наредба № І з-1971 на МВР и МРРБ, при капацитет 170 автомобила и застроена площ около 5 600 кв.м e осигурен втори евакуационен автомобилен изход. Рампата е от източна страна, като в аварийни ситуации ще позволи извеждане на автомобили от подземното съоръжение чрез съществуващия паркинг на кафе-сладкарницата към ул. "Авксентий Велешки", сподели още архитектът .

Пешеходното обслужване на посетителите е осигурено чрез три вход-изхода, разположени в 40-метров достъп, отговарящи на нормите за евакуация в аварийна ситуация: основен автомобилен и пешеходен достъп през рампата и помещението на охраната, изход "Парк" чрез трираменна стълба и изход "Симфония" чрез стълба и асансьор, позволяващ ползване от хора с увреждания и детски колички. Влизането е предвидено с контрол на достъпа, а именно само за клиенти чрез чекиране на входните врати с билета от паркинга. Заплащането на престоя ще е безкасово, на паркинг банкомат, разположен преди изхода.

С цел по-добра визия на пространството под земята се предвижда изпълнение на инсталационен коридор по периметъра на паркинга, които прибира основната част от проводите на вентилационната, технологична част на фонтаните и силови мрежи на инсталациите. В общото пространство са разположени предимно осветителна и спринклерна уредби.

Съществен елемент от вентилацията на паркинга са отворите в покривната конструкция, оформени като елипсовидни острови във водната повърхност.

АНКЕТА:
Подкрепяте ли изграждането на паркинг под езерото в Цар-Симеонова градина?

За
Против

Тази схема позволява системата да работи в режим, близък до естествената вентилация, като се създава надналягане в общия обем с естествен изход отворите в средата на езерото. Проектът предлага места за паркиране на автомобили с АГУ. За тази зона е предвидена задължителната вентилация с датчици за следене на микроклимата в помещението.

Конструкцията представлява водоплътна кутия, разположена под дъното на езерото. Съоръжението е с монолитна стоманобетонова безгредова конструкция, изпълнена като видим бетон с гладка повърхност. Равните тавани позволяват монтиране на специалните инсталации и осигуряване на максимална светла височина - 2.50 до 2.60 м. с наклони на конструкцията, необходими за празнене на езерото.

Фундирането е с обща фундаментна плоча с дебелина 35 см и покривна плоча с дебелина 28 см. Приетите конструктивни оси 7.50 / 7.50 м предполагат удобни платна за движение и обособяване на 3 паркоместа. Основния обем на паркинга условно е разделен на три зони, оформящи димни резервоари съгласно противопожарните норми с площ под 1500 кв.м. В зоната на отворите в покривната конструкция са предвидени водосборни решетки с помпени групи за проникнали повърхностни води.

Подът ще бъде изпълнен с шлайфан бетон и финишно покритие от саморазливна полимерна настилка с минимална дебелина. Не се предвижда полагане на мазилка върху бетоновите плоскости. Колоните и тавана ще бъдат боядисани в различни цветове и обособени сектори с цел по-добра ориентация на посетителите в пространството. Отговорна част от проекта е изпълнение на хидроизолационните работи, които са разработени подробно и представени в специален проект "Хидроизолации".

Важна част от проекта са специални инсталации и визуална комуникация, контрол на достъп и видеонаблюдение, позволяващи високо ниво на сигурност, вентилация, безпроблемна експлоатация и добро обслужване на посетители. Пред входа на паркинга е предвидено разполагане на дисплей, указващ наличието и броя на свободни места.


Още по темата: общо новини по темата: 244
27.12.2023 »
24.09.2023 »
13.07.2023 »
30.03.2023 »
26.02.2023 »
11.01.2023 »
предишна страница [ 1/41 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
в района е ЖИЗНЕНО ВАЖНО да го има този паркинг! последно смятах само на нашата улица живеят около 300-400 семейства които имат автомобили, някой по 2! улицата ни побира максимално 40 и е синя зона. като дойдат и още 100 човека на разходка в градската и си паркират колите + работещите + ако случайно има и някакво събитие в синдикалния дом + брилянтини и други такива...? ние къде да паркираме? на луната? в Пловдив има разни ЗЕЛЕНИ активисти които скачат за всеки един проект, дори и той да е мега смислен те пак ще се разкрякат, просто щотото трябва да са на друго мнение. в момента фонтаните приличат на едно голямо НИЩО, една дупка от бетон...а проекта предвижда само хубави неща и допълнително ще се скрият всичките автомобили...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Реформи в БДЖ
Проектът Модър - Царевец
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: