ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Реконструкцията на Цар Симеоновата градина стартира през лятото. Вижте проекта за подземния паркинг под езерото!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:19 / 17.01.2013Коментари (49)16413
"От създаването на Цар Симеоновата градина досега не е предвиждана такава мащабна реконструкция на цялото съоръжение, и то за над 9 млн.лв.", заяви кметът Иван Тотев, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Това градоначалникът каза по време на официалното представянето на проекта за новата визия на градината, за който обаче ние още вчера ви информирахме изключително подробно във видеоинтервю с автора арх. Петко Прокопиев

Тотев е категоричен, че реализацията на този проект е много важна, тъй като е част от концепцията за централна градска част. Създаването на комисия по оценка на проекта към МРРБ ще отнеме две седмици, а срокът за одобрение е три месеца. Към избор на изпълнител ще се пристъпи след това. 

"Ако успеем да стартираме реализацията през лятото на тази година, ще е много добре. Най-вероятно цялостната реконструкция на градината ще отнеме поне една година", коментира още градоначалникът.

Тъй като вчера ви показахме как ще изглежда реконструираната Цар Симеонова градина, днес Plovdiv24.bg пък ви представя и останалата част от разговора на репортера ни с арх. Прокопиев, а именно цялостния проект за подземния паркинг, който ще се изгражда в градината.

Строителството на обществен подземен паркинг под съществуващото езеро в рамките на бетоновото корито е обусловена от необходимостта да се осигури достъпна среда за всички посетители, смята авторът на проекта. Според него това ще бъде сериозен опит за разрешаването на проблема с автомобилния достъп и обслужването в Цар Симеоновата градина.

Предвиденият за изграждане обществен подземен паркинг под дъното на езерото ще е с капацитет до 170 автомобила. 8 ще са паркоместа за хора с увреждания. Съоръжението ще е на едно ниво, тъй като установените подпочвени води в зоната са технически проблем за реализиране на повече, каквато идея имаше в началото (вж. снимка номер 3, която онагледява първоначалната идея за паркинг с две нива), разясни Прокопиев.  

Подземното съоръжение ще е разположено в проектните граници на езерото и съществуващото бетоново корито. Това условие е указано в плановото задание и прединвестиционното проучване с цел осигуряване на естествена среда за развитието на близко разположени дървесни видове. Главният подход към подземния паркинг ще е от ул."Авксентий Велешки". 

Автомобилният достъп е решен чрез шлюзово разширение на платното за сметка на широкия 6.00 м тротоар и двупътна автомобилна рампа с ширина 7.50 м. Рампата е с бетонова настилка, наклон около 11% и предвидено подгряване на конструкцията против обледеняване. Предвидени са автоматични бариери и паркинг-автомати за контрол на достъпа. 

В покривната конструкция над входа е предвидено зенитно осветление чрез светлинни куполи с диаметър 2.00м. Спазвайки нормите на Наредба № І з-1971 на МВР и МРРБ, при капацитет 170 автомобила и застроена площ около 5 600 кв.м e осигурен втори евакуационен автомобилен изход. Рампата е от източна страна, като в аварийни ситуации ще позволи извеждане на автомобили от подземното съоръжение чрез съществуващия паркинг на кафе-сладкарницата към ул. "Авксентий Велешки", сподели още архитектът .

Пешеходното обслужване на посетителите е осигурено чрез три вход-изхода, разположени в 40-метров достъп, отговарящи на нормите за евакуация в аварийна ситуация: основен автомобилен и пешеходен достъп през рампата и помещението на охраната, изход "Парк" чрез трираменна стълба и изход "Симфония" чрез стълба и асансьор, позволяващ ползване от хора с увреждания и детски колички. Влизането е предвидено с контрол на достъпа, а именно само за клиенти чрез чекиране на входните врати с билета от паркинга. Заплащането на престоя ще е безкасово, на паркинг банкомат, разположен преди изхода.

С цел по-добра визия на пространството под земята се предвижда изпълнение на инсталационен коридор по периметъра на паркинга, които прибира основната част от проводите на вентилационната, технологична част на фонтаните и силови мрежи на инсталациите. В общото пространство са разположени предимно осветителна и спринклерна уредби.

Съществен елемент от вентилацията на паркинга са отворите в покривната конструкция, оформени като елипсовидни острови във водната повърхност. Тази схема позволява системата да работи в режим, близък до естествената вентилация, като се създава надналягане в общия обем с естествен изход отворите в средата на езерото. Проектът предлага места за паркиране на автомобили с АГУ. За тази зона е предвидена задължителната вентилация с датчици за следене на микроклимата в помещението.

Конструкцията представлява водоплътна кутия, разположена под дъното на езерото. Съоръжението е с монолитна стоманобетонова безгредова конструкция, изпълнена като видим бетон с гладка повърхност. Равните тавани позволяват монтиране на специалните инсталации и осигуряване на максимална светла височина - 2.50 до 2.60 м. с наклони на конструкцията, необходими за празнене на езерото.

Фундирането е с обща фундаментна плоча с дебелина 35 см и покривна плоча с дебелина 28 см. Приетите конструктивни оси 7.50 / 7.50 м предполагат удобни платна за движение и обособяване на 3 паркоместа. Основния обем на паркинга условно е разделен на три зони, оформящи димни резервоари съгласно противопожарните норми с площ под 1500 кв.м. В зоната на отворите в покривната конструкция са предвидени водосборни решетки с помпени групи за проникнали повърхностни води. 

Подът ще бъде изпълнен с шлайфан бетон и финишно покритие от саморазливна полимерна настилка с минимална дебелина. Не се предвижда полагане на мазилка върху бетоновите плоскости. Колоните и тавана ще бъдат боядисани в различни цветове и обособени сектори с цел по-добра ориентация на посетителите в пространството. Отговорна част от проекта е изпълнение на хидроизолационните работи, които са разработени подробно и представени в специален проект "Хидроизолации".

Важна част от проекта са специални инсталации и визуална комуникация, контрол на достъп и видеонаблюдение, позволяващи високо ниво на сигурност, вентилация, безпроблемна експлоатация и добро обслужване на посетители. Пред входа на паркинга е предвидено разполагане на дисплей, указващ наличието и броя на свободни места.



Още по темата: общо новини по темата: 244
27.12.2023 »
24.09.2023 »
13.07.2023 »
30.03.2023 »
26.02.2023 »
11.01.2023 »
предишна страница [ 1/41 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Никой не гледа на облагородяването на градската инфраструктура с очите на чужденец или нашенец, гост на града ни. С оглед на това, че България се е превърнала в обслужваща държава, най-доброто, което може да се направи за града ни е да се привлекат туристи, които да оставят парите си в Пловдив.Това е главното.Всичко, което се прави за нашето бъдеще, може и да не ни харесва много на НАС, пловдивчани. Не гледайте само в своята паничка, мислете за приходите. Паркингът ще е платен, така и трябва. Има кой да го пълни, тези, които не им се ходи пеша до центъра имат и по няколко лев1чета за паркинг, не ги мислете. А да протече, няма да протече. Има си технологии и са се доказали. И престанете с тези тъпи въпроси за нивата, в статията специално ВИ е обяснено!
+6
 
 
Интересното е че преди няколко години дадохме колко хиляди за ремонт на фонтана а сега идва момент в който ще го бутнем, под него ще строим автогараж за 170 автомобила. Наблизо има един друг голям паркинг - има няма 100 метра(говоря за този на Тримонциум) . Другия въпрос - защо трябва да вкарваме в центъра още една купчина автомобили. В цял свят гонят автомобилите от центъра на градовете , вкарват системи ако не си с някой евростандарт..... гориш. Защо не направим един местен референдум по всички такива мащабни проекти. Все пак ние пловдивчани ще плащаме. Трябва да имаме някаква позиция по въпроса. Друго което ми хрумна сега - около фонтана почти всички улици са синя зона. Не искам да изказвам негативно мнение но паркинга ще е празен, щом ще е платен!!!!
+6
 
 
С риск да ме обвинят в нихилизъм и черногледство, но и аз ще се присъединя към тези, които считат, че в Пловдив има много по-важни и отговорни места, където да се инвестират тези 9 млн лв!!!Да, сигурно градината ще стане невероятна, сигурно и паркингът ще бъде много европейски, а и езерото ще добие по-цивилизован вид, но.....Работата става малко като "На гол тумбак - Цар-Симеонова градина"...
+5
 
 
само глупости,в Пловдив трябва да се реши прблема "сточна гара"цялото движение на Пловдив се изсипва там.целодневни задръствания,висене на светофарите.безброй нарушения на слизащите от бетонния мост и правещи обратен завой посока гарата.тия дето им викат "КАТ" ги няма никакви защото и да са там стоят като наблюдатели и нe правят нищо.действа правилото на по нахалния ,да не използвам друга дума , a разни хора ще се занимават с гребни канали , езера и проче глупости.
0
 
 
Прекрасна идея-майки с деца около езерото, а от него излизат изгорелите газове на подземния паркинг! как няма веднъж в този град да се предложи една добра идея. Езерото трябва да се ремонтира, но подземният паркинг е безумна идея!
+4
 
 
Излишно и много скъпо. като втория гребен канал. Някой от вас ако няма пари за хляб дали ще си купи хайвер със заем ?
+5
 
 
Подземния паркинг е добра идея, но може би би било по-удачно да направят един многоетажен паркинг на мястото на бившите тютюневи складове. От там до градината е 100 - 200 метра, а от другата страна пък е ПУ...
+3
 
 
ЗАЩО НЕ Е ПРОВЕДЕН АРХИТЕКТУРЕН КОНКУРС за ТОЛКОВА ВАЖНО ОБЩЕСТВЕНО МЯСТО? Има ли КАБ - Пловдив ? ... или предпочита да се занимава с глупости като "кино Космос" , а не вижда къде отиват 9млн. народни пари? .... алооо архитектурната гилдия , аре бе , кво става ? ... къде сте ? ... 9 млн. са това !!!... и то за трагично тъп проект , който връща града 200 години назад ... антиквизация , антиквизация ... все по далеч от цивилизацията!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: