ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Само в Plovdiv24.bg: Чомаков проговори за сделката с Античния форум! Имало е мегаплан, който изцяло да промени центъра на Пловдив!
Автор: Мариана Панчева 11:36 / 17.11.2017Коментари (20)20579
© Plovdiv24.bg
Чуйте какво каза бившият кмет на Пловдив д-р Иван Чомаков за сделката с Античния форум
В четвъртък пловдивският Общински съвет гласува 5 163 600 лева с ДДС за откупуване на терена от 5634 квадратни метра край Централна поща, продадени през 2003 година на "Младост Алфа" в изпълнение решение на тогавашния ОбС. Plovdiv24.bg се свърза с бившия кмет д-р Иван Чомаков, който върна лентата как и защо е осъществена сделката. 

"Имаше предложение за инвестиция - мястото да се покрие и да се възстанови частта от археологията, запазена след изграждането на Пощата", заяви той.

Предложението дошло от австрийски фонд, искащ да купи терена. "Дупка", нарече го Чомаков и подчерта, че по онова време мястото е имало вид на истинско бунище, опасно от дълги години. "Сега горе-долу е поддържано, а ние отвътре изнесохме 20 камиона с гуми и боклуци, какво ли нямаше."

И така - провежда се национален конкурс за реконструкция на централната част на Пловдив, включващ Главната, подходите към нея и "дупката" до Пощата.

"Тази дупка е изкопана навремето, когато е строена пощата и така е зарязана. Цялата археология е изкопана, изорана, разхвърлена из града. Това беше едно бунище. Проведоха се предварителни проучвания, нищо случайно и повърхностно не е правено. Проведохме национален конкурс за идеен проект за реконструкция. Събрана бе комисия, включваща всички важни държавни институции."

Класират се два проекта, избира се въпросният за покриване на пространството плюс изграждане на два етажа на височината на Пощата, в които да има туристически информационен център, магазини, бутици. Задължителен елемент е реконструкция на археологията.

Планът за новата "сграда" пък е тя да се вдигне над археологията, а пространството да поеме пешеходния трафик от подлеза и така движението от ул. "Капитан Райчо" и булеварда да излиза директно при задния вход на Пощата. 

"Вместо да се минава само през подлеза, щеше да се минава и през археологията и след това да се излиза на площада. Имаше идея да се доразкрие археологията и под площада да се направи огромен паркинг, както и връзка на ул. "Иван Вазов" с булеварда. Това беше уникален проект."

Печели го въпросната фирма. Последва решение на ОбС за продажба на терена срещу задължение да се реализира намерението, както и да се възстанови археологията. Тогава обаче започва обжалване и конкурсът е вкаран в съда, атаката идва от регионалното министерство, делата се печелят от Общината през 2008 година. Спорът е - ако археологията е държавна, чия е земята - на Общината или на държавата и има ли право Общината да сключи такава сделка. 

"Съдебната процедура бе повдигната от регионалното министерство, водихме дела и накрая спечелихме", припомни си бившият кмет.

Явява ли се обаче археологията тежест за терена и възможно ли е фирмата да съди общината, че е подведена, както загатна съветникът Георги Колев, водил преговори с "Младост Афа"?

"Археологията не може да се явява тежест, защото от фирмата знаят за какво се явяват - да реализират проект. Те са задължени да го реализират заедно с реконструкция и възстановяване на археологията плюс покриването й. Всичко това го направихме във връзка с изисквания на ЕС за защита на паметниците, историята и културата. Тогава още нямаше европейски програми като сега. Във връзка с това бе и конкурсът, проектът и затова бе продаден теренът. И трябва да кажа, че към онази дата държават отпускаше 800 000 лева в България за всички археологически обекти, толкова беше бюджетът, а само тук щяха да бъдат вложени милиони."

А продажбата, подчерта д-р Чомаков, е с решение на ОбС. "Те определиха тази цена. Аз нищо не мога да продам, аз мога да дам предложение да продадем България, но решението е на ОбС", категоричен бе бившият кмет.

"Това е страхотен проект, който щеше да промени целия този площад и досега щяхме да го забравим отдавна."  А защо проектът не е реализиран, след като делото е спечелено, д-р Чомаков коментира, че няма как да знае, тъй като вече става дума за следващата администрация. 

Чуйте какво точно каза бившия кмет д-р Чомаков в прикаченото аудио. 



Още по темата: общо новини по темата: 46
12.03.2024 »
23.02.2023 »
21.02.2023 »
21.02.2023 »
20.02.2023 »
27.12.2022 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
ЕЕЕ тази продажна гад Чомаков трябва да се обеси на полщада! Мръсник от класа! Некадърен лекар затова става политик.
+1
 
 
Споделената отговорност не е отговорност, така ли ? Целия ОБС на съд заради това, което са допуснали !
+4
 
 
Който го види из града трябва да го заплюе в лицето ! Най големия продажник На град Пловдив за много години на зад !
Нищо не пишете - днес в Пловдив, в спортната зала има волейболен мач за суперкупата на България.
на 17.11.2017 г.
+6
 
 
Продажна гад! Продаде се на червените боклуци, продаде и синята идея. Че и втори мандат му връчиха. Тогава Иван Костов изяде лайната. Казваха му - тоя стана неотразимо корумпе, ама Костов се запъна и нареди пак католика да е кандидат-кмет, за да не загуби СДС в синия град. И не са само това далаверите му - продаде земя на ТИМ-аджиите, които направиха Ритейл парка, ония празни парцели зад парка също са тяхни. Даде земя на един друг католик - Йоско от Раковски да строи на Колодрума жилища, а оня ги баталяса, щото беше тъпак, та не можа да си вземе комисионната в апартаменти нашия анестизиолог.. Докато беше кмет 8 години - един пирон не заби или нещо да направи за благото на града. Съд за такива мизерници!
+9
 
 
Чомаков защо не проговори и за публично частното партьорство съа свинара Гергов, с което му продаде Стария град и панаира. Като "награда" стана "директор' на тогавашната Евроком, за несънувана за времето си заплата!! Много "золуми" сътвори г-н Доктора. За съжаление все още не е в затвора, а дали въобще ще е там.....
+4
 
 
....хора,както пише в един коментар по-долу -"писна ми,писна ми,писна ми..." като ви е писнало да хващаме сопата и беж към жълтите павета...само с писане не става....кокала е твърде сладък да се пусне без кръвчица,питбула здраво е захапал и никога,ама никога няма да го пусне.Без значение колко изтормозен и беден е народа...НАРОДЕ НАДИГНИ се и ВЗЕМИ НЕЩАТА В СВОИТЕ РЪЦЕ.....амин
+6
 
 
писна ми да ме управляват крадци и малоумници, които да твърдят, че ние сме дебили!!!писна ми да ме карат да плащам чужди сметки и никой да не е виновен, камо ли в затвора!!!писна ми в тая КОЧИНА!!!защо не ни питат с референдум като в Швейцария, да видите какво ще кажат хората-виновните в затвора, на секундата!!!и сделката е нищожна!!!
+9
 
 
Следствието все пак да си направи труда и да поразнищи до край тази позорна сделка!И думичка не вярвам на този позьор!Извинявам се за острия тон,но да наречеш "дупка"мястото,където се намира толкова заровена история,означава,че самия ти си кръгла нула,дупка,зеро!Ако му се конфискуват всичките придобивки,които е открадна и добил по време на мандатите си,сигурно ще се покрие цялата сума,която общината трябва да заплати сега!
+11
 
 
В затвора нещастник!Когато изгуби изборите гергов го взе при него кабинета му беше над гергов!МРЪСНИК НАГЪЛ!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: