ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Най-важното в Пловдив през 2007-ма (част 1)
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:15 / 22.12.2007Коментари (0)3736
© Plovdiv24.com
Пред прага на новата 2008-а година сме и е време да погледнем назад, за да видим какво се случи в нашия любим и красив град през отминалата 2007-а година. В няколко части ще ви припомним най-важното което се случи в Пловдив през първата година, в която България бе официално част от Европейския съюз.

Новата година започна с инцидент, който парализира движението по един от най-натоварените булеварди в града.

01.01.2007 - Триетажна стара къща изгоря в центъра на Пловдив
Сто-годишна триетажна къща изгоря в центъра на Пловдив. Тя е необитаема. Допреди 10 - 15 години първият й етаж е използван за шивашки цех. Днес пламъците са се разпространили изключително бързо, тъй като вътрешната конструкция на къщата е изцяло от дърво. Всичко във вътрешността на къщата е изгоряло.На няколко пъти по време на пожара покривът на сградата се срутваше. Току що предната част на покрива падна на платното на бул. "Христо Ботев". Движението по улицата е отцепено от Сточна гара до автогара Юг, преди минути бяха пропуснати част от автомобилите в едната посока, сега обаче движението пак е спряно. Съществува реален риск от срутване на част от сградата или на цялата сграда, тъй като вътрешните конструкции са напълно изгорели. Според Румен Димчев причините за пожара до момента не са известни. Според очевидци и съседи, които са съобщили за огъня, сградата често е била обитавана от клошари и цигани. Все още вътре не е влизал екип на Пожарната, тъй като огънят се доизгася в момента, линейката също все още е на място, тъй като не се знае дали вътре не е имало хора.

В началото на първият месец от новата година стартира един от най-мащабните ремонти в Пловдив, който продължава и до ден днешен.

08.01.2007 - Започва основният ремонт на Асеновградския надлез
Започва основният ремонт на Асеновградския надлез в Пловдив. Източното платно на съоръжението се затваря за движение от днес до края на септември тази година, като автомобилите ще се движат двупосочно в западното, при ограничена скорост. Камионите и атобусите над 15 тона ще преминават по "Кукленско шосе", а в обратната посока - и по околоръстното. Реконструкцията на амортизирания надлез няма да наруши маршрута на градския транспорт. След седмица ще бъде затворено и едно от платната от моста на "Адата".

Отново през януари започна реконструкцията на детската железница. За щастие тя приключи достатъчно навреме, за да може пловдивчани да и се радват още тази година.

12.01.2007 - Започна ремонтът на детското влакче на Джендем тепе
Известното на по-старите пловдивчани влакче "Знаме на мира" на Джендем Тепе отново ще заработи, след като бъдат завършени ремонтните работи по линията. Средствата за ремонта, възлизащи на 160 хиляди лева, са предоставени от Община Пловдив. Очаква се атракционната линия да бъде открита на 1-ви Юни - Деня на детето. В момента ремонтните работи са съсредоточени около изграждането на нови траверси и обновяване на перона. БДЖ - Пловдив също ще се включи в облагородяването на линията с нови машини и техника. Припомняме, че реконструкцията на Детската железница в Пловдив бе инициирана от Асоциация "Приятели на железопътния транспорт".

 

В средата на месеца най-котируемият футболист на Ботев Николай Домакинов успя да скъса с клуба по скандален начин.

12.01.2007 - Домакинов разтрогна с Ботев
Защитникът на Ботев Пловдив Николай Домакинов разтрогна по вина на клуба на днешния арбитраж на БФС проведен в София, научи Plovdiv24.com. По този повод президента на жълто-черните Димитър Христолов ще подаде жалба до Апелативната комисия, тъй като според него решението "по вина на клуба" е неточно. Според източници на Plovdiv24.com най-вероятният бъдещ клуб на Домакинов е варненският Черно море. Защитникът обаче няма право да подписва професионален договор с никой клуб преди решението на Апелативната комисия относно жалбата на Христолов.

В края на месеца новините за започващи мащабни ремонти не секваха.

22.01.2007 - Затвориха западното платно на моста на Адата
Ремонтни дейности наложиха затварянето на западното платно на моста на Адата, съобщиха от пловдивската Общината. От днес движението на превозните средства по моста се извършва двупосочно само в източното платно. Това ще продължи поне до 30.09 тази година, за когато е запланувано да приключат ремонтните дейности. Изпълнител на ремонтните дейности на обекта е "Мостстрой - Пловдив"АД. Основният ремонт, който стартира на мост "Адата" и на Асеновградския надлез, се изпълнява по цялостната за града програма "Управление на публичната инфраструктура" на Община Пловдив. За моста на Адата, който е строен в средата на 70-те години и досега не е ремонтиран основно, са осигурени 5 200 000 лв.

25.01.2007 - Започна строителството на новия мост на "Герджика"
Първа копка на новото съоръжение-дублиращ мост "Герджика" бе направена днес от кметът на Пловдив д-р Иван Чомаков. Строителството ще бъде изпълнено от фирма "Мостстрой"АД. Средствата, осигурени за моста възлизат на 5.1 милиона лева. Днес започва изграждане на фундаменти в реката, след което до края на тази година ще бъдат монтирани носещите главни греди на конструкцията. Окончателно строителството ще приключи до лятото на 2008 година. От общината увериха пловдивчани, че самото строителство няма да пречи на движението в района. На церемонията присъстваха освен кметът, областния управител на Пловдив Тодор Петков, кметът на район "Северен" Даниела Желязкова, кметът на район "Централен" Александър Дяков и други. Свещеници направиха водосвет на бъдещето съоръжение.


Краят на месеца бе белязан с неприятна за повечето пловдивчани новина. Софийският боклук тръгна към Пловдив.

31.01.2007 - 200 000 бали с боклук тръгват към Пловдив
200 000 бали с боклук ще тръгнат към от София към Пловдив най-късно до три месеца. За това се договориха кметовете на София и Пловдив Бойко Борисов и Иван Чомаков. Вече е изготвена транспортната схема, като първо ще се изнесат пакетираните отпадъци от площадката край кв. "Дружба". Те ще се изнасят с камиони - 3,5 млн. лева са необходими за транспортирането на сметта. Цената за съхранение на една бала ще е 9,94 лв. и тя не е специално за софиянци, каза кметът Чомаков. Това е тарифата, която ползват всички. С тази цена Столичната община дори ще спести от парите за депониране, които плаща в момента, заяви пък Борисов. Ще помогнем на Пловдив да си вземе 50-те милиона от държавата, пошегува се кметът. Той уточни, че забавянето на изнасянето на балите от София било заради това, че МФ все още не е дало отговор дали държавата ще поеме част от парите за возене на балите.



Още по темата: общо новини по темата: 10
01.01.2008 »
31.12.2007 »
30.12.2007 »
29.12.2007 »
28.12.2007 »
27.12.2007 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Великден 2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: