ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Екозаводът - собственост на две физически лица?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:19 / 08.04.2009Коментари (1)3911
© Plovdiv24.bg
Общината да прекрати договора с консорциум "Екологичен завод", защото е незаконен и неизгоден, поискаха петима вече бивши членове на Областния обществен съвет за противодействие на корупцията на пресконференция днес - само ден след оптимистичния журналистически рейд, предвождан от кмета Славчо Атанасов, на работната площадка в Шишманци, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Управлението на екозавода трябва да се осъществи от дружество, в което общината да има гарантирани 51% участие; Общинският съвет да излъчи комисия, която да изготви правилник за контролиране на дейността на завода; прокуратурата да се самосезира и да направи проверка - за това настояха обществено ангажираните граждани. 830 страници съдържа направеното по проблема разследване на специално създадената за целта комисия и бламирането му на практика разтури антикорупционния съвет.

След петгодишна борба се оказало, че засега гражданският сектор не е в състояние да се пребори с една олигархична схема, по която според тях се прави заводът. "Стопроцентов е ангажиментът на общината да финансира завода, за 30 години ще го даде на тази частна група фирми да печели от него, без да  са й гарантирани нито контрол, нито дивиденти", твърди шефът на "Зелени Балкани" Христо Николов.

"Въпреки констатирани многобройни нарушения в обстоен и задълбочен доклад на Агенцията за държавен и финансов контрол от ноември 2007 г. и внасянето му в прокуратурата, от началото на 2008 г. и общината, и държавата чрез "Публично финансиране" отпускат десетки милиони за строителството на завода. Най-фрапиращото е, че и до този момент няма издадено по Закона за устройство на територията строително разрешение от община Раковски. Издадени са два частични документа, които не могат да бъдат използвани за тази цел и са едва ли не фалшификати. До този момент заводът няма и комплексно разрешително от Министерството на околната среда. Има и драстични случаи - частните собственици в този консорциум са дарили на общината активи, за да може тя да стане бенефициент на публични средства, за да финансира завода", посочи най-фрапиращите според него нарушения Николов.

"Екозаводът нова "Топлофикация" ли ще бъде? И консорциумът ли ще определя цената на пловдивския боклук, в който потъват все повече пари?, попита лидерът на КТ "Подкрепа" Атанас Кръстев. Той напуска антикорупционния съвет, защото последното заседание, свързано с екозавода, се било превърнало във фарс и опит за манипулация с неверни документи, за да не се допусне сезирането на прокуратурата. Според него в сега съществуващия договор интересът на данъкоплатците и общината са напълно елиминирани.

"Изненадана съм, че този въпрос се неглижира от ръководството на общината. Славчо Атанасов, когото КНСБ подкрепи на изборите, многократно беше канен в съвета против корупция да отговори на въпросите ни, но той явно не уважава този съвет. Докладът му също много закъсня. Него никой не го обвиняваше, проблемът датира от години. Засега никой от общината не казва какво ще получат пловдивчани срещу 42-та милиона общински и държавни пари, вложени в завода", заяви лидерът на КНСБ д-р Татяна Миран. Тя настоява за категоричен отговор какъв ще бъде дивидентът на общината, защото в бюджета може да зейнат дупки, докато общината пропуска ползи, а са нужни средства за проекти, приоритетни сред които за синдикатите са социалните.

Имало доказателства, че обществена поръчка за строителството на завода изобщо не се е провеждала и дори конкурс не е обявяван. "Ако проверите в регистъра на вписване на обществените поръчки, няма да намерите нищо. Според нашите експерти такъв конкурс не се е състоял", съобщи Христо Николов и хвърли сензацията, че всъщност разследването им е на път да докаже, че цялата собственост на завода дори не е на частна групировка, а е на две физически лица.


(с) ПОТВ


Още по темата: общо новини по темата: 189
28.03.2024 »
25.03.2024 »
15.11.2023 »
20.10.2023 »
12.09.2023 »
24.08.2019 »
предишна страница [ 1/32 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Ще видим ли сняг в Пловдив тази зима? Това е въпросЪТ!!!
на 08.04.2009 г.
0
 
 
Истината е , че далаверата с тоя екозавод е огромна и всеки иска парченце от баницата, няма да се дадат без бой властимащите.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: