ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Буксуващото дело за мръсния въздух на Пловдив отново на вниманието на ЕК, но с нов акцент
Автор: Цвети Тончева 14:58 / 05.05.2021Коментари (0)2771
© Plovdiv24.bg
Буксуващото дело за мръсния въздух на Пловдив отново привлича вниманието на ЕК с нов акцент и допълнение към картината, заяви за Plovdiv24.bg адвокат Михаил Екимджиев. "Процедурата пред съда на ЕС в Люксембург, инициирана от ЕК, си върви, даже сме във втория етап, след като беше установено преди няколко години, че държавата не се съобразява“, каза Екимджиев и добави, че вече има нов акцент.

"Този път сезирахме много настоятелно ЕК за бракониерското преместване на станциите, които мерят мръсния въздух в Пловдив“, каза адвокатът. По думите му, това е нов момент, но той се включва в голямото дело за това какво е състоянието на атмосферния  въздух в града и какви мерки взима държавата, като се върви към драматични санкции за неизпълнение.  

"Преди повече от две години излезе решението, с което съдът каза, че държавата системно не изпълнява директивите и всички региони в България имат превишаване на нормите, и то в пъти, драматично, и след това имаше период, в който комисията дава възможност на държавата да предприеме адекватни мерки“, поясни адвокат Екимджиев.

"Очакването беше да има конкретни мерки, планове, измерими показатели,  а вместо това те решиха да изкривят статистиките като изместят измервателните станции, които мерят най-много дни и най-голяма степен на превишаване. Преместиха ги от невралгичните точки, в паркове и градинки“, добави адвокатът правозащитник.

По този начин, според него, ни лъжат престъпно с данните. Лъжат и нас, и комисията, и ни лишават от това да знаем какво е състоянието на въздуха и да имаме право на информирана защита - да не извеждаме децата си, да затваряме прозорците.

Измервателните станции за отчитане на качеството на атмосферния въздух се управляват от Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), която е под шапката на екоминистерството. През 2015 г. станцията в Пловдив беше преместена от натоварено кръстовище в жк "Тракия", където, според адвокат Екимджиев, се отчитат по-ниски стойности на замърсяване и по-редки превишения, защото кварталът е топлофициран и има по-малко автомобилен трафик. И все пак за 2020 година именно тази станция е отчела над 70 дни със замърсяване с фини прахови частици над европейските норми, при допустими 35 дни в годината.

ЕК ще проверява именно това действие. Службите на Комисията са поискали пълната документация за процедурите по избор на местата за мониторинг и обяснителната информация.

"В случай че прегледът на тази документация покаже нарушение на Директивата, Комисията няма да се колебае да предприеме съответните подходящи действия", се казва в писмо  от ЕК.

Това е манипулация от страна на държавата и затова ще последват големи санкции, смята адвокат Екимджиев.  "Чакаме второто решение, като ще се наложи да плащаме за безхаберието на кметовете“, добави той.

Михаил Екимджиев изрази съжаление, че от всичко това ще следват глоби за държавата, а не обезщетения за гражданите. Докато данните за мръсния въздух не влязат в нормите ще се плащат глоби, които ще са в милиони лева.

Европейската комисия (ЕК) е започнала и процедура за установяване на нарушение във връзка с достъпа до правосъдие в България по отношение на плановете за качество на въздуха, пише още в писмото от ЕК. Това е във връзка с факта, че делото, което адвокат Екимджиев и граждани на Пловдив са завели срещу община Пловдив, боксува повече от 10 години.

Гражданите съдят местната власт за бездействието й по проблема с мръсния въздух. "Две инстанции ни отхвърлиха иска и сега три години отлежава във Върховния съд по неясни причини. Подобно дело на колеги от Пловдив пък беше прекратено“, поясни адвокат Михаил Екимджиев.


Още по темата: общо новини по темата: 374
17.03.2024 »
03.03.2024 »
18.02.2024 »
17.01.2024 »
14.01.2024 »
13.01.2024 »
предишна страница [ 1/63 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Аматьорски футбол
Катастрофи в България
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: