ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Дебнат ни два вируса: Единият - с разстройство и повръщане, другият - с болки в ушите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:15 / 15.12.2011Коментари (6)24332
© Plovdiv24.bg
Добре дошли в сезона на настинките и гриповете! Заредихте ли се с хапчета и прахчета? Ако не сте, по-добре побързайте, защото два нови вируса ни дебнат в момента. Макар да протичат сравнително леко, подсигурете се предварително.
"Единият вирус е с разстройство и повръщане. Другият е придружен с болки в синусите и ушите", казва д-р Димитър Кехайов, шеф на УНГ в Правителствена болница "Лозенец". И двата обаче вървят с по-ниска температура - 37.2-37.5, и рядко се стига до по-сериозни усложнения.

Не изпадайте в паника при първата поява на грипа, съветва д-р Димитър Кехайов. Нормално е в есенно-зимния сезон. Ако видят, че в рамките на ден-два състоянието им се влошава или не се променя, е добре да потърсят помощ при специалист. Но самонаблюдението е особено важно.
"Първият вирус е по-скоро грипоподобен, не можем да го наречем грип. Протича с разстройство и повръщане за 3-4 дни", обяснява д-р Кехайов. Болните трябва да пият много течности, за да не се обезводнят. Добре е да се потърси лекарска помощ още в началото, най-малкото заради дискомфорта, който изпитват.

Другият вирус започва с лека хрема, която отшумява за 1-2 дни. "После, когато човек си мисли, че всичко е минало с отслабването на хремата, се появяват другите проблеми - болки в синусите и ушите", обяснява д-р Кехайов. И този грип не върви с висока температура - най-много 37.2-37.5 градуса. Болните няма нужда да тичат при лекаря при първите симптоми. Най-важното е да си останат вкъщи на топло и да пият много течности, както при всеки вирус. Грипът не трябва да се изкарва накрак, за да няма усложнения. Ако след 3-ия ден след появата на първите симптоми се появи по-силна болка в областта на носа, очите или челюстта посещението при лекаря е задължително, за да се предотврати появата на синузити и отити.

Не може още да се предвиди кога грипът ще връхлети с пълна сила и какъв ще е неговият щам. "Дори да дойде свински грип като този от миналата година, хората няма защо да се тревожат. Той минава сравнително леко и е напълно лечим", съветва специалистът.

Източник: в. "Стандарт"



Още по темата: общо новини по темата: 17015
28.03.2024 »
27.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2836 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
ОБАЧЕ!!! Вируси е имало, има и ще има. В организма на човека съществуват безброй най-различни вируси, които изпълняват най-различни функции. И най-важното: целият микро и макросвят на всички живи същества притежава единен генетичен код, което изрично опровергава теорията на Дарвин, която твърди, че колкото е по-висока степента на развитие, толкова е по-сложен геномът. Именно единството на генетичния код прави възможна обмяната на информация между които и да е било организми. Това явление е получило дефиницията "хоризонтално пренасяне" на информацията, необходима за съществуването на биосферата. И тези "преносители" на информацията са именно вирусите.Например вирусът на СПИН все още никой не го е видял, защото той е представен различни и сложни варианти, което пък силно затруднява както диагностирането му, така и разработването на методите за лечение. И най-важният, основен фактор за развитието на болестите от вирусите, в това число и на СПИН-а е отслабването на имунната система, чиито защитни сили трябва да превъзхождат който и да е вирус! Имунната система, госпожи и господа!
0
 
 
Според Уикипедията вирусът е е микроскопичен патоген, който инфектира клетки в живи организми. Вирусите могат да се възпроизвеждат единствено като подчиняват и контролират други клетки, понеже самите те не притежават собствен клетъчен апарат за самовъзпроизвеждане. Те са много малки с размери 15-350 nm, и са видими само с електронен микроскоп. Имат разнообразна форма: сферични, пръчковидни, многостенна призма и др. Терминът вирус обикновено обозначава тези частици, които заразяват еукариотни организми (всички многоклетъчни и много едноклетъчни организми), а терминът бактериофаг или фаг - тези заразяващи прокариотни организми (бактерии и бактериоподобни доядрени организми). Обикновено тези частици носят малко количество нуклеинова киселина (или ДНК, или РНК, но не и двете заедно). В зависимост от нуклеиновата киселина вирусът се групира най общо на РНК-вируси и ДНК-вируси като нуклеиновата киселина може да бъде едно-или двуверижна защитено от обвивка, съдържаща белтъци, липиди, въглехидрати или комбинация от тях. Вирусите не могат да се размножават в изкуствени хранителни среди, а единствено в живи клетки. Представляват строги вътреклетъчни паразити, които използват синтезиращите системи и енергията на клетката при своето размножаване. Вирусната нуклеинова киселина носи информация, която да програмира клетката гостоприемник да синтезира вирусноспецифични макромолекули.
+1
 
 
Пак ни дебнат докторите да ни прекарат по своите си тарифи.
Aнонимен
на 15.12.2011 г.
+5
 
 
първият най-много ви дебне на сутринта след празниците :Д
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: