ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Владимир Каролев: Заради дълговете на клуба строителството на "Колежа" при настоящата концесия е невъзможно
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:15 / 09.11.2019Коментари (44)15451
©
Концесиите са правилният начин за инвестиции в модерни стадиони в България и това е пътят, по който трябва да се върви, заяви за ABCnews.bg икономистът Владимир Каролев по повод случая с изграждането на стадиона на Ботев (Пловдив).

Цялото му изказване:

"Само чрез публично-частното партньорство може да се реализират инвестициите, като бъде запазен интересът на държавата, общините, феновете и инвеститора, подчерта той.

Държавата или общината, както е случаят при Ботев (Пловдив), ако апортира земята под стадиона в смесено дружество, ще може да осъществява контрол. Частникът пък ще може да бъде сигурен, че си възвърне вложените средства.

Той ще може покрай стадиона да направи съпътстващи дейности, от които да печели като ресторанти, кафенета, търговски обекти и др. Това са други източници на доходи за него, защото само от продажбата на билети няма да може да издържа отбора и да прави инвестиции, каза Владимир Каролев. По този начин работят вече в Германия и другите развити футболни страни.

Не може, който и да е бизнесмен да инвестира в нещо без терена (земята) да са негови или предоставени от държавата за 30 години. Това е логиката на публично-частното партньорство по цял свят.

Само по този начин бизнесът може да осигури финансиране или средства от банки. За целта трябва да има промяна на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на града в Пловдив.

Също е необходимо общината да даде подкрепително писмо въз основа на влезлите в сила планове за градско развитие, където спортът е отделен като приоритет и може да бъде разглеждан като хоризонтална мярка.  

Отделно заради дълговете на клуба строителството на "Колежа" при настоящата концесия е невъзможно. Затова трябва смесено дружество между нова фирма и община Пловдив, която да участва със земята под стадиона. Новата фирма пък ще трябва да преотстъпи пожизнено правата над стадиона на клуба."
Още по темата: общо новини по темата: 789
14.03.2024
08.03.2024
28.02.2024
27.02.2024
22.02.2024
12.02.2024
предишна страница [ 1/132 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Във връзка с дълговете, инвестициите досега бяха, ако правилно си спомням, за базата в Коматево, 9 милиона, за Колежа до етапа на спирането му, 6 милиона лв.
0
 
 
Във връзка с коментарите за местоположението на Колежа, трябва да се знае, че плановете са затова. С Общия Устройствен План се предвиждат зоните на града - обществени сгради, за жилищни нужди, за производствени, зелени зони и зоните за отдих и спорт. Градоустройството е наука, самостоятелен клон на архитерктурата. Вече освен от футбол, коли и жени станахме капацитети и в архитектурата. Направих си труда да проверя в Гугъл мап разстоянието от Камп Ноу до общината. Разстоянието е 6,6 км по автомобилен път и се взема за 23 минути. Във всички градове стадионите са непосредствено след широкия център на града, както е и в Пловдив. Може би изключение прави Париж, където стадионите са в покрайнините. В Мадрид, в Лисабон, Рим, Виена, Прага, Будапеща, Белград, Букурещ, Скопие, стадионите са близо до центъра, а в София сега ще строят Армията баш в центъра!
+1
 
 
Тоя може и да е прав,но е много гнусен...рџ?€
Защо нямате тема за избора на генерален секретар на ООН?
на 09.11.2019 г.
-3
 
 
То е ясно, че Самуилов не иска да строи стадиона - не го интересува това, от както се е родил, не е стъпвал на стадион. Затворен, саможив, егоистичен тип, случайно привързан към мултаците. Натискът от Боко няма да свърши работа, защото и боковата свършва. Да му мислим ние, защото всички тия ни изиграха. Както ни изиграха номера с кака ЗдраФка. Ми, в такава държава живеем!
+4
 
 
Няма никакви дългове. Или по - точно, пренебрежително малко са на фона на инвестицията. Информацията е публична и може да се провери. Просто Самуилов каза, че няма да строи стадиона. А защо, според мен има три варианта: 1-ви: "Не ми се занимава, имам по - важни неща, а за футбола ми е през онази работа", 2-ри: "Нямам пари" и 3-ти: "Натискат ме да строят тези, които ще крадат от строителството, а аз не искам да им давам". Проблемът е, че досега Самуилов лъга и то грозно. Когато в бизнеса си почнеш да лъжеш, краят никога не е щастлив.
Нищо не пишете - днес в Пловдив, в спортната зала има волейболен мач за суперкупата на България.
на 09.11.2019 г.
+2
 
 
тоя е долна к.рва, на всеки който му плати . И е ясно че някой го е накарал точно това днес да говори. Прозират нечисти интереси и завоалиране на строежа с нещо друго. От пролетта Самуилов се зае с възобновяване на строежа, то не бяха, обследвания, то не бяха преправяне на проекта, подготовка, уж старт, пък първо железата.. - едва ли не са го информирали за "проблемите", които той изтъкна онзи ден. Че и помпозно откриване на старта - то не бяха Боковци-моковци, мутри, бфс-та, кметове и кандидат-кметове, сякаш откриваме построения стадион! Чиста проба фалшификация от страна на държава, кмет, собственик! И сега - няма да се строи, щото...нали.., вижте сега....ама то така не става..! Трибуквеният ли ви беше в устата преди 2 месеца да го кажете, а? Долни копелета, дето се подигравате с БОТЕВ, всичко ще ви се върне, но БОТЕВ ще го има и без вас! Със стадион или без!
-5
 
 
Аз съм от Ботев,от когато се знам... Бил съм в един клас с К.Костадинов, Д.Шишков и други...както и да е. Мисля,че мястото на стадиона,не е там,а локомотивците(моите уважения), да си гледат в тяхната тенджера!
-5
 
 
Все съм си мислел, че бизнесът на Самуилов няма капацитета за такава внушителна инвестиция, за разлика примерно от този на Цветан Василев, така че предложението за публично частното патньорство ми се струва доста добър вариант, ако не и единствен. Има и такава предпоставка. Строителството на Армията вероятно също ще е публично-частно, между фирма на Гриша Ганчев и Държавата, така че и в София ще се строи стадион по тази схема. Отделно се доляват от тук и от там призиви към държавата за директно подпомагане на клубовете конкретно за построяването на стадиони, тъй като се видя, че бизнесът е несъстоятелен за подобни инвестиции. Като се има предвид, че има забрана в европейското законодателство за подпомагане от страна на държавата за частни субекти, то вариантите наистина са ограничени. Малко разсъждения по вълнуващите ви въпроси: Вероятно на Каролев е поставена задача за експертно мнение от високо място, не очаквам това да е по искане на собственика. За да не се "натовари" общината, по-добрият вариант за публично-частното партньорство ще е такова между фирма на собственика и държавата, която ще се представлява от Областния управител с решение на Министерски Съвет. Съвсем формално трябва да се прехвърли собствеността на стадиона от Общината на Държавата. Стадионът поначало си беше държавна собственост и скоро стана общински. Фирмата на собственика и Държавата заедно ще построят стадиона, като те ще станат съсобственици на съоръжението, което ще бъде предоставено на клуба за безвъзмездно полване. Не виждам основания за притеснения за интереса на клуба, той ще е точно толкова защитен, колкото и ако Самуилов еднолично построи стадиона. Какво като собствеността върху съоръжението няма да е изцяло на Самуилов в продължение на 30 години, както би било при концесия, а ще бъде 50 на 50 % заедно с Държавата? Примерът със сдружението, при което Гергов и Общината бяха съсобственици на най-атрактивните къщи в Стария град не е подходящ, а напротив, той е в обратната посока. При това публично частно пратньорство не беше защитен публичния интерес в полза на частния. В случая частният интерес е на нашия собственик, т.е. ако държавата не защити интереса си, то това ще е в полза на фирмата на Самуилов. Не ми е ясно как ще се създаде ново дружество, съответно закриването на старото, необходимо ли е евентуално обявяването на фалит на старото, дълговете на старото, съответно къде ще се състезава клуба, трябва ли да започне от най-ниското ниво, не знам, но затова си има експерти!
на 09.11.2019 г.
+4
 
 
Какви пари да връщаме и какви дългове незнам! Вие буферите в злобата си незнаете какво говорите. Не дължим нищо повече от това,че онзи селянин президента на клуба не си плаща концесионните такси а тръгнал стадин да строи! Никакви 50 милионаа на никаква държава не дължим. Това са вътрешни дългове между акционерите на АД-то. Освен това клуба е прецаканата страна и незная защо не си търси правата. Откъде са тия 50 милиона? Дори всеки един пирон забит на бул Източен и на базата в Коматево да е писан на клуба това пак не са повече от 10 милиона. Нали не искате да ми кажете че базата в коматево струва 30 милиона а цимента на трибуна изток още 20 !?! Тоя Самуилов да си тръгва и да идва нов човек който да стартира всичко от начало на чисто с ново АД а Пеевски и Василев да си се разбират кой пил и кой ще плаща нас това не ни касае и без друго достатъчно съсипаха клуба!
-3
 
 
Каролев говори като финансист и човек който е на ясно как трябва да се случат нещата,а иначе много ощетени данъкоплатци с лилави венци са коментирали статията за Ботев.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Марица обяви контрола с Ботев на "Колежа"
Бароан игра срещу швейцарски колос! Нелеп автогол лиши отбора му от победа
Митко Тонев сложи екипа на националния отбор
Извънредно: Илиян Филипов с категорична позиция! Отказа се от управлението на Ботев!
ПФК Ботев: Никога няма да забравим един от тенорите под рамките на "жълто-черната" врата!
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: