ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (19) | Вчера (18)
Боян Петров в родната Перущица: Ще атакувам Еверест през пролетта
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:52 / 21.12.2017Коментари (1)4955
Боян Петров, единственият български алпинист, стъпил на десет от всичките 14 осемхилядника на Земята, ще опита да изкачи първенеца на планетата Еверест през пролетта. Той обяви намерението си на среща в Перущица, откъдето са неговите корени.

Боян представи своята книга "Първите седем" в Дановото училище. Това бе 13-ата среща по този повод на популярния българин с публика. Две от тях са проведени в чужбина - Брюксел и Скопие.

Тук спортист №8 на България за 2017 година бе придружен от дядо си Боян Мочев, баща на неговата майка. Между присъстващите бяха кметът на Перущица Ради Минчев, инициаторът на срещата Иван Анастасов, популярният спортен лекар д-р Здравко Тарълов, много граждани. На изпроводяк кметът подари на Петров и голям гвоздей със заръка да го забие на "покрива на света".

До 15-годишна възраст прекарвах детството си тук - разказва зоологът Боян Петров. Определи алпинизма, рали спорта и коридата като опасни, много рискови начинания, а останалите нарече "просто игра". До този момент той е стъпил на 22 върха над 5000 метра по всички континенти.

Атаката прави винаги сам, без кислороден апарат и винаги сам носи багажа си. При подхода към върховете работи в екип. Посочи, че когато си на Еверест с кислороден апарат, все едно "стоиш" на около 7150 метра. Практикува интересна аклиматизация. Прави преход до отделните лагери, които са на различна височина, но винаги преспива в базовия лагер.

Никога не ходи напразно. Ако не качи връх, се връща с интересни екземпляри от местната фауна. Той е категоричен, че сега България притежава най-богатата колекция от животни в света от най-високите части земята.

"Колкото си по-нависоко, зеленината се губи, а преобладават цветовете в черно и бяло. На въпроса "Как влизате във форма?", отговаря лаконично: "Никога не излизам от нея!".

Боян Петров посочи, че алпинистите, стъпили на 14-те най-високи върхове в света без кислородни апарати, засега са 39. Той има амбицията да попълни списъка и да нареди България сред уникалните държави. За да осъществи плановете си Петров трябва да стъпи на още четири 8-хилядника, всички в Хималаите: най-високия Еверест (8848 м), Лхотце (8516), Чо Ою (8188) и най-ниския - Шиша Пангма (8027).







Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Голяма "наслада" бе да се наблюдава тазгодишната пародия, пардон-церемония за Спортист на годината! Баскетболист, който играе по 3-4 мин. на среща докато титулярите си почиват-на 6-то място! Гимнастичка, спечелила медали на световна купа-на трето място! Световната купа НЕ Е световно първенство и всяко село може да си организира световна купа! Тъй като предстои и зимна олимпиада-Радо-на второ място! Олимпийските спортове ги бутнаха отпред.Защо? Защото художествената гимнастика е със яки спонсори. Естествено-тези средства не са за гимнастичките-за тях остават трохите! По веригата- първо министъра с процент, после шефа на федерацията, алчната Илиана Сиракова и т.н. То да те е срам да си сред " такива елитни спортисти"...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
ПФК Локомотив с призив към феновете за дербито срещу Лудогорец
Юноша на Ботев вкара от воле за отбора на Вили Вуцов
Националите се завърнаха в Ботев, обявиха дали Секулич и Мертенс ще играят
ОбС Пловдив отпусна 60 000 лева за обновяване тревното покритие на стадион "Марица"
Академик Пловдив пропусна да се изравни с Хасково в ББЛ
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: