ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (19) | Вчера (19)
Запомнете това 16-годишно пловдивско момиче: Диана Петкова
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:11 / 09.10.2016Коментари (2)6401
© Sportal.bg
Плувкинята Диана Петкова е най-новото име в рубриката "Запомнете това име" с автор Рая Иванова. В нея Sportal.bg представя на читателите си млади български спортисти на възраст между 14 и 19 години. "Златната рибка" на Ботко Трендафилов е сред обещаващите родни състезатели в синия спорт. 16-годишната пловдивчанка се е специализирала в дисциплините 50 и 100 метра свободен стил, както и в 100-те съчетано.

Началото
Малката Диана попада в басейна благодарение на майка си, която настоява детето да се занимава със спорт: "В началото изобщо не обичах да плувам, исках да се откажа още преди да стана на 10. Но майка ми виждаше потенциал в мен. От 2010 г. се занимавам професионално с плуване и това е нещото за мен."

Родена за спринтьорка
Пловдивчанката бързо се ориентира към спринтовите дисциплини: "От самото начало си знаех, че съм спринтьорка, защото в дългите дисциплини видях, че не става. 100 м съчетано дойде от това, че искам да съм добра в абсолютно всеки един стил. А 100 м е най-късото на съчетаното и може би затова се получава там."

Плуването на първо място
Диана е вярна на плуването от нач

© Sportal.bg
алото до днес. Въпреки че впечатлява с дългите си крака, 16-годишната тийнейджърка до момента не е била изкушена да опита късмета си в друг спорт: "Плуването е единственият спорт за мен. Нито един от другите спортове не ме влече. Може би неща в други сфери ме привличат, но за момента съм се насочила изцяло към плуването. За другото след някоя друга година."

Трагични условия
Талантливата плувкиня е категорична, че в Пловдив тренират в доста лоши условия, но това за момента не е причина да тя мисли да отказване от синия спорт: "Мисля, че базата в Пловдив е една от най-лошите. Имаше някакви планове за 50-метров басейн, от какъвто имаме голяма нужда, защото без него няма как да се получат нещата. Важните големи състезания са на голям басейн, както и Олимпиадата. Без голям басейн е много трудно, дори невъзможно. А базата в Пловдив е под всякаква критика, почти е несериозно. Не знам дали тези условия ще са причина да се откажа, надявам се да не го направя."

Успехи напук
Питам Диана дали не й се струва, че напоследък българските спортисти постигат успехи напук на лошите условия, в които се готвят. Отговорът й е положителен, но в думите й се усеща и голямо желание за реализация: "Всички ние искаме да представим България на едно по-високо ниво, да покажем, че можем да сме наравно с големите плувни сили. Надяваме се това да се случи, тренираме неуморно и постоянно."

Наследници
Младата пловдивчанка вярва, че появяващите се в България таланти ще успеят да се доближат до успехите на Таня Богомилова, Антоанета Френкева и другите от по-старите поколения, прославили родината ни в плувните среди: "Появяват се наистина много големи таланти, на които се радвам. Предполагам, че ако продължат и им стигнат силите да достигнат до жени, могат да станат чудни работи, за които дори не вярваме. Оптимистка съм и вярвам, че нещата ще се случат. Стига да повярват и те сами в себе си и в България, а и България все някога да застане зад нас."

По стъпките на Нина Рангелова
Диана има няколко общи неща с най-добрата ни плувкиня в последните няколко години Нина Рангелова. Освен че и двете са родени в Пловдив, 16-годишната възпитаничка на Ботко Трендафилов е избрала и дисциплините на Нина - 50 и 100 м свободен стил.

Диана се възхищава на Рангелова, но смята, че има да извърви още много път, за да стигне до успехите й: "Много се надявам първо да стигна до нейното ниво, а след това и да я подмина. Тя е наистина най-добрата в момента, възхищавам й се, тя е една от тези, които следвам и на които искам да подражавам."

Олимпийски мечти
© Sportal.bg

Талантливата тийнейджърка мечтае да стигне до Олимпиадата в Токио през 2020-а, но преди това си е поставила и други цели за изпълнение: "Догодина е Световното първенство за юноши и девойки, на което се надявам на нещо повече, но за момента не искам да казвам нищо. Тренирам здраво, имам мечта, имам цел и се будя с нея всеки ден. Надявам се да се осъществи. Но олимпийската стълбичка е най-голямата мечта на всеки един от нас, който тренира професионално."

Училище и тренировки
Диана навреме се е ориентирала и учи в спортното училище в Пловдив, където твърди, че съчетават тренировките и уроците по най-добрия начин. "Трудно ми остава време за приятели, да уча допълнително за нещата, които ми трябват в училище. Но се справям някак, има ли желание, има и начин", оптимистка е младата плувкиня.

Актьорско майсторство
От близо две години Диана сериозно се замисля над идеята да се занимава с актьорско майсторство, след като завърши училище. Все още обаче не е сигурна колко пъти ще се променят мечтите й до края на 12 клас. Майка й е категорична, че най-малко 100 пъти ще има промяна в желанията й.

Желанието да следва актьорско майсторство се появява от гледането на сериали: "Представях си да съм на мястото на актьорите някой ден."

Свободно време и приятели
Диана намира време за всичко: "Телевизия не гледам, сериали да, но на този етап гледам да излизам по-често с приятели, всяка свободна минута съм навън. Чета и книги. Приятелите ме подтикват към това да тренирам повече, досега никога не ми се е случвало да ми се сърдят, че нямам време. Пък и повечето ми приятели са в сферата на плуването, рядко се случва някой от тях да е извън това, въпреки че ги има."

Личен живот
Споделя, че не липсата на време е причина да няма приятел, а по-скоро отдадеността й на спорта: "Остава ми време, но сега съм се съсредоточила върху спорта, не искам да имам увлечения. Това е причината да няма човек до мен в момента. Плуването е на първо място до Световното."

Трудните моменти
Като всеки спортист, Диана също е имала своите трудни моменти в басейна, но никога не е мислила за отказване от плуването: "Имало е такива и все още има - когато на състезания не постигна това, което съм си задала като цел. Може би 2-3 дни след това е тежко и се чудя защо е станало. Но отказването не съм го мислила изобщо като идея - това е най-лесното, което можеш да направиш. Искам да стигна максималните си възможности. Имам толкова много време пред мен, че не трябва да се отказвам. Не знам какво ще правя без плуването. Откакто се помня тренирам и не мисля, че имам какво да правя, ако се откажа."

50 м на един дъх
Тъй като 50-те метра свободен стил са сред любимите й дисциплини, я питам колко пъти успява да си поеме въздух в най-краткия спринт. Отговорът е 3 пъти. "Това е най-интересната дисциплина, там всички вървим на една линия до последните 5 метра", допълва младата плувкиня.

Най-голямото желание
Безспорно най-голямото й желание е да достигне финал на Световното за юноши и девойки в САЩ догодина: "Може би невъзможна мечта, но все пак мечта, цел."

Източник: Sportal.bg
Още по темата: общо новини по темата: 19
06.11.2018
04.10.2018
02.07.2018
08.06.2018
29.05.2018
11.12.2017
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Следвай Мечтите си рано или късно желанията и мечтите сами ги сбъдваме с постоянство и много труд.Обърнете се към кмета на Пловдив за нов басеин,той не обича спорта много,ама знае ли се.След голямата зала за 60 милиона и една с басеини да спретне
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Испанец отпадна от групата на Черно море за мача с Ботев
Гледайте: Малките локомотивци запяха "черно-бели" песни след победа над Ботев с 3:1
Пловдив домакин на турнир от държавното по волейбол до 20 години
Карагарен свири на Локо, пловдивчанин от Първа лига на Несебър
В Испания: Скоростта на велик Димитров изгони Алкарас от Маями
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: