ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (15) | Вчера (9)
Планината от "Игра на тронове" спечели "Стронгмен" в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:02 / 22.06.2015Коментари (1)6213
Исландският киноактьор Хафтор Юлиус Бьорнсон, станал световноизвестен с ролята си на Грегор Клегейн-Планината в хитовия сериал "GAME OF THRONES" ("Игра на тронове") отвя конкурентите си и заслужено спечели първото място в седмия кръг на "Стронгмен Шампионска лига", който се проведе в Пловдив.

Планината си тръгна от града под тепетата с хонорар от 2500 евро от общия награден фонд от 5500 евро, осигурен от Международната федерация SCL (Strongman Champions League). Близо 4 часа продължи надпреварата на осем от най-силните мъже на планетата на площад "Централен", а победителят стана известен едва след последната, шеста дисциплина от програмата - "Камъните на Атлас". Тя бе спечелена от Планината, който триумфално вдигна ръце, след като качи на височина от 140 см и последния, най-тежък от петте камъка - с тегло от 190 кг. Високият 206 см и тежащ 180 кг норвежец направи и шоу на трихилядната публика, като си разкуъса екипа и го хвърли в жадните за зрелища зрители на площада.

"Как да мери човек сили с тази 180-килограмова планина от мускули, която изяжда по 7 кг месо на ден, а аз карам едва с 300 грама и пилешка супа", коментира с усмивка на уста един от тримата българи в "Стронгмен Шампионска лига" Велизар Митов, останал пети в крайното класиране.

За невероятната форма на Планината красноречиво говори и фактът, че на 31 януари т. г. той успя да счупи хилядолетен рекорд, поставен преди повече от 10 века от легендарния викинг Орм Сторолфсон. На състезанието "World's Strongest Viking" в Норвегия Тор, както е известен на любителите на силовия многобой, успя да извърви 5 крачки, носейки върху раменете си дънер с височина 9,8 метра и тегло от 650 кг.

Световният шампион за 2013 г. Кшищоф Радзиковски запази жълтата си фланелка като лидер в SCL в тазгодишната надпревара, след като на кръга в Пловдив спечели сребърния медал. Полякът делеше първото място с Планината след четвъртото изпитание, но се контузи в любимата си дисциплина - "Кръгът на Конан", в който обикновено прави по 6-8 обиколки от 360 градуса с тежест от 300 кг. На площада в Пловдив Радзиковски стигна едва до 3,5 обиколки от 1295 градуса и бе изпреварен с 15 градуса от исландския Херкулес.

Хафтор Юлиус Бьорнсон пък бе в стихията си в най-тежката дисциплина - "Мъртва тяга с кола и задържане за хват", в която повдигна 13 пъти 1500-килограмова баничарка "Дачия" с 2 девойки вътре, докато полякът стигна до 6 повторения, а носителят на 6 световни рекорда Стоян Тодорчев от Перущица се задоволи с едва 2 успешни опита. Високият 196 см и тежащ 150 кг перущенец бе над всички в "беговите" дисциплини на 25 метра - "фермерската разходка" с 340 кг и "кобилицата" с 420 кг тежести, в които спря хронометрите на изумителните 10,47 секунди и 11,91 секунди, докато някои от конкурентите му дори не успяха да потеглят от старта. Двете първи места обаче не бяха достатъчни на Стоян Тодорчев да триумфира в генералното класиране след шестте дисциплини, в което той спечели бронзовия медал. Четвърти остана 22-годишният словенец Матяз Белшак, който раздели първото място с Хафтор Юлиус Бьорсон в последната дисциплината, след като само двамата успяха да качат и петте камъка на Атлас с тегло 130, 145, 155, 160 и 190 кг върху палети с височина от 140 см. Словенецът и исландецът поделиха второто място в дисциплината "Логлифт", като повдигнаха по 7 пъти 150-килограмова щанга с перпендикулярен хват, докато първи с 8 успешни опита бе полякът Радзиковски.

Надпреварата в Пловдив бе своеобразен бенефис за "Стронгмен No1" на Сърбия Ервин Катона, който напусна завинаги Шампионската лига след 320 състезания и шесто място в последното от тях. Сърбинът от унгарски произход скъса мускул на бицепса на дясната си ръка в бягането с 420-килограмовата кобилица и прекрати участието си по средата на състезанието.

На последното, осмо, място в генералното класиране остана местният любимец на публиката - пловдивският полицай от специализирания отряд за борба с организираната престъпност Мариян Димитров. За него това бе второ участие в кръг от "Стронгмен Шампионска лига", докато за Стоян Тодорчев е първо през този сезон. "В оставащите кръгове до края на сезона ще направя всичко, което е по силите ми, за да спечеля за втори път след 2013 г. титлата световен шампион, макар че ще е изключително трудно, защото Тор (бел. авт. - Хафтор Юлиус Бьорнсон) е в страхотна форма", коментира след края на състезанието в Пловдив тазгодишният лидер в SCL Кшищоф Радзиковски.

Източник: в. "Труд"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Когато знам какво ми е само аз си знам какво ми е! Жалери
на 22.06.2015 г.
0
 
 
Всичко е супер, но като видя през 2015 година на какви трупчета от 1954 година награждават победителите и ми се драйфа как някой не се сети да задели 300-400 лева да направят някакви съвременни блокчета или да бутнат 50-60 лв. да ги ремонтират тези.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Разкриха част от хореографията на бултрасите за мача с ЦСКА-София
Юношите на Ботев сгазиха Етър за едно полувреме
Ботев може да загуби седмата позиция
Илиев, Павлов, Златински и Пиргов със специален "черно-бял" призив
На този ден преди 1 година: Всички говореха за Ботев и Пловдив
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: