ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (2) | Вчера (19)
Топлата връзка между Тезджан и волейбола
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:05 / 08.03.2013Коментари (0)2376
©
Европейското злато на лекоатлетката Тезджан Наимова несъмнено донесе голяма радост на целокупния български народ, но с особено вълнение той бе приет и от любителите на волейбола и най-вече от тези в Пловдив, които знаят, че между Тезджан и волейбола съществува топла връзка. Тя на практика е част от волейболния отбор на Марица (Пловдив). Причините са основно две. Едната е нейният наставник Стойко Цонов, който е и кондиционен треньор на Жълтите. Другата е спонсорът на Наимова - Стар Нейлз и SNB Professional в лицето на Емилия Динкова, която е и сред спонсорите на волейболния клуб.

"Началото беше още през 2009 година, когато бях кондиционен треньор на националния отбор по волейбол за девойки за подготовката за Световното първенство в Мексико", започна разказа си Стойко Цонов. "Естествено много от тях бяха от Марица. Бяхме в Габрово за месец и половина на лагер и така стана и връзката с пловдивския волейболен клуб. После продължих работата с Марица. Запознахме се със спонсорите на Марица и те видяха отвътре колко е тежко положението в атлетиката - занимаваш се с отговорен спорт, в който няма пари. Така те решиха да помогнат и на Тезджан, и то във време, когато тя имаше и постоянни контузии, и бъбречни проблеми. Те повярваха и на мен, че може да се случи нещо, но, предполагам, не са вярвали чак дотам, че ще стане европейска шампионка. Тезджан и волейболистките на Марица имат вече поне 5-6 лагера заедно. В общи линии, моята методика за физическа подготовка, по която тренираме в атлетиката, я приложих директно и във волейбола, макар че не може докрай, защото още липсват доста неща като уреди, съоръжения... Още през 2009 година с четвъртото място от Световното първенство се видя, че има полза от тази методика. Миналата година взехме с Марица и Купа България."

"Много по-лесно е женският национален отбор на България по волейбол да стане европейски шампион, отколкото да спечелиш европейска титла на спринт. Така че волейболистките да не се отчайват, да започнат да се понапъват и може да им се случи и на тях", заключи Цонов.

Емилия Динкова потвърди, че в основата на сътрудничеството с лекоатлетката стои именно Стойко. "Заради него се включих в подпомагането на Тезджан", обясни тя. "Условията, в които и се налага да тренира, са безобразни. В нейния спорт липсват зали, никой не създава условия за развитието на тези спортисти. Реших индивидуално да и помогна и тя доказа, че наистина го заслужава." Нейната фирма Стар Нейлз е пионер в областта на професионалните продукти за маникюр, педикюр и ноктопластика в България, а под марката SNB Professional произвежда и първите български продукти в тази област. "Създаваме български продукти, гордеем се с българските спортисти и искаме да популяризираме положителния имидж на страната. Основната ни идея е децата да спортуват, да растат в по-добра среда и да бъдат здрави. Затова помагаме и на волейбола", заяви още Динкова.

Самата Тезджан Наимова си признава, че играта с топка не и се удава много, но харесва волейболния спорт и, когато има възможност, го играе. "Когато моят треньор започна да тренира и Марица, се сближихме и с волейболистките, и с техния спонсор Емилия Динкова, която започна да подпомага и мен и така вече две години", разказа тя. "През тази зима залата на Марица беше за мен едно от спасенията. Имаше един период около месец, когато нямаше къде да тренирам, защото заключиха нашата зала и спасението ни беше зала Лаута. Тук тренирахме и във фитнеса и използвахме волейболното поле за разбягване, нищо, че е дълго само 30 метра. Аз съм и фен на волейболния отбор на Марица, така че гледам да ги подкрепям и от трибуните, когато имат мачове. Може да се каже, че с момичетата от тима сме като едно цяло и взаимно се възприемаме като един отбор. Надявам се в предстоящите плейофи само да побеждават и, ако съм тук, ще ходя, разбира се, и на мачовете да ги подкрепя. А от лагера с девическите националки в Габрово ми останаха наистина сериозни приятелства, например с Добриана Рабаджиева. С нея поддържаме доста добри отношения. Тя е мой тип спортист... Аз лично съм много зле с топката. Колкото съм добре в атлетиката, толкова съм зле с волейбола. Но много харесвам самата игра и, когато имам възможност, си поигравам малко."
Още по темата: общо новини по темата: 91
12.05.2013
01.05.2013
28.04.2013
08.04.2013
08.04.2013
05.04.2013
предишна страница [ 1/16 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
ПФК Ботев: Нека закърмим децата си с тази истинска и безкористна любов
Уникален: Григор Димитров размаза Алкарас пред Майк Тайсън и Серхио Бускетс
ПФК Локомотив с призив към феновете за дербито срещу Лудогорец
Юноша на Ботев вкара от воле за отбора на Вили Вуцов
Националите се завърнаха в Ботев, обявиха дали Секулич и Мертенс ще играят
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: