ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close
ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (21) | Вчера (26)
Вицепрезидентът на БФС: Няма как да угодим на клубовете - зимата им е студено, лятото - топло
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:45 / 21.12.2012Коментари (0)1758
© Bulphoto
Вицепрезидентът на БФС Михаил Касабов даде обширно интервю за "Труд":

Колко лош е Българският футболен съюз, г-н Касабов?
- Достатъчно. Така е поне от 1977-а, когато като студент започ­нах работа на хонорар в международния отдел на тогавашната фут­болна федерация. Наистина не по­мня някога централата да се е ха­ресвала особено, защото в Бълга­рия винаги трябва да има виновник. Във футбола титлата и купата няма как да се спечелят от всички. А призовете в края на сезона не се раздават, както беше на "Златният Орфей", където за всеки участник имаше поне по една награда.

Бяхте вицепрезидент и при покойния вече Иван Славков. Подобна ли беше ситуацията?
- 0, на моменти и по-тежка. Бате­то обаче с хладнокръвие и с прос­ловутото си чувство за хумор туши­раше напрежението. А имаше в ек­ипа си и безценния управленец Иван Вуцов. Неговият широк гръб поемаше всякакви недоволства и обвинения - от по­тъването на "Титаник" до писането на календара на маите за края на света.

Ето, сега пак на­става спор - за да­тите на четвъртфиналите за Купата на България.
- Искам да попитам уважаваните президен­ти на четвъртфинали-стите: "Как да ви угодим, господа?" Зимата ви е студено и не всички има­те терени с отопление, подходящи за този период. Лятото ви егорещо, но не всички имате осветление за късни мачове, кога­то е по-прохладно. И как тогава БФС да реши въпроса, без да има недоволни? А и нали Профилигата администрира турни­ра за купата? Нека лигата да каже кога да се играе, а не да критикуват по навик президента Борислав Ми­хайлов и БФС.

Арбитрите ли са голямото зло на родния футбол?
- Техните грешки са повод за ата­ките към БФС, това е факт. И когато се случат на възлов мач, се започ­ват едни "бляскави" актьорски ве­чери на футболните босове. Пред тв камерите те говорят за вината на БФС в стил футболен апокалипсис, за световна конспирация, за...

А то са само едни обикновени далавери, така ли е?
- Не приемам иронията ви. БФС е подписал конвенцията на УЕФА за съдиите и комисията у нас получа­ва по 200 000 евро годишно от евроцентралата. Целта е арбитрите да не са зависими и да имат средства за обучение, специализация и въз­можности да се усъвършенстват. Аз приемам, че президентите на клубове наистина са най-честните хора на света, но макар и да пъту­вам много, съм в кухнята на българския футбол от 35 години. И няма как да не съм чувал за нерегламен­тирани контакти на собственици с рефери. Също и за обратния ва­риант - съдии да търсят връзка с по-богатите шефове на отбори. Но БФС не е следствие или прокурату­ра, за да докажем подобни маши­нации. Можем само да сезираме органите и го правим. А като вицепрезидент призовавам: Нека съ­дия, който е получавал поръчка от футболния съюз, да манипулира даден мач, да излезе и да каже с имена кой, кога и как го е накарал!

Какво казахте на съдиите на последното им тържество?
- Господа, видях автопарка от ва­ши коли пред залата и веднага раз­брах, че не се налага да вдигаме съдийските такси за мачовете.

Но във "В" група заплащане­то е по 40-50 лева на мач?
- Така е, но и аз не съм започнал като делегат на олимпийския фи­нал в Лондон 2012. Всяко нещо с времето си.

Откъде започнахте?
- От мача "Ботев" - "Арминия" (Билефелд) за Интертото във Враца през 1978-а, като делегатският ми хонорар бе 17 лева. А дебютните ми изяви във футбола бяха още като ученик в Мюнхен - от "Байерн" ме ангажираха за преводач при домакинствата на рускоговорящи отбори. Впоследствие като студент ра­ботех на хонорар във футболната ни федерация и така нататък, дока­то на 45 г. станах вицепрезидент. Пътят съм го извървял за 20 години. И затова когато някой във футбола започне да ми говори някакви фантасмагории, го спирам още на първия "куплет".

Как оценявате изминалата го­дина за БФС?
- Случиха се добри неща. Заслу­жихме домакинството на Евро 2015 за юноши. И онези, които питаха каква е ползата за България, че Борислав Михайлов е член на Из­пълкома на УЕФА, получиха поре­ден отговор. За първи път от десе­тилетия два юношески отбора на България се класираха за втората, така наречена елитна фаза, на ква­лификациите. Националният тим не само тръгна нагоре, но даже се върна в играта за класиране на све­товно. Възхитен съм от Любо Пенев - сплоти отбора, вдъхна му живот и амбиция, придаде му класа, жела­ние за работа и себераздаване.

Но и четирите ни отбора кон­фузно отпаднаха още в началото на лятото от евротурнирите?
- Да, и клубните президенти, кои­то постоянно търсят грешките из­вън себе си, трябва да си отговорят защо стана така. А като централа мога да призная друга вина - срав­нително бавно стартирахме реали­зацията на някои идеи по обектив­ни и субективни причини. Не пред­ставяме добре пред общественост­та това, което правим. Например десетките курсове в чужбина за нашите кадри. Обмените и осигуряването на най-добрите условия не само за първия тим, но и за всички национални формации. Сега сме пред подписване на конвенция за обмен с Германския футболен съюз и ще домакинстваме за втори път в рамките на 7 години на Изпълком на УЕФА. Готови сме отдавна и са­мо чакаме държавата да даде зеле­на светлина за строежа на националната футболна база, която се съфинансира от ФИФА и УЕФА.

Не и според Христо Стоичков, Христо Бонев, Христо Порточанов... Спирам само с недоволните Христовци.
- Стоичков е най-големият наш футболист пред света и ме боли, че са в конфликт с Боби Михайлов. Като ги слушам поотделно всеки е прав за себе си, но... в крайна смет­ка не само никой не печели, но и двамата губят. Губи и българският футбол. Ние нямаме толкова много икони и е грехота да ги похабяваме с лека ръка.

Знае се за голямото ви прия­телство с Франц Бекенбауер. Как се стигна до това Кайзера да обявява, че България е едно от най-любимите му места?
- Легенди по темата много. По­знаваме се от 28 години, но станах­ме много близки през 1986-а на световното в Мексико. В един от малкото моменти в неговия живот, когато е имал нужда от помощ, аз имах шанса да отговоря с малък жест. И след него се роди едно го­лямо приятелство, за което отгово­рът не може да се побере дори в цяла книга.

Ваши приятели се шегуват, че сте единствениятбългарин деле­гат на ФИФА на олимпийски фи­нал - мъжкия на "Уембли", защо­то 20 дни сте били съседи по апартаменти в хотела с шефа на световния футбол Сеп Блатер...
- И англичаните биха завидили на този хумор. Даже ще го допълня - на олимпиадата Пекин 2008 също бях съсед на Блатер, но се уредих "само" с полуфинала Аржентина -Бразилия...

А ако оставим хумора...
- Десетки години са необходи­ми, за да те приемат с нужната тежест висшите шефове на
футбола. И не само да ти да­дат визитката си, но и да ти вдигат после личния си те­лефон. Доверие се печели бавно и след много про­верки. Затова и днес, по­вярвайте, не знам кога бях по-щастлив - кога­то получих наряд за финала в Лондон, или когато преди 15 години Блатер спря да бърка фа­милията ми и за­почна да ме на­рича вече Каса­бов, а не Колосков, Кабасов и т.н.

БОК ви на­гради с пре­стижното от­личие "Спор­тът за един мирен свят". Българските или между­народните призове са повече във витрината ви?
-Не знам, но честно каза­но, родните са ми по-мили. Особено този, който получих от БОК, защото олимпизмът е нещо велико. Използвам случая да бла­годаря на Стефка Костадинова и Белчо Горанов за признанието.

Всяка година заедно с Егидиус и Мариане Браун, Бекенбауер и Хорст Шмит правите да­рение на сираци у нас. Така ли ще е през 2013-а?
- Живот и здраве, разбира се. Ще ви доверя нещо. На 22 години аз преживях тежка мозъчна опера­ция и професор Карагьозов ми спа­си живота. Остана ми само леко увреждане в говора. Имах късмет и оттогава знам, че в живота не тряб­ва само да вземаш, трябва и да дадеш. Щастлив съм, че дори и неволно нещо да пропусна по въ­проса, половинката ми Силвия ня­ма да го пропусне. Може би тя е австрийката, която обича най-мно­го българските дечица от домове­те.

Извинете, забравихме нещо важно. Кой ще стане шампион?
- О, Батето, светла му памет, го няма. Той ви казваше на вас, жур­налистите, тези тайни. А на мен сега и в изпълкома никой не ми доверява, а говорят, че там се ре­шавало всичко. Ще им направя другия път забележка на колегите. Можеше поне на коледния изпъл­ком да решим на кого да подарим титла или поне купата.

Още по темата: общо новини по темата: 143
20.05.2013
16.05.2013
14.05.2013
13.05.2013
10.05.2013
09.05.2013
предишна страница [ 1/24 ] следващата страница


Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Маричанки завършиха групата без загуба, ще играят на Суперфинала
Окончателно: Минков взе решение дали остава в Ботев
Марица ще има втори отбор, представителният тим уреди 6 контроли
На празни трибуни! ЦСКА-София посреща Ботев без публика
ФК Марица: Помогнете, трябват ни 300 000 лв.
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: